Kızılcıklı Tart Tarifi
Kızılcık ya da turna yemişi, Kuzey Amerika yerlisi, sonbaharda hasadı yapılan bir süper besin. Faydaları saymakla bitmeyen kızılcık aynı zamanda Kuzey Amerikalıların kutladığı Şükran Günü'nde sofranın demirbaşlarından biri.
1550’li yıllarda Yerli Amerikalılar tarafından yemek, ilaç, giysi ve kumaş boyaları ve ok yaralarından zehir çıkarmak gibi sebeplerle kızılcıklar kullanılmaya başlanmış. Bu yaygın kullanım alanı sebebi ile de efsaneye göre kızılcıklar ilk Şükran Günü yemeğine dahil edilmiş. Karşınızda hem gözleri hem de mideyi bayram ettirecek kızılcıklı tart tarifi.
KAÇ
KİŞİLİK
6 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
30 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
45 dakika
Malzemeler
Hamuru için:
- 200 gram tereyağı (küp küp kesilmiş ve soğutulmuş)
- 2,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı kabartma tozu (kullanmıyorsanız tuz ölçüsünü iki katına çıkarın)
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
Dolgu için:
- 3,5 su bardağı kızılcık
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 adet portakal kabuğu (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı kakule
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Kızılcıklı Tart Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Hamur yapmaya başlamadan önce küp küp kestiğiniz tereyağını 15 dakika kadar buzlukta bekletin.
Un, şeker ve tereyağını mutfak robotuna koyun ve malzemeleri robotta her defasında 5 saniye olmak üzere 4-5 kez çekin.
Ufalanmış ekmek kırıntısı gibi görünen karışıma sirkeyi ve buzlukta beklettiğiniz suyu, her seferinde 1 çorba kaşığı olmak üzere ekleyin ve malzemeleri 1-2 kez daha robotta çekin.
Hamur toparlanmaya başladığında su eklemeyi bırakın. Hamuru mutfak robotundan çıkarıp elinizle fazla oynamadan ikiye ayırın ve yuvarlak yapın.
Üzerini biraz bastırarak yuvarlak disk şeklini verdiğiniz hamurları streç filme sararak buzdolabına kaldırın. En az 2 saat veya bir gece dolapta bekletin.
Bir kasede kızılcık, şeker, portakal kabuğu rendesi ve baharatları harmanlayın.
İlk hamur diskini, kullandığınız tart kalıbının çapından (23 cm'lik kalıp kullanıldı) biraz daha büyük olacak şekilde bir merdane yardımı ile unlanmış bir yüzeyde açın ve dikkatlice tart kalıbına aktarın.
İç dolgusunu koyduktan sonra ikinci hamur katmanı için en kolay seçenek ikinci yuvarlağı açıp dolgunun üstüne yerleştirmek.
İç malzemelerinin pişmesi ve su buharının çıkması için hamurda bir bıçak yardımı ile hava boşlukları açmanız gerekiyor.
İkinci katmanı açtıktan sonra hamuru 3-4 cm'lik şeritler halinde kesin ve dolgunuzun üstüne dikkatlice sepet örgü yaparak yerleştirin.
Alt ve üst katmanı birleştirdikten sonra, tart kalıbının dışına çıkan fazlalığı mutfak makası ile kesin. Kalan hamur ile tartınızın üzerini dilediğinizce dekore edin.
Küçük dekorlarınızı yumurta sarısı ile tart hamuruna yapıştırın ve tartın üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika, daha sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp 35 dakika daha pişirin.
Eğer üst kısım tartın içi pişmeden kızarmaya başlarsa son 10-15 dakika tartın üzerini alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz.
Fırından çıktıktan sonra kızılcıklı tartı ılık olarak veya oda sıcaklığında, üzerine krem şanti veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.