Yemek.com
Oldukça Besleyici:

Glutensiz Kinoalı Ekmek Tarifi

Bir süredir gluten intoleransım olduğu için kendi ekmeğimi kendim yapmaya başladım. Sizinle yaptığım ekmekler arasında en beğendiğim tarifimi paylaşacağım.

Oldukça besleyici, doyurucu ve lezzetlidir. Gluten intoleransı yaşayan kişilere sekonder intolerans olarak laktoz da dokunabiliyor, bu sebeple tarifimde laktoz içermeyen süt kullanacağım.

KAÇ
KİŞİLİK

1 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

45 dakika

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 2 su bardağı karabuğday unu
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 3 yemek kaşığı kinoa
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu (tozu)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı laktozsuz süt
  • 1,5 su bardağı ılık su (hamurun kıvamına göre hepsi eklenebilir ya da bir kısmı hamur karışımına dahil edilebilir)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (tercihen ekşi ekmek mayası)
  • 1 tutam haşhaş tohumu (üzeri için)

Glutensiz Kinoalı Ekmek Tarifinin Püf Noktası

İlk önemli nokta homojen bir karışım elde edebilmektir. Glutensiz ekmek pişirirken yardımcı olarak stand mikseri kullanabilirsiniz. Ele yapışan bir hamuru olduğu için stand mikseri size büyük kolaylık sağlayacaktır. İkinci önemli nokta ekmek kabını ters çevirdiğiniz fırın tepsisi üzerinde pişirmektir. Böylece ısının da homojen yayılmasını sağlarsınız. Üçüncü önemli nokta ekmeğinizi fırından çıkarttıktan hemen sonra sıcakken dilimlemelisiniz. Glutensiz ekmekler hemen dağılan ve ufalanan yapıya sahiptirler. Hemen kesmeniz durumunda ufalanmanın önüne geçebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Ilık su ve kuru mayayı karıştırıp oda sıcaklığında bekletin.

  2. Mayayı bekletirken bu esnada derin bir karıştırma kabına yumurtayı kırın.

  3. Üzerine toz şeker, tuz, laktozsuz süt ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın.

  4. Glutensiz unu bardak bardak eleyerek üzerine ekleyin. Tüm unu ekledikten sonra karnıyarık otu tozunu da karışıma ilave edin.

  5. Maya karışımını hamur kıvamına bakarak tamamını ya da bir kısmını ekleyip mikser yardımıyla karıştırın. Hamuru iyice yoğurun.

  6. Hazırladığınız hamuru; zeytinyağıyla yağladığınız, ısıya dayanıklı bir kalıba alın. Üzerini hafif nemli ve pamuklu bir bezle örtün.

  7. Oda sıcaklığında ya da güneş gören bir yerde en az 20 dakika en fazla 40 dakika kadar bekletin. Fırını 200 derecede önceden ısıtmaya başlayın.

  8. Isıya dayanıklı bir kaba su doldurup fırının taban kısmına yerleştirin ki fırın içerisinde ekmeği nemli tutabilecek ortamı oluşturabilin.

  9. Fırın tepsisini ters çevirin ve ekmek kabını üstüne koyun. Ekmeği koyduğunuz kaba ısının homojen yayılmasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.

  10. Ekmeğinizi 45 dakika kadar pişirin. Üzeri kabuk bağlayan ekmeği fırından çıkartın. Üzerine pamuklu nemli bir bez kapatıp dinlendirin.

  11. Ekmeğinizi sıcakken dilimleyin çünkü glütensiz ekmekler soğuduktan sonra kolay dilimlenemiyor, ufalanıp dağılabiliyor.

  12. Dilerseniz hemen ya da buzdolabında muhafaza edip ısıtarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.