Yemek.com

Yoksa Siz Hala Onunla Tanışmadınız mı: Tarhun

7 Kasım 2016

Tarhunla bugüne kadar tanışma fırsatı bulamadıysanız, biz tanıştırmış olalım. Faydasıyla, nasıl tüketilmesi gerektiğiyle, hatta zararlarıyla iyice bir tanıyın onu.

Sonra zaten hemen bir aktara koşup almak isteyeceksiniz, eminiz bundan.

O zaman lafı daha fazla uzatmadan...

Huzurlarınızda tarhun!

İçindekiler

  • Tarhun nedir?

Tarhun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki. İnce uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebiliyor.

Yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan tarhun bitkisinin ana vatanı ise Sibirya. Ancak oldukça değerli olduğu için zaman içinde birçok ülkede yetiştirilmeye başlanıyor. Türkiye'de ise en çok Bayburt ve civarında, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa'da tarhuna rastlanıyor.

Yaprakları hem taze hem de kuru olarak birçok yemekte kullanılabiliyor, hoş bir aroma ve lezzet katıyor.

  • Tarhunun faydaları nedir?

  • Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor.
  • Sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili oluyor.
  • Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor.
  • İştah açıcı bir etki gösterdiğinden kilo alamayanlara çare oluyor.
  • Vücutta doğan bir idrar söktürücü etkisi yaratıyor.
  • Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sorunu yaşayanlara destek oluyor.
  • Antiseptik bir özelliği bulunduğu için vücuda giren mikroplarla canla başla savaşıyor.
  • Hoş ve keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemeye yardımcı oluyor.
  • Antiseptik özelliği sayesinde düzenli bir şekilde çay olarak içildiğinde diş ya da diş etlerinde oluşabilecek iltihapların önüne geçiyor.
  • Tarhun nerelerde bulunur, nasıl kullanılır?

Faydalarını gördükten, koş kokulu olduğunu öğrendikten sonra almamak için hiçbir nedeniniz kalmadı biliyoruz. O yüzden tarhun otunu hemen en yakın ve güvenilir aktarlardan temin edebilirsiniz.

Gelelim kullanımına, tarhun otu genel olarak taze olarak tüketiliyor. Çünkü kurutulmuş tarhun otunun tadı ve kokusu yemeklere daha keskin bir aroma veriyor. Ama olur da taze tarhun bulamazsanız, kurutulmuş tarhun otunu da az miktarda kullanarak istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Balık ve et yemeklerine ya da sebze çorbalarına çok yakışan bir baharat olan tarhunun kullanım alanı da geniş anlayacağınız.

Dünyaya baktığımızda ise onu en çok Fransız, Kafkas ve Rus mutfaklarında görebilirsiniz. Sulu tavuk yemeklerinden sirkeye, gazlı içeceklerden yumurtalı ekmeğe kadar çok farklı tariflerin içine dahil olabiliyor tarhun.

Çünkü dedik ya tadı da kokusu da bir efsane.

O yüzden siz de tarhun otunu aldıktan sonra damak tadınıza uyan hemen her yemekte deneyebilir, kendiniz için en doğru kullanım alanlarını belirleyebilirsiniz.

Unutmadan, tarhundan çay yaparak tüketmeniz de mümkün. Nasıl yaparız derseniz, 1 tatlı kaşığı kadar kuru tarhunu alın, üzerine kaynattığınız sudan bir bardak kadar dökün, 10 dakika demlenmesini bekleyin, ardından kuru tarhun parçalarını ayırmak için süzün ve afiyetle için. Mis.

  • Tarhunun zararları nedir?

Tarhun hakkında tüm güzel şeyleri sıraladıktan sonra zararlarından bahsetmeden de geçmek olmaz.

Tarhunun bilinen ciddi bir zararı olmasa da çok tüketilmesi durumunda sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde tahribat yaratabiliyor. Çünkü dediğimiz gibi mide ve bağırsakları rahatlatma konusunda çok etkili. Haliyle bu etkinin aşırı olması durumunda olumsuz sonuçlar da baş gösterebiliyor.

Bunun dışında yemeklerinize katacağınız fazla miktarda tarhunun yemeğin tadını tamamen bastırması gibi bir durumla da karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden ölçülü davranmayı elden bırakmamanız gerekiyor. Eğer yemeğiniz henüz pişmeden attığınız tarhunun çok fazla geldiğini düşünürseniz hiç vakit kaybetmeden pişen yemeğin içinden tarhunu çıkarabilirsiniz.

Bunun dışında tarhunun herhangi bir zararı olmasa da her şeyde olduğu gibi tüketirken aşırıya kaçmamaya özen göstermeyi unutmayın.

Son olarak, biliyorsunuz ama biz yine de söyleyelim, hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların, ciddi bir rahatsızlığı olanların tarhunu tüketmeye başlamadan önce doktorlarına danışmaları gerekiyor.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.