Taraftarlar İçin En Az Tribün Kadar Önemli Maç Öncesi Lezzet Durakları
21 Kasım 2014‘Maç günü’, böylesine bir futbol sevdalısı ülkede çok şey ifade ediyor. Ülkenin her yerinde taraftarlar destekledikleri takımın maçının olacağı gün bir yerlerde toplanıp beraber vakit geçiriyorlar ve maça da beraber gidiyorlar.
Fakat İstanbul’da bu durum daha da coşkulu yaşanıyor. Özellikle derbi maçlar öncesi yüzlerce taraftarın belli başlı buluşma yerleri var.
Akşamüzeri 3-4 gibi buluşan arkadaşlar, kulüp semtinde yemek masası etrafında çevreleniyor. Beşiktaşlılar Köyiçi Çarşı’da, Fenerbahçeliler Kadıköy’ün birkaç noktasında, Galatasaraylılar da genelde İstiklal Caddesi’ndeki Nevizade Sokağı’nda maçı bekliyor.
Taraftarlar, coşkunun en yüksek olduğu mekanları tercih ediyor. Fakat yemeğin kalitesinden de asla ödün vermiyor.
İstanbul’un üç büyük takım taraftarlarının tercih ettiği restoranları yazdık. Yazının sonunda ise bir vazgeçilmeze yer verdik.
Beşiktaş
Beşiktaşlı futbolseverlerin maç öncesi buluşma yerleri Köyiçi Çarşı. Meyhanelerin bulunduğu sokaklar maçtan saatler önce ağzına kadar doluyor, boş tek bir sandalye bile neredeyse bulunmuyor. Bu nedenle bu sokaktaki her restoran prim yapıyor. Ama Siyah Beyazlılar için Turgut Vidinli, Hasbi ve Ahtapot’un yeri farklı. Burada balık ve mezelere bu kez fasıllar değil coşkulu tezahüratlar eşlik ediyor.
En vazgeçilmezi ise Kazan. Kazan’ın sahibi Celal Soydan eski bir Beşiktaşlı futbolcu. Kendisi Süleyman Seba döneminde de yöneticilik yapmış. Turgut Vidinli de yine eski Beşiktaş yöneticilerinden. Özellikle bu iki mekan maç harici diğer günlerde eski yöneticileri de ağırlıyor. Efsane başkan Süleyman Seba da buradaki balıkçıları çok severdi.
Fenerbahçe
Fenerbahçe denince akıllara ilk olarak Bağdat Caddesi geliyor. Sarı Lacivertliler caddedeki birçok mekanda maç heyecanını yaşıyor. Fakat asıl coşku Kalamış’taki Develi’de yaşanıyor. Burası artık bir gelenek haline geldi. Diğer Develi’lere nazaran burada kebap değil balık ön planda. Balıkların şarkısı da Fenerbahçe adına yapılan tezahüratlar. Kalamış’ta Develi’nin yanı sıra Özgür Şef ve Adana Kazancılar da Fenerbahçeli taraftarların maç öncesi lezzet ve coşku duraklarından.
Taraftarlar, Kadıköy ve stat etrafındaki birçok irili ufaklı mekana dağılıyor. Stadın yakınındaki 50 kişilik Nazlı’nın Yeri’nde 350 kişi olabiliyor. Maç günü de Kadıköy Çarşısı’nda her mekanda sarı lacivert formalı birine rastlamak mümkün. Hamsi Pub son dönemde bu anlamda popüler yerlerden.
Galatasaray
Ali Sami Yen Stadı’nın Mecidiyeköy’den Seyrantepe’ye taşınmasının ardından taraftarların ritüelleri biraz değişti. Sarı kırmızılı taraftarların asıl buluşma mekanı Taksim’de bulunan Nevizade. Bu barlar sokağı maç günlerinde sarı kırmızıya boyanıyor. İstiklal’in tarihi ara sokakları Galatasaray tezahüratları ile neşeleniyor. Meşhur Çiçek Pasajı da maç günlerinden nasibini alıyor.
Fakat bu tarihi mekan, maç günlerinden öte Galatasaray’ın kongreleriyle özdeşleşmiş durumda. Kongreler için Galatasaray Lisesi’ne gelen Sarı Kırmızılı camianın ağabeyleri kritikleri Çiçek Pasajı’nda yapıyor. Buranın Galatasaraylılar için ayrı bir önemi var.
Sarı Kırmızılı camiadan bir kesimin uğrak noktası da Levent’teki Galatasaraylılar Derneği. Burada Nevizade’ye göre biraz daha fazla para harcanıyor.
Tüm taraftarların buluştuğu ortak mekan: Tükürük köfteciler
Fakat sadece bu üç takımın değil ülkedeki binlerce futbol kulübünü destekleyen taraftarların gittiği ortak bir yer var: Tükürük köfteciler. Bir diğer adıyla maç köftesi.
Hiçbir yemeğin kokusu bu kadar yayılmıyor. Stadyumların resmi kokusu haline gelen bu köfteler yanında ayranla İstanbul’da 5 TL’ye satılıyor. Bu, yarım ekmek fiyatı. Maç sonunda fiyatlar düşebiliyor.
Bol soğanlı olması tercih ediliyor. Genelde ayakta ve mangalın yakınında yeniyor. Hava bir de soğuk olursa saflar daha da sıklaşıyor.
Tükürük köftesinin tadı hiçbir zaman statlardaki gibi olmuyor ama evde denemek isteyen ve koltuğunda maç ve köfte keyfi yaşamak isteyenleri de unutmadık: Tükürük köfte tarifi