Vakit Kaybetmeden Öğrenmeli: Saksıda Adım Adım Salatalık Yetiştirme
18 Temmuz 2019Saksılarımızı bu kez de kütür kütür, mis kokulu salatalıklar için hazırlayalım diyoruz! Evde bitki yetiştirmeyi, özellikle de afiyetle yenebilecek mis gibi sebzeler üretmeyi sevenlerdenseniz hemen buyurun böyle.
Evde, saksıda salatalık nasıl yetiştirilir hiç vakit kaybetmeden öğrenelim, tüm adımları ve püf noktaları uygulayarak kısa sürede, en verimli şekilde doğal salatalıklarımızı elde edelim.
Doğru malzemeleri bir araya getirdikten, tüm adımları, hiçbirini atlamadan ya da ihmal etmeden uyguladıktan sonra inanın düşündüğünüzden de kolay olacak! Ellerinizle büyütüp emek vererek yetiştirdiğiniz o ilk salatalığı dalından kopardığınız o an, mutluluğunuz en az iki katına çıkacak. Mis gibi kokusundan, enfes tadından, elinizin altında her zaman en taze halleriyle sizi bekleyecek olan salatalıklarınız olacağından söz etmiyoruz bile! Mis.
Buyursunlar, saksıda adım adım salatalık yetiştirme yöntemini anlatıyor, aklında "Salatalık nasıl yetiştirilir?" sorusu olanlara en pratik yanıtı veriyoruz.
1. adım: Saksıda salatalık yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirin
İlk adım tabii ki ihtiyacınız olacak malzemeleri temin etmek ve her birinin elinizin altında olduğundan emin olduktan sonra işe koyulmak. İhtiyacınız olan malzemeler ise şöyle:
2. adım: Saksının içine yükseltici ve toprağı yerleştirin
Genişçe (en az 30 santimetre çapında ve derinliğinde) drenajlı, yani altında fazla suyun akıp gidebileceği delikler bulunan saksınızı alarak ekim işlemlerine başlayın. Bu saksının içine, salatalık fidelerinizin büyürken tutunup destek alabileceği ve yukarıya doğru tıpkı bir sarmaşık gibi büyüyebileceği yükselticiler koyun. Bu yükselticiler, halihazırda bitkiler için özel olarak satılanlar olabileceği gibi, evinizde bulabileceğiniz sağlam sopaları da bu amaçla değerlendirebilirsiniz. Bu sopaları ya da yükselticiyi saksıya yerleştirdikten sonra sabitlenmesi için saksıyı bolca toprakla doldurun. Yükseltici çubukların sabit durduğundan emin olun.
3. adım: Tohumları ekin ve üzerini hafifçe toprak ve gübre ile örtün
Saksınızı toprakla doldurduktan sonra toprağın orta kısmında çok derin olmayacak şekilde oyuk açın. Bu oyuğun içine dikkatlice salatalık tohumlarını yerleştirin. 1 saksı için 8-10 adet tohum yeterli olacaktır. Tohumları oyuğa koyduktan sonra üzerine yeniden toprak serpiştirin. Ancak koyduğunuz toprağı tohumların üzerine çok bastırmamaya özen gösterin. Daha çok verim almak ve daha hızlı büyümesine destek olmak için bu aşamada toprağı gübre ile de karıştırabilirsiniz. Unutmadan, salatalık tohumları için en uygun zamanın temmuz ayı olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
4. adım: Her gün sulayın ve bol bol güneş ışığı almasını sağlayın
Tohumlarınızı ektikten sonra saksıya mutlaka can suyu da denilen ilk suyunu verin. Bu işlemin ardından saksınızı bol bol güneş alan, şiddetli rüzgar, yağmur gibi dış etkenlere maruz kalmayacağı bir alana yerleştirin ve mümkünse yerini çok değiştirmemeye çalışın.Salatalıklarınız büyümeye başlarken günde en az 8 saat boyunca güneş ışığı aldıklarından ve her gün suladığınızdan emin olun. Sulama işlemini yağmurlama sulama yöntemine benzer şekilde saksının üzerinden delikli, hafif tazyikli su veren bir sulama kabıyla yapmanız iyi olacaktır.
5. adım: Salatalık fidelerinin birbirini ezmesine izin vermeyin
Salatalık fideleriniz yükselmeye, yüzünü göstermeye başlayınca bu fidelerin birbirini ezmesine, birbirinin büyümesine engel olmasına izin vermeyin. Gerekirse diğerlerine göre daha az gelişen fideleri topraktan dikkatlice söküp yeni bir saksıya ekin. 30 santimetre genişliğinde bir saksıda 2 salatalık fidesinin büyümesi yeterli olacaktır. Aksi halde salatalıklarınızdan dilediğiniz verimliliği alamayabilirsiniz.
6. adım: Toprağı gübre ile sık sık besleyerek daha verimli hale getirin
Salatalık bitkiniz büyümeye başladıktan sonra sadece her gün sulamanız ve güneş ışığı almasını sağlamanız yeterli olmayabilir. Daha verimli büyüyen ve daha lezzetli olacak salatalıklar için haftada 1 kez toprağı üst kısmından biraz gübre ile besleyebilirsiniz. Böylece hem daha verimli hem de daha lezzetli salatalıklarınıza kısa sürede kavuşabilirsiniz.
7. adım: Oluşan salatalıkları dikkatlice bitkiden koparın, afiyetle yiyin
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Aksi halde bitkinizin gövdesi zarar göreceğinden verimliliği ortadan kalkacaktır, aman diyelim. Şimdiden salatalık ekimine girişen herkesin ellerine, emeklerine sağlık diyor ve kısa sürede mis gibi, doğal mı doğal salatalıklarınızın tadını çıkarmaya başlamanızı diliyoruz.