Evlerimizde her zamankinden çok daha fazla zaman geçiriyor, kendimizi daha sık yemek ya da temizlik yaparken buluyoruz, doğruya doğru. Buna bir de baharın gelmesiyle birlikte yaptığımız bahar temizliği dahil olunca, evi dip köşe temizlemek için kolları sıvıyoruz. Bugünkü konumuz koltuk temizliği!
Koltuk nasıl silinir, hangi malzemelerle silindiğinde üzerine dökülen kahvenin, çayın lekesi yok olur, evdeki hangi doğal malzemeler bize koltuk temizliğinde destek olur merak ediyorsanız buyurun sizi hemen aşağıya doğru alalım, koltuk nasıl temizlenir bir bir anlatalım.
Koltukların yapıldığı malzemelere de dikkat ederek onlara zarar vermeden ilk günkü gibi tertemiz olmalarını sağlamak aslında düşündüğünüzden çok daha kolay olacak.
Koltuk nasıl silinir: Genel koltuk temizliği nasıl yapılır?
İşe genel bir koltuk temizliği ile başlamak en doğrusu olacaktır. Bu sayede koltukların üstlerinde biriken toz ya da evcil hayvanların tüylerinden kurtulacak, temizliğin diğer aşamalarında bu toz ve tüylerin işinizi zorlaştırmasının da önüne geçeceksiniz. Bu genel koltuk temizliğini, kullanım kılavuzunda aksi belirtilmediği sürece tüm koltuk tipleri için kullanabilirsiniz. Şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:
Koltuğun tüm yüzeylerinde biriken toz ve tüylerden kurtulmak için elektrik süpürgesinden destek alın.
Elektrik süpürgenize önce ince uçlu, ayrı bir başlık takın ve bu başlığı sayede koltuk ve minderlerin temizliğinde kullanın. (Aynı başlıkla yerleri ya da daha kirli alanları temizlemeyin)
Koltuklarınızdaki tüm minder ve yastıkları kaldırıp altlarını ve minderlerin, yastıkların yüzeylerini de elektrikli süpürge ile güzelce temizleyin.
Arından sert kıllı bir fırçayı elinizde alın ve koltuğun kumaşına zarar vermemeye özen göstererek tüm yüzeylerini hafif sert bir şekilde fırçalayın. Bu fırçalama işlemi daha kalıcı hale gelen toz ve kirden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Eğer fırçalama işlemi sonrasında yüzeye yine çok fazla toz ya da tüy çıkarsa bu işlemin ardından yine elektrik süpürgesiyle tüm alanların üzerinden geçerek ortaya çıkan tozdan kurtulun. (Eğer evcil hayvanlar sebebiyle tüylerden kolay kolay kurtulamıyorsanız tüylerden daha kolay kurtulmanıza yardımcı olacak tüy toplayıcı rulolardan temin ederek koltuk temizliğinize dahil edebilirsiniz.)
Bu aşamanın ardından (eğer varsa) koltuğun kenar ve köşelerindeki sert yüzeyleri güzelce temizleyin. Koltuğunuzun kolları, ayakları ya da kenarları ahşap, metal gibi malzemelerden yapıldıysa bu alanları da mutlaka temizleyin. Bu temizlik için kullanım kılavuzunda önerilen bir yöntem varsa mutlaka onu uygulayın. Eğer özel bir temizlik ürünü gerektirmiyorsa çok amaçlı spreylerden destek alarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bu genel temizliğin ardından koltuğunuzun türüne göre daha derinlemesine koltuk temizliğine geçebilirsiniz. Buyursunlar...
Pamuklu ya da süet koltuk nasıl temizlenir?
Süet ve pamuklu koltuklar en çok tercih edilen koltuk türlerinden olsa da üzerinde leke oluştuğunda temizlemesi bir hayli zor olduğu için zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Onların temizliği için de önce yukarıdaki anlattığımız genel temizlik adımlarını uygulamanız gerekiyor.
Ardından hala üzerinde kalıcı lekeler olduğunu fark ederseniz aşağıdaki karışımdan destek alabilirsiniz.
Pamuklu ya da süet koltuğu silmek için ihtiyacınız olan malzemeler:
2 yemek kaşığı beyaz sirke
1 tatlı kaşığı soda
1 tatlı kaşığı kadar Arap sabunu
1 su bardağı su
Nasıl temizlenir?
Tüm malzemeleri temiz bir sprey şişesinin içine aktarın ve güzelce karıştırın.
Arap sabunu başta olmak üzere tüm malzemeler tamamen eriyip karışım homojen bir kıvam alanınca koltuğun üzerindeki lekeli bölgelerin üzerine püskürterek uygulayın.
Ardından temiz bir mikrofiber bezle koltuğun yüzeyine zarar vermeyecek şekilde ovun.
Son olarak ayrı bir temiz bezi duru suyla nemlendirin ve koltuğu bu nemli bezle silerek lekelerin çıkmasını ve karışımın kalıntılarının temizlenmesini sağlayın.
Kadife koltuk nasıl temizlenir?
Kadife koltuklar güzel görünümü nedeniyle en çok tercih edilen koltuklardan olsa da kadifenin hassas bir malzeme olması sebebiyle temizlemesinde çok özenli davranılması gerekiyor. Eğer kadife koltuğunuzda leke yoksa ilk maddede anlattığımız genel koltuk temizliğini yapmanız yeterli. Ancak leke kaldıysa aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Kadife koltuğu silmek için ihtiyacınız olan malzemeler:
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ya da sabun
Nasıl temizlenir?
Su ve bulaşık deterjanı ya da sabunu güzelce karıştırın ve bolca köpürmesini sağlayın.
Yeterince köpük elde ettiğinizden emin olunca yumuşak dokulu temiz bir bez ya da süngerin yumuşak kısmıyla sadece bu karışımın üzerinde oluşan köpüğü alın.
Köpüğü koltukta yer alan lekeli bölgelerin üzerine dikkatlice sürün ve bir süre bekletin.
Ardından temiz ve yine yumuşak dokulu bir bezle çok nazik bir şekilde ovarak köpüklü bölgeyi temizleyin.
Son olarak hafif nemli temiz bir bezle köpüklerden ve kalıntılardan tamamen kurtulun.
Deri koltuk nasıl temizlenir?
Deri koltukları temizlerken çok özenli davranmanız gerektiğini ve deriye zarar vermemek için çok fazla su kullanmadan temizliğinizi tamamlamanız gerektiğini unutmamalısınız.
Eğer koltuğunuzun temizliği için özel bir temizlik malzemesi öneriliyorsa onu temin etmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak böyle bir malzeme söz konusu değilse su beyaz sirke, vazelin, zeytinyağı ya da badem yağından destek alabilirsiniz. Deri koltuk nasıl silinir detaylarını da hemen anlatalım.
Deri koltuğu silmek için ihtiyacınız olan malzemeler:
2-3 su bardağı su
Yarım çay bardağı beyaz sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı ya da badem yağı
Vazelin
Nasıl temizlenir?
Öncelikle su ve beyaz sirkeyi güzelce karıştırın ve bir mikrofiber bezi bu karışıma batırıp fazla suyunu sıktıktan sonra koltuğunuzu hafifçe ovarak temizlemeye başlayın.
Ovma işlemini asla sert fırçalar, bulaşık süngerleri ile yapmayın, deriye zarar vermemek için çok fazla bastırmamaya özen gösterin.
Koltuğun tüm deri yüzeylerini bu şekilde sildikten sonra hiç bekletmeden kuru bir bezle deri koltuğu kurulayın. Derinin uzun süre nemli kalması, yapısının bozulmasına neden olacaktır, unutmayın.
Ardından hala üzerinde kalan lekeler varsa ya da derinizin daha parlak olmasını istiyorsanız yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ya da badem yağını bir miktar vazelinle karıştırın.
Elde ettiğiniz bu karışımı geniş bir pamuk parçasıyla koltuğun tüm deri alanlarına hafifçe ovarak uygulayın. Bu sayede hem hala kalan inatçı lekeler yağ ile yumuşayarak çıkacak hem de koltuğun derisi parlayacaktır.
Son olarak yine temiz ve kuru bir bezle çok bastırmamaya özen göstererek koltuğunuzu kurulayın. Elinize sağlık.
Çay, kahve, yağ lekelerine son: Koltuklardaki inatçı lekelerden kurtulmaya yardımcı karışım
Eğer koltuklarınızda bir türlü kurtulamadığınız çay, kahve, yağ gibi nedenlerle kalıcı lekeler oluştuysa ve daha etkili bir karışım arıyorsanız aradığınız o tarif tam karşınızda.
İnatçı lekelerden kurtulmaya yardımcı karışım için gerekli malzemeler:
1 su bardağı su
1/2 çay bardağı kadar aspirin ya da karbonat
Nasıl Yapılır ve uygulanır?
Marketlerin temizlik reyonlarında bulabileceğiniz aspirin ya da hemen her evde bulunan karbonatı alın ve temiz bir sprey şişenin içine aktarın.
Ardından üzerine suyu ilave edin ve şişenin ağzını kapatıp güzelce karıştırın.
Sprey şişedeki bu karışımı koltuktaki lekeli bölgeye sıkın ve bir süre bekleyin.
Ardından yumuşacık dokulu temiz bir bezle hafif hafif ovarak lekeyi çıkarın.
Son olarak temiz ve nemli ayrı bir bezle koltuğu hem lekelerden hem de karışımın kalıntılarından kurtarın.
Koltuğu ıslak ya da nemli bir şekilde temizlediğiniz her yöntemin ardından daha kısa sürede kuruması için ıslak bölgelerin üzerini hemen kapatmayın, odanın camını açarak daha havadar olmasını sağlayın. İşte bu kadar. Ellerinize, emeklerinize sağlık.