Birkaç Malzeme ve Biraz Sabır Yeter: Kivi Nasıl Yetiştirilir?
10 Ocak 2020Kivi, besin yönünden dünyanın en zengin meyvelerinden biridir. Tek başına tüketildiğinde sindirim sistemini düzenlemekten vücut formu korumaya kadar birçok konuda faydalarıyla adından söz ettirir. Ekşimsi tadıyla dondurma veya pastayla çok iyi gider. Böylesi bir meyveyi evinizde yetiştirmek, dalından kendi organik kivilerinizi koparmak isterseniz tüm bilmeniz gerekenler burada.
Kivi yetiştiriciliğinin püf noktaları: Saksıda kivi nasıl yetiştirilir?
Kivinin tohumlarını filizlendirip saksıya ekmeden önce şunu unutmayın: Kivi fidanının ürün vermesi üç-dört yıl sürebilir. O yüzden, evinizde kivi yetiştirmek için biraz sabırlı olmalısınız.
Kivi yetiştirmek için gerekli malzemeler:
Adım adım kivi evde nasıl yetiştirilir?
Kivi ağacı nasıl yetiştirilir?
Kivi yetiştiriciliğini bir sonraki noktaya taşımak, fidanlarınızı ağaç haline getirmek için yeterli bir alana ve bol güneşli bir yere ihtiyacınız olacak. Kivi genel olarak pH değeri 6.0 ile 6.5 arasında olan hafif asidik toprağa gereksinim duyar. Aynı zamanda toprağın nemli olması da gerekir. Kivi ağacının kaliteli bir toprak ve yeterli alan ihtiyacı karşılandıktan sonra düzenli sulanması, gübrelenmesi ve budanması da şart.
Bol güneş, bol nem: Kivi ağacı nerede yetişir?
Kivi ağacı en çok Marmara ve Karadeniz bölgeleri gibi denizden yüksek olan, nem ve yağış alan yerlerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bölgelerden birinde yaşıyorsanız kivi ağacınızı yetiştirebilmek için oldukça şanslısınız. Kivi yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunluk gösterir. Toprağın kendi nemini içerisinde barındıran cinsten olması, kivi yetiştiriciliğinde önemli yapı taşlarındandır.
Kivinin faydaları nelerdir?
Kivi kaç kalori, kivinin besin değeri
Kivi meyvesinin büyük çoğunluğu karbonhidrattan oluşur. 150 gram kivide %95 oranında karbonhidrat bulunur. Bunun %2’si protein, %4’ü de yağdır. Karbonhidrat deyince gözünüz korkmasın; 150 gramlık kivi sadece 90 kaloridir. Bunun yanı sıra günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. İçerisindeki A, E, K, B6 vitaminleri ile folat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri sayesinde sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.