Kas Yapan Yiyecekler: Kas Yapmak İçin En Etkili 12 Besin
11 Eylül 2024Düzenli olarak spor yaparak kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız bu süreçte kas yapan yiyeceklerden de destek almanız önemli. "Kas yapmak için neler yemeliyiz?" diye düşünenler için bugün kas yapan yiyecekleri bir bir tanıyalım diyoruz.
Kas yapan besinler derken yanlış anlaşılmasın, elbette hiçbir besin tek başına sizi kasa kavuşturma konusunda çözüm olamaz. Ancak doktorunuz, spor eğitmeniniz ve diyetisyeninizle görüştükten ve gerekli ölçümleri yaptırdıktan sonra kendinize özel bir antreman ve beslenme programı temin edebilir ve beslenme düzeninizde bu besinlere daha çok yer vererek kas yapma sürecinize destekte bulunabilirsiniz, bizden hatırlatması olsun diyor ve sizi kas yapmak isteyenler için en etkili yiyeceklerle baş başa bırakıyoruz.
İçindekiler
-
Kas Yapan Yiyecekler Listesi
-
1. Tavuk eti
Sporcuların beslenmelerinden eksik etmediği malzemelerle başlıyoruz. İlk sıra tavuk etinde. Özellikle tavuk göğsü seçerek yüksek proteinli ve az yağlı bir tercihte bulunabilir. Kaslarınızın gelişmesine, oluşabilecek hasarların hızlıca iyileşmesine destek olabilirsiniz. Bunun için günde 100-200 gram arası miktarda tavuk göğsünü az yağlı ya da yağsız şekilde pişirip yemeniz yeterli olacaktır.
-
2. Yumurta
Sıra geldi yumurtaya. Yine sporcular tarafından bolca tercih edilen malzemelerden olan yumurta da hem hayvansal protein almanın en lezzetli, en pratik ve en ekonomik yollarından biri hem de içeriğinde kas gelişimine destek olan bolca vitamin ve mineral barındırıyor. Günde 2-3 yumurta yiyerek ondan destek alabileceğiniz gibi antrenman programınıza ve diyetisyeninizin yönlendirmesine bağlı olarak sayıyı daha da arttırmanız mümkün oluyor.
-
3. Lor peyniri
Ev yapımı lor peyniri de proteince zengin, yavaş sindirilmesi sayesinde kasların uzun süre beslenmesini sağlayacak kadar da etkili bir yiyecek. Aynı zamanda vücuda kalsiyum ve B12 vitamini de sağlıyor. Günde 100-150 gramı geçmeyecek miktarda ev yapımı lor peyniri yiyebilirsiniz.
-
4. Yoğurt
Probiyotikler açısından zengin olan yoğurt, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda kas gelişimine destek olacak şekilde vücuda protein ve kalsiyum sağlıyor. Mis. Günde 150-200 gram kadar ev yoğurdu yiyerek bu etkisinden faydalanabilirsiniz.
-
5. Badem
Bademin içinde bolca bulunan E vitamini, sağlıklı yağlar ve bitkisel proteinler de kas yapma sürecinize katkı sağlayacak isimlerden. Ara öğün atıştırmalığı olarak günde 20-30 gram kadar, yaklaşık 1 avuca denk gelecek şekilde çiğ badem yiyebilirsiniz. Badem, spor sonrası oluşabilecek hasarlara karşı kas onarımınıza da destek olacaktır.
-
6. Mercimek
Bu süreçte sadece hayvansal değil, bitkisel proteinlerden de bol bol destek almanız dengeli ve düzenli bir beslenme için önemli. İşte tam da bu noktaya devreye mercimek başta olmak üzere baklagiller giriyor. İçerdikleri yüksek bitkisel protein ve besin lifiyle baklagilleri de haftada 2-3 kez bir porsiyon olarak tüketebilirsiniz.
-
7. Yulaf
Yulaf da besin lifi ve kompleks karbonhidratlar bakımından zengin yiyeceklerden. Bu sayede vücuda enerji veriyor, antrenmanlar için ihtiyaç duyduğunuz zindeliği hissetmenizi sağlıyor, kasların çalışmasına da destek oluyor. Günde 50-75 gram kadar yulaf ezmesi tüketerek bu etkilerinden faydalanabilirsiniz.
-
8. Somon
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu omega 3 yağ asitlerini alabileceğiniz malzemelerden somon da haftalık beslenme düzeninize ekleyebileceklerinizden. Elbette kendisi hayvansal protein bakımından da zengin. Haftada 1-2 kez, 150 - 200 gram kadar somon tüketerek kas yapma sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.
-
9. Muz
Muz, hem potasyum hem de karbonhidrat bakımından zengin. Normalde karbonhidrat tüketimi çok önerilmese de ölçülü şekilde tüketildiğinde muz antrenmanların sonrasında yiyebileceğiniz en iyi atıştırmalık alternatiflerinden.
-
10. Hindi eti
Hindi eti hayvansal protein bakımından en zengin besinlerden biri. Yüksek protein içermesinin yanı sıra az yağlı olması, B vitamini bakımından zengin olması da sağlıklı beslenme sürecinize katkı sağlayacak özelliklerden. Günde 100-150 gram kadar hindi eti tüketebilirsiniz.
-
11. Kinoa
Popülaritesi her geçen gün artmaya devam eden, özellikle sağlıklı yaşamaya gayret edenlerin sofralarından eksik etmek istemediği malzemelerden kinoa da kas yapma sürecinde destek alabileceğiniz isimlerden. Kendisi, tam bir bitkisel protein kaynağı. Aynı zamanda içeriğinde amino asitler bulunuyor. Besin lifi ve demir açısından da zengin oluşuyla kas yapma sürecinde olumlu etkilerde bulunuyor. Gün içinde 100 gramı geçmeyecek miktarda kinoa tüketmek mümkün.
-
12. Fıstık ezmesi
Fıstık ezmesi de ara öğünlerinizde ya da kahvaltılarınızda destek alabileceğiniz malzemelerden. Zira içinde hem sağlıklı yağlar hem de bolca protein var. Bu sayede kas yapımını destekliyor. Bunlara ek olarak gün içinde, spor yaparken ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi de bulmanıza destek oluyor. Günde yaklaşık 1-2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde değerlendirebilirsiniz.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.