Hamilelik Döneminde Mutlaka Uzak Durulması Gereken 9 Yiyecek ve İçecek
6 Aralık 2017Hamilelik heyecan verici olduğu kadar da zorlu bir süreç aslında.
"Bebeğime faydalı olabilecek neler yemeliyim?"sorusundan tutun da "Nelerden uzak durmalıyım, neler benim için tehlikeli olabilir?"e dek her gün, her an birçok soru kafa kurcalayabilir.
Biz de istedik ki bu şahane süreçte anne adaylarına destek verelim, yemeleri gerekenler kadar uzak durmaları gerekenlerden de haberdar edelim.
Elbette herkesin hamilelik süreci aynı değil, bunu unutmamalı, ilk önce herkes kesinlikle ama kesinlikle doktorunun önerileri doğrultusunda hareket etmeli. Bu bilgileri de aklının bir köşesinde bulundurmalı tabii, bizden söylemesi.
Tariflere de dikkat: Çiğ ya da az pişmiş yumurta
Yumurta, hamilelik döneminde kadınların çok dikkatli bir şekilde tüketmeleri gereken yiyeceklerin başında geliyor aslında. İyi pişmemiş ya da çiğ bir şekilde tüketilen yumurta, ishalden tutun da besin zehirlenmelerine kadar birçok soruna neden olabiliyor.
Yumurtada bulunan salmonella adlı, adını sıkça duyduğumuz bakteriler, yumurtanın pişmemiş olduğu durumlarda çok daha hızlı bir şekilde etki edebiliyor, sindirim sistemi başta olmak üzere vücudumuza birçok zararı dokunabiliyor. Bu nedenle yumurtayı az pişmiş ya da çiğ olarak tüketmemeye özen göstermeli, yapacağınız ya da dışarıdan hazır olarak alıp yiyeceğiniz yemeklerin tariflerinde pişmemiş yumurtanın olmamasına özen göstermelisiniz.
Kahveden, çaydan uzak durmalı: Kafein içeren her türlü içecek ve yiyecek
Kafein, bildiğiniz gibi vücudumuzda oldukça etkili olan bir madde. Bu maddeyi bize enerji vermesi gibi bir nedenle tanısak da hamilelik söz konusu olduğunda bebeğin anne karnındaki gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.
Bu nedenle içinde bol miktarda kafein olduğu bilinen kahve, çay gibi içeceklerden ve yine kahve ile yapılmış tatlılardan ve kafeinli diğer yiyeceklerden uzak durmak büyük önem taşıyor.
İyi bir şey yapıyormuşsunuz gibi gelebilir ama: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Siz "En doğalından süt içiyorum." diye düşünüp kendinizi bu dönemde çiğ süt içmeye adamak isteyebilirsiniz ama aman diyelim! Pastörize edilmemiş, çiğ süt ve peynir gibi diğer süt ürünlerinde listeria adlı bir bakterinin bulunma ihtimali oldukça yüksek.
Bu bakteri de ne yazık ki erken doğumdan düşüğe dek, aklınıza bile getirmek istemeyeceğiniz birçok soruna neden olabiliyor. Elbette bu sadece bir ihtimal, herkesin başına gelecek diye bir şey yok ama siz, kendinizi de bebeğinizi de zora sokmamak adına pastörize edilmemiş, çiğ olarak sunulan süt ve süt ürünlerini asla tercih etmezseniz en doğrusunu yapmış olursunuz.
Daha sağlıklı seçenekler var: İşlenmiş ya da az pişmiş et
Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünleriyle, az pişmiş olarak servis edilen bonfile vb. etler de hamilelik döneminde mesafeli durmanız, hatta mümkünse hiç yememeniz gereken gıdalar arasında. Hazır olarak aldığınız ve içinde raf ömrünü uzatmak adına birçok katkı maddesi bulunan işlenmiş gıdalarda bolca tuz ve yağ da bulunuyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde işlenmiş gıdalar hamileler başta olmak üzere aslında hepimiz için zararlı yiyeceklere dönüşüyorlar.
Az pişmiş etlerse gebelik sürecinde toksoplazma adı verilen bir enfeksiyona neden olabiliyor. Bu enfeksiyon da doğum kusurları yaşanmasına ve hatta düşüğe bile sebep olabiliyor. Bu nedenle hamilelik sürecinde yasaklı yiyecekler listesinde yer alıyor.
Alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir: Çiğ ya da az pişmiş kabuklu deniz ürünleri ve sakatatlar
Kabuklu deniz ürünleri de tıpkı yumurta gibi salmonella bakterisi riskini taşıyor. Bu nedenle hamilelik dönemindeki kadınların tüketmesi önerilmiyor.
Sakatatlara gelince, sakatatlar da bakteri taşıma olasılığı en yüksek olan yiyecekler arasında yer alıyor. Pek tabii bu durum da gebelik sürecinde istenen bir durum olarak kabul edilmiyor.
Aman doktorunuza danışmadan asla: Birçok bitki çayı
Bitki çayları genel olarak rahatlatıcı etkileri ve faydalarıyla bilinseler de birçok bitki çayı hamilelik döneminde zararlı bir içeceğe dönüşebiliyor. Düşük riski oluşturmasından tutun da rahim kasılmalarına neden olana dek, bitki çayları gebelik sürecini zorlu bir hale sokabiliyor.
Bu nedenle doktorunuza danışmadan, onun onayını almadan hiçbir bitki çayını içmemeye özen göstermeniz büyük önem taşıyor.
Zaten bundan herkes uzak durmalı: Fazlaca tüketilen şekerli yiyecekler
Bu, zaten hepimiz için geçerli bir durum bildiğiniz gibi. Özellikle içinde bol miktarda rafine şeker kullanılmış yiyecekler başta olmak üzere, her türlü fazla şekerli yiyecek ve içecek, vücudumuzun dengesini alt üst edebiliyor.
Bu durum bir de hamilelik sürecinde gerçekleştiğinde daha da kötü sonuçlar doğurabiliyor. Öyle ki bebeğin tüm ömrü boyunca sahip olacağı kalıcı rahatsızlıklar bile meydana gelebiliyor. Bu nedenle, aman diyelim, yiyecekseniz bile doktorunuza danışmayı ve ölçülü olmayı unutmayın.
Kilonuz değil sağlığınız önemli: Diyet ürünleri
Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmek oldukça önemli, önemli olmasına ama sırf bu dönem içinde fazla kilo almamak için kendinizi diyet ürünler yerken bulmayın lütfen. İçinde tam olarak hangi bitkilerin ya da katkı maddelerinin kullanıldığını tam olarak bilemeyeceğiniz bu ürünler yerine, doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket edip bolca mevsim sebzesinden-meyvesinden destek alsanız, gerekli görüyorsanız doktorunuzdan tek tek yiyecek önerisi almanız hatta kendinize özel bir beslenme programı istemeniz çok daha doğru. Aman diyelim, bilinçsizce hareket etmeyin, bu şahane dönemi ağız tadıyla geçirin.
Söylemeye bile gerek yok ama: Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar
Şimdi size uzun uzun sigaranın ya da alkolün vücudunuza verdiği zararlardan söz etmeyeceğiz, bunları zaten biliyorsunuz. Bir de hamilelik dönemindeyseniz bu durumun çok daha zararlı olduğunun bilincindesinizdir diye tahmin ediyoruz. Bebeğinizi ömrü boyunca etkileyebilecek ciddi sorunların oluşmasına dahi neden olabilecek bu kötü alışkanlıklardan uzak durun. Kendi sağlığınızı da miniğin sağlığını da tehlikeye atmayın, aman diyelim.
Önemli bir not: Başta da söyledik ama tekrar etmekte fayda var, yukarıda sıraladığımız besinler genel olarak hamilelerin uzak durması gerektiği söylenen besinler ama tabii ki liste bu kadarla sınırlı olmayabilir. Zira herkesin bünyesi her yiyecek ve içeceğe aynı tepkileri göstermez. Özel bir gebelik sürecinden geçiyorsanız, halihazırda önceden bu yana sahip olduğunuz alerjik durumlar, kronik ve ciddi rahatsızlıklar varsa ya da hamilelik sürecinizle ilgili farklı bir durum söz konusu olduysa mutlaka ama mutlaka doktorunuzun söylediklerini dinleyin ve onun tüketmenizi önermediği hiçbir şeyi tüketmeyin. Bebeğinizin de sizin de ömrünüz upuzun ve sağlık dolu olsun.