Yemek.com

Plastiklere Elveda: Fransa Plastik Bardak ve Tabakları Yasaklayan İlk Ülke Oldu

20 Eylül 2016

Plastik, ne yazık ki hayatımızı tümden kapladı ve artık kanıksadığımız birçok eşyamız plastikten oluşur oldu. En kötüsü de zararını bildiğimiz bu tehlikeli eşyalar arasında her gün yiyip içmek için kullandığımız bardaklar, tabaklar hatta çatal bıçaklar olması.

En tehlikelisi diyoruz, çünkü plastiğin en büyük zararı sıcaklıkla bir araya geldiğinde ortaya çıkıyor. Bu da en çok sıcacık çaylar, kahveler içtiğimiz plastik bardaklardan, sıcak servis edilen yemeklerle dolu tabaklardan ve o sıcakla fazlasıyla haşır neşir olan çatal bıçaklardan geliyor. Plastik sıcaklıkla buluşunca ne mi oluyor? İçindeki Bisfenol A (BPA) olarak bilinen madde tamamen kanserojen etkiler gösteren bir maddeye dönüşüyor. Biz de onu bir güzel tüketiyoruz bilmeden. Sonrası, yavaş yavaş büyüyen bir tehlike oluyor. Üstelik bunu daha küçücükken çocukları plastik biberonlarla besleyerek başlatıyor ve hayatlarımızı hiç farkında olmadan tehlikeye atıyoruz. Plastikten yapılmış çeşit çeşit maddeyi kullanarak çevreye verdiğimiz onlarca zarardan bahsetmiyoruz bile.

İşte tüm bu zararların farkında olan ülkelerden Fransa, bu gidişata son veren ilk ülke oldu ve başta plastik tabak, bardak ve çatal bıçak takımları olmak üzere plastiğe dair ne varsa insan hayatından uzaklaştırmaya karar verdi.

Plastik bardak ve tabakları yasaklayan ilk ülke olan Fransa, plastiklere tamamen elveda demeye hazır

Aslında bu Fransa'nın ülke olarak harekete geçtiği ilk plastik karşıtı hareket değil. Çünkü geçtiğimiz yaz Fransa'da farklı ülkelerde de örneklerine rastlanan plastik poşet kullanımı yasağı getirilmişti. Ancak plastik poşet kapsamının genişletilerek plastik kullan-at yemek setlerini de kapsaması dünyada bir ilk.

Çevre koruma politikalarıyla uluslararası çapta bilinirliği en yüksek olan ülkelerden Fransa, plastik tabak, bardak ve çatal-kaşık-bıçak setlerini kapsayan bu yasağı, geçtiğimiz günlerde kanunlaştırdı ve 2020 yılında tamamen geçerli olacak düzenlemeleri uygulamaya koydu bile. Kanuna göre iş yerlerinin 2020 yılına kadar kademeli olarak plastik üretimini bırakmaları, bunun yerine biyolojik materyallerden yapılan yemek setleri üretmeleri gerekecek.

Daha sağlıklı bir hayat ve tertemiz bir çevre getirmesi beklenen bu yasağı kapsayan kanuna karşı çıkanlar da yok değil tabii. Başta plastik kullanarak ürünler hazırlayan üreticiler olmak üzere, birçok insan bu yasağa karşı çıkıyor ve çıkarılan kanunun Avrupa Birliği'nin malların serbest dolaşımı kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.

Neyse ki kanunu henüz çıkmamışken desteklemeye başlayan bilinçli insanların sayısı da az değil. Sırf pratik ve uygun fiyatlı olduğu için hayatımızda hemen yer edinmeyi başaran ama ne yazık ki sağlığımıza ve çevreye tehlikeleri saymakla bitmeyen plastik maddelerin hayatlarımızdan bir an önce sonsuza kadar çıktığı ve geri dönüşümü kolay alternatiflerin yerini aldığı mis gibi bir dünya dileklerimizle!

Çünkü sahip olabileceğimiz en değerli şey, sağlığımız.