Yemek.com

Erzincan'ın Doğu'nun Gurmesi Olduğunu Kanıtlayan 12 Nefis Lezzeti

21 Ekim 2015

Bizim için Türkiye’nin her ili, her yöresi, her mutfağı ayrı özeldir. Ayrım yapmak oldukça zor. Ancak hamur işleri deyince akla ilk gelen Erzincan mutfağını da yabana atamıyoruz. Evet evet, kete diye bağırdığınızı duyar gibiyiz.

Ancak sadece hamur işleri yapılıyor sanmayın bu koca mutfakta. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar pek çeşitlidir Erzincan yemekleri.

Doğu Anadolu'da bulunan Erzincan, bulunduğu coğrafi konum gereği birçok şehirle etkileşime girerek zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuştur.

Şimdi, gelelim Erzincan’ın dillere destan yemeklerine.

Bir not eklemek istiyoruz sevgili okurlar: Erzincan'ın listemizde yer alamayan birçok yemeği var. Mesela; basmaca yemeği, düğürcek çorbası, süt çorbası, kırdo, Eğin kaburgası gibi. Ancak bu güzel yemeklerin görselleri internette olmadığı için yayınlayamıyoruz. Eğer bu güzelim yemekleri yapanınız ya da yapan birileri varsa, fotoğrafını çekip bizimle paylaşın.

Lezzet festivali: Kelecoş

İçine fasulye, nohut, mercimek ve buğdayın girdiği bir yemek düşünün. Şimdi bir de bu yemeği kuzu eti ile taçlandırdığınızı. Bu bile yeterli olmuştur sanıyoruz. Kelecoş özel günlerin, davetlerin, bayramların olmazsa olmaz yemeklerindendir. Iğdır, Sivas veya Elazığ’da da aynı özenle karşımıza çıkar.

Hamuru özel, eti yumuşacık: Kemah tiridi

Özenle mayalanan yumuşacık bir hamur, ince ince şeritler halinde kesilerek fotoğraftaki gibi söğüşe uygun etle buluşmaya hazırlanıyor (genellikle kuzu eti). Hamurlar çıtır çıtır, et yumuşacık tam da suyuna ekmek banmalık. Haydi afiyet olsun o zaman.

Okurlardan kısacık bir ricamız var: Biliyoruz, biliyoruz yukarıdaki yemek Kemah tiridi değil, o yüzden sizden yemeğin fotoğrafını istiyoruz. "Kemah tiridini annem öyle güzel yapar ki" dediğiniz anlarda fotoğrafını çekip bizimle paylaşırsınız artık.

Bir bayram geleneği : Keşkek

Özellikle bayram sabahlarında keşkek yemek bir gelenek haline gelmiştir. Hatta yakın zaman öncesine kadar arefe günlerinde, her mahallede mutlaka odun fırınları yakılır ve mahalle halkı yardımlaşarak önce herkes için ev ekmeği sonra da keşkek yapılırmış.

Ceviz ve kayısının mükemmel uyumu: Gasefe

Kayısı deyince aklımıza hemen Malatya geliyor evet ama Erzincanlıların da bir gasefesi var ki... Haşlanan kayısıların üzerine tereyağı gezdirilip isteğe bağlı ceviz, fındık, fıstık ile süsleniyor.

Sabah akşam yersiniz: Kahküllü pilav

Orijinalinde kurutulmuş taze fasulyeler ile hazırlanan bu lezzetli pilavı, fasulyeyi kurutmadan da yapmak pek mümkün. Erzincan sofralarında sıklıkla yerini alan bu yemek, tabak tabak yeniyor. Bulgur pilavına bir alternatif olan kahküllü pilav denenmesi gereken lezzetlerden.

Onsuz çay olmaz: Erzincan lokumu

Erzincan lokumu çay saatlerinin olmazsa olmaz kahramanıdır. Tereyağı ve sıvı yağ aynı anda kullanılıyor ve ortaya kıyır kıyır bir tat çıkıyor. Pudra şekeriyle de son dokunuş yapıldıktan sonra, beş çaylarında masadaki yerini alıyor.

Erzincan çorbası ya da kesme çorba diye de bilinir: Erzincan çorbası

Özel yapılan minik minik köfteler haşlanıyor, içine taze fasulye de ekleniyor. Bunlarla yetinmiyor tabii ki; sarımsak, maydanoz, dereotu, karabiber gibi lezzetler de son dokunuş yapıyor. Özellikle Ramazan ayında hemen hemen her evde pişen bu çorba, tok tutan bir yapıya sahip.

Bir de Erzincanlıların elinden yiyin: Yaprak sarma

Yaprak sarmasını sevmeyen yoktur ancak yapamayan da çoktur.

Kahvaltıda bile gözler onu arar: Kete

Açılan hamurun içine kavrulan un konuluyor ve fırına veriliyor. İçine isteğe bağlı kıyma harcı da konuluyormuş ancak Erzincan ketesi kahvaltılarda ekmek niyetine tüketildiği için sade yapılıyor.

Krep değil, omlet değil, mücver hiç değil: Kaygana

Hemen hemen her yörenin lezzetle yapıp yediği bir yemektir kaygana. Özellikle bayram kahvaltılarında tepsi tepsi yapılır. Bol yumurtalı, krebe benzeyen bir tarif olsa da tam anlamıyla krep gibi değildir, daha kalındır. İçine de yeşillikler eklenir.

Çökelek salatası da diyen var: Çökelek piyazı

Pratik tariflerin en başında gelir o. Bir çeşit salatadır evet. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğanlar incecik kıyılır ve çökelek ile birleşir. Üzerine arzu edilen baharatlar da eklendiğinde her yemeğin yanına yakışır.

İsminde bir ağırlık var: Sarığı burma

Kendisi baklavanın en büyük rakibi olabilir. Bol cevizle yapılan tatlı oklava ile açılıp özel burma şeklini alıyor. Bayram ve özel günlerin aranan lezzetlerinden birisi olan sarığı burma, isteğe bağlı olarak kaymak ile servis yapılıyor.

Kemaliye'den selamlar: Ayva kalyesi

Erzincan'ın eski adı Eğin şimdi ki adı Kemaliye olan güzel ilçelerinden birinden çıkan lezzetli bir yemeğe geldik şimdi de.