Tarih ve Lezzet Başkenti Bursa'ya Gidenlerin Uğraması Gereken 9 Harika Mekan
23 Ağustos 2019Bu hafta yiyerek gezmeniz gereken şehirlerden Bursa’yı aldık radarımıza. Sırf siz leziz yöresel yemeklerle gösterişli bir lezzet turuna çıkabilin diye.
Cantıktan pideli köfteye, tahinli pideden Bursa simidine ve artık şehrin simgesi haline gelmiş iskendere kadar şehre özgü yemekleri keşfedebileceğiniz mekanlar hemen aşağıda sizi bekliyor. "Bursa'da ne yenir?", "Bursa'ya gidince mutlaka gidilmesi gereken mekanlar nerelerdir?" diye düşünenleri bu nefis Bursa mekanlarına doğru alalım.
Not: Bu içerik ilk olarak 3 Mart 2017'de yayınlanmış, 23 Ağustos 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Mavi dükkan: İskender
Nam-ı diğer Mavi Dükkan! "Bursa’da iskender nerede yenir?”in ilk cevabıdır kendisi. 1867 yılından beri şehrin en iyi İskender dönercisi olan mekan, şimdiye kadar yediğiniz dönerleri unutturacak cinsten. Domates sosunun, süzme yoğurdun ve o kızgın tereyağının tadı bile sizi alt üst edecek cinsten.
Yanına ayran ya da mekanın kendi hazırladığı üzüm şırasından da aldınız mı oldu bu iş!
Mekan öyle büyük sayılmaz. Toplam 40 kişinin oturabileceği mekanın önündeki dakikalarca sürecek sıraya hazırlıklı olmanız şart. O esnada buram buram tarih kokan duvarlarına, bu mavi dükkana birçok emeği geçen Cevat İskenderoğlu'nun fotoğraflarına ve tabak koleksiyonuna göz gezdirebilirsiniz.
İskender adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı, Atatürk Caddesi No:60, Osmangazi, Bursa
Tirilye'nin balkonu: Çamlı Kahve
İstanbul’dan Bursa’ya günü birlik turların en popüleridir Tirilye. Bir deniz otobüsüne bakar tüm iş. 2 saat yolculuk sonunda ilk olarak Mudanya’nın rengarenk sokaklarında gezilir, sonra Rumlar’dan kalma minik balıkçı kasabası Tirilye’de bitilir. Burada yapacak ilk iş de bellidir. Rotayı bu kasabanın en popüler mekanı Çamlı Kahve’ye çevirmek.
Kendisi Tirilye'nin balkonu olarak da bilinir. Burada uçsuz bucaksız deniz manzarası, tarihi Tirilye evlerinin rengarenk çatıları sizi bekliyor olacak. Tabii bir de gözlere şenlik serpme kahvaltısı. İçinden peynir, zeytin, çeşit çeşit reçellerin geçtiği bu kahvaltıya lorlu gözleme ya da sucuklu yumurta ile eşlik etmeli. Yok siz sadece bu şahane manzara karşısında bol köpüklü bir Türk kahvesi patlatmak isterseniz o da olur.
Sonra ver elini Tarihi Tirilye evleri, Aya Yani Manastırı, Taş Mektep, Tirilye Limanı!
Çamlı Kahve adres: Tirilye, Zeytinbağı, Mudanya, Bursa
Cumalıkızık'tayız: Taş Ev
Bursa’da kahvaltı edilecekse eğer rotayı Cumalıkızık Köyü’nden başkasına çevirmemeli!
700 yıllık Osmanlı mimarisinin yaşayan örneklerini görebileceğiniz ve UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş Cumalıkızık’da serpme köy kahvaltısı yapılacak birçok yer var. Narlıbahçe, Saitabat Kadınlar Derneği Kahvaltısı, Mavi Boncuk bunlardan sadece birkaçı. Bizim favorimiz bizi tam midemizden vuran Taş Ev! Çünkü bu kahvaltının içinde acılı ezme, içi dolgulu patates, bal kabağı reçeli ve soba üstünde kızarmış ekmekler var. O sıcacık ekmekleri banacağınız sucuklu yumurta, çıtırlığına şaşıp kalacağınız sigara börekleri ve leziz gözlemeleri de pek şahane.
Bu köyün dokusuna uyum sağlayan, lezzetleriyle fark yaratan Taş Ev, içindeki her bir eşyası ile tipik bir köy evini andırıyor.
En yakın zamanda bu şahane atmosferde vakit geçirmeli.
Taş Ev adres: Yunus Aralığı, Cumalıkızık Köyü, Yıldırım, Bursa
Vedat Milor'un sözlerine kulak verin: Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı
Şehrin bir diğer ünlü İskender kebapçısı. Kebapçı İskender kadar eski olmasa da tarihi 1964 yılına dayanıyor.
O pidenin, etin ve damak çatlatan o aromalı tereyağının uzun süre aklınızdan çıkmayacağı kesin. Yanında ikram ettikleri turşuları da epey başarılı.
Sözü yine Vedat Milor’a bırakacak olursak; "Ben Bursa’daki Cemal Usta’da yediğim zaman sadece et kalitesinden değil, kullandıkları odun kömüründen, ısıyı hep aynı derecede tutmaktaki başarılarından, önceden kesip hazır bekletmemelerinden ve tereyağıyla yoğurtlarının lezzetinden de etkilenmiştim"
Eğer bu lezzeti İstanbul’da ararsanız en az Bursa’daki kadar sevilen Ataşehir şubesi sizi bekler.
Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı adres: Ulu Mah. 16. Şirin Sok. No:12, Osmangazi, Bursa
Bursa simidi burada yenir: Abdal Simit Fırını
Bursa simidiyle efsane olmuş Abdal Simit Fırını huzurlarınızda. Tarihi 1969 yılına dayanan bu fırındaki ürünler ilk açıldığı günden bu yana odun ateşinde pişiyor. Ve o gün bugündür mütevazi kahvaltıların, minik atıştırmalıkların, çay molalarının Bursa’daki en özel adresidir bu fırın.
Peki bu ünü tüm ülkeye yayılan fırında ne yiyip ne içmeli? Bir kere mide yakmayan susamlı Bursa simidine zeytin ve krem peyniriyle eşlik etmeli. Keyfinizi ikiye katlayacak sıcacık çaylarından da söylemeli.
Damak çatlatan lezzet tahinli pidesini de es geçmeyin tabii. Eşi benzeri olmayan cevizli lokum da yine burada denenmesi gereken başka bir lezzet.
Abdal Simit Fırını adres: Tuz Pazarı Mahallesi, Abdal Caddesi, Fırın Sokak, No:2, Bursa
Cantık diye bir gerçek var: Kardeşler Pide Salonu
Bursa’nın meşhur pidesi "cantık"ı da denemeyelim mi?
Deneyelim.
Tuz Pazarı’nda bir hanın içinde yer alan, öğle molalarının en lezzetli adresi Bursa’da bu mekanı bilmeyen yoktur. Özellikle çevredeki herhangi bir esnafa sorsanız kolunuzdan tutup sizi buraya getirtebilir, o denli popüler ve seviliyor.
Bilinen pide ölçüsünden küçük ve yuvarlak olan kıymalı cantık pidelerden en az iki adet mideye indirmeli. Yanına da cam şişedeki soğuk ayranlarından söylemeli. Hatta karınlar bu iki adet cantık ile doyacak gibi değilse öve öve bitiremedikleri Konya pidesinden de yemeli.
Mekan oldukça minik ve salaş, fiyatları da cep yakmayan cinsten.
Kardeşler Pide Salonu adres: Tuzpazarı, 2. Tuzpazarı Sok. No:15, Osmangazi, Bursa
Bursa'da köfte yenmez mi: Yeşil Pideli Köfte
Cantık, İskender, tahinli pide, Bursa simidi derken gelelim bu şehrin bir diğer nam salmış, yöresel yemeği pideli köftesine! En az İskender döner kadar çok sevilen bu lezzet için ülkenin dört bir yanında gelen insanlar tanıyoruz.
Domates, biber ve yoğurtla servis edilen pideli köftelerin üzerine kızgın tereyağı dökülüyor. Anlayacağınız İskender dönerden tek farkı pide üzerinde döner yerine köfte olması.
Öncesinde gelen ikramlık turşu ve salçaları da bu olağanüstü lezzetin habercileri. Üstüne tabii ki sütlü helva yemeden oradan ayrılmıyorsunuz!
Yeşil Pideli Köfte adres: Kayhan Mah. Kayhan Cad. Kayhan Çarşısı D: 43, Osmangazi, Bursa
İnegöl köftenin tadına bakmadan dönmeyin: Besler İnegöl Köftecisi
Bursa'ya kadar gitmişiz, ünü bırakın şehri, ülke sınırlarını bile aşmış İnegöl köftenin tadına bakmadan dönmek olur mu hiç?
Lezzet rotamızda şimdiki durağımız 1893 yılında kurulan, İnegöl köftenin isminin bu denli duyulmasına büyük katkıları olan bir işletme, Besler İnegöl Köftecisi var. Dillere destan köfteleri bir yana piyazının, şırasının ve köftenin yanında ikram ettikleri enfes soslarının tadını da çok seveceksiniz, eminiz.
Mutlaka "gidilecekler" listenize ekleyiniz.
Besler İnegöl Köftecisi adres: İshakpaşa Camii Karşısı, İnegöl, Bursa
Ve mutlu son: Arap Şükrü Çetin
Arap Şükrü Çetin, akşam sevdiklerinizle gidip uzun uzun oturacağınız muhabbeti ve eğlencesi bol sofralar için ideal.
Mekanı farklı kılan sadece "Vur patlasın çal oynasınlı geceleri" değil tabii. Bir kere içinden borani, şiron, haydari, köpoğlu, balık pastırması geçen, önünde saygıyla eğilmelik bir meze dolabı var. Sonra kalamar, karides cızlama, fener kavurma gibi iştah kabartan ara sıcaklar aklınızı başınızdan alacak türden.
Felekten bir gece için Arap Şükrü Çetin’i ısrarla öneriyoruz.
Gitmeden evvel rezervasyon şart.
Arap Şükrü Çetin adres: Kuruçeşme Mah. Sakarya Cad. No:6, Osmangazi, Bursa