Yemek.com

Bebeğe Uyumayı Öğretmek Mümkün: Bebeklerde Uyku Eğitimi

9 Şubat 2018

Zihinsel gelişim, fiziksel aktivite ve beslenme düzeni açısından bebeğin yeterli süre ve nitelikli şekilde uyuması oldukça önemlidir. Uykuya duyulan gereksinim, bebek büyüdükçe azalmaya başlar. Yenidoğan bebekler ilk 3 ay boyunca ortalama 18 saat boyunca uyur. Bu süre 36. ayda ortalama 10-12 saate düşer.

Bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeklerin ilk 6 aylık dönemdeki uykusu, fiziksel ve zihinsel gelişim için şarttır. Pişik ve gaz sorunu, ilk 6 ayda çok sık görüldüğünden, bebeklerin zaman zaman uyku problemi yaşamasına neden olabilir. Yenidoğan bebeğiniz, 24 haftalık olana kadar pişiği önleme ve bebeğin gazını alma konusunda azami özen göstermelisiniz. Sindirim sistemi yeterince gelişmediği için, bebeğinizde 6. aya kadar gaz sorunu görülebilir. Bebeğinizi uyutmadan önce gazını çıkarmasına yardımcı olmanız bu açıdan önemlidir.

6-18 aylık dönemde, bebekler ortalama 13-15 saat arasında uyur. İlk 6 ayda, bebekler 2-3 saatte bir uyandığı gibi düzenli gece uykusu yoktur. 24. haftadan itibaren bebekler kesintisiz uykuya alışmaya başlar. 9-12 saatlik gece uykusunun ardından, bebeklerin 4-6 saat gündüz uykusuna ihtiyacı vardır. 18. aydan sonra ise bebeklerin gece uykusu düzene girdiğinden, bebeğiniz gündüz uyumak istemeyebilir.

Düzenli uyku, bebeğin zihinsel gelişimini ve gün içerisindeki fiziksel aktivitelerini olumlu yönde etkiler. Çevresel, biyolojik ya da fiziksel nedenlerle bebeklerin uyku sorunu yaşaması durumunda, sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bebeğinize uyku eğitimi vermeniz ve çocukluk dönemine kadar rahat ve huzurlu şekilde uyumasını sağlamanız için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Bebeğim uyumuyor, ne yapmalıyım?

Bebeğinizin 0-6 aylık dönemde yetersiz uyuması, gelişim problemlerine neden olabilir. Bebeğinizin bu dönemde 16 saatten az uyuması halinde, genel sağlık durumunda bir sorun olabileceğinden şüphelenmelisiniz. Biyolojik ya da fiziksel sağlık sorunları, bebeğinizin uyuyamamasına neden olabilir. Bu süreçte bebeğinizi hastalıklardan korumanız, pişik ve gaz sorunlarına çözüm bulmanız da önemlidir.

6 aydan büyük bebeklerde uyku problemleri gaz sorunu, yalnız kalma korkusu ya da oyun oynama isteği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bebeğinizin düzenli uyumasını sağlamak için doğru uyku eğitimi önemlidir.

Bebeklerde uyku eğitimi nedir, hangi yöntemler var?

Uyku eğitimi, bebeklere 6. aydan sonra verilmeye başlanabilir. Bebeğin kesintisiz ve rahat uyumasını sağlamaya yarayan yöntemleri içeren uyku eğitimi için genellikle iki teknik kullanılır.

1. Ferber yöntemi (Kontrollü ağlatma)

Ferber yöntemini, 7. aydan itibaren bebeğinizin uyku saatlerini ve süresini düzenlemek için kullanabilirsiniz. Uyku ritüelleri oluşturma, uyku öncesinde dinlendirici etkinliklerde bulunma ve bebeği yatağına yatırıp belirli aralıklarda kontrol etme süreçlerini içeren Ferber yöntemi ile 7-10 gün içerisinde bebeğinizin uyku düzenini oluşturabilirsiniz.

2. Co-Sleep yöntemi (Yakın uyuma)

Bebeklerin güvende hissederek rahat şekilde uyuması temeline dayanan Co-Sleep yöntemini, 6. aydan itibaren kullanabilirsiniz. Co-Sleep yöntemi ile bebeğinize uyku eğitimi verirken ritüeller oluşturarak, rahatlatıcı sesler ile bebeğinizi uyutmaya çalışmanız önemlidir. Co-Sleep yönteminde bebeğinizle ten teması kurmamanız ve bebeğiniz uyuduktan sonra yanından ayrılmanız önemlidir. Co-Sleep uyku eğitimi tekniği ile bebeğinizin 10-15 gün içerisinde düzenli uyumasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinize erken yaşta uyku eğitimi vermeniz, yeterli dinlenmesini sağlayacağından, fiziksel aktivitelerinin artmasını destekler ve bebeğinizin öğrenme hızını artırır.