Tadını ve Kokusunu Asla Kaybetmesin: Baharatlar Aslında Nasıl Saklanır?
22 Kasım 2017Birçok yemeği tek bir tutamıyla bambaşka bir lezzete kavuşturan baharatlar, baharatlarımız...
Et yemeklerinin vazgeçilmezi kekik, çorbaların olmazsa olmazı nane, acı severlerin biriciği pul biber, isot ve diğerleri... Hepsini ayrı ayrı çok seviyor, hepsine bir tutamlarıyla dev lezzetler sundukları için ne kadar teşekkür etsek az kalır, biliyoruz.
Peki, onları bu kadar çok severken yeterince iyi koruyabiliyor muyuz?
Ne yazık ki hayır.
Ama birazdan öğreneceğiniz bu ipuçlarıyla onları aromalarını uzun süre muhafaza edebilecek, böceklenmelerini önleyecek şekilde saklamanız mümkün olacak.
En bilinen saklama yöntemi olsa da yeniden hatırlatalım, baharatları havayla temas etmeyen kapaklı kaplarda saklayın
Her şeyde olduğu gibi baharatlarda da hava ile temas söz konusu olduğunda kullanım süresi kısalıyor ne yazık ki. Bu nedenle baharatları genel olarak ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklamak gerekiyor.
Tabii bu, tek başına yeterli değil. Yapılması gereken başka şeyler de var.
Cam kavanozlar yerine güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozları tercih edin
Cam kavanozlar hem içindeki baharatı kolayca görebilmeniz için hem de mutfakta güzel bir görüntü elde etmek için iyi ve sağlıklı bir alternatif gibi gözükse de baharatların tıpkı hava gibi güneş ışığından da uzak durmasında fayda var.
Bu nedenle doğrudan cam kavanozlar tercih etmek yerine seramik gibi ışığı içine geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları seçerseniz baharatlarınız daha uzun süre bozulmadan kalacaktır.
Yerden tasarruf etmek ya da kolay erişebilmek adına buzdolabının ya da fırının üzerine, ocağın yanına koymayın
Küçük mutfakların en temel sorunlarından biri hiçbir şeyin hiçbir yere sığmıyor olması olsa da baharatlarınıza mutlaka değişken sıcaklığı olmayan bir yer bulmalısınız. "Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir.
Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler. Aynı şekilde radyatörlerin yakınlarından da uzak tutmalısınız tabii ki.
Aynı şekilde baharatları yemeğe ekleyeceğiniz zaman tüm kavanozu doğrudan yemeğin üzerine getirip serpiştirmeyin
Yemekten yükselen buharın ve ocağın üzerindeki sıcak havanın 1-2 saniyeliğine bile olsa baharatlarla buluşmasına neden olmayın. Onun yerine kullanacağınız baharatın bulunduğu kavanozu açın, içinden kaşıkla kullanacağınız kadarı alıp bu şekilde yemeğin üzerine getirip serpin. Böylece kalan baharatlarınız yemek buharından, ocak ısısından hiç etkilenmemiş olur.
Eğer taze ot ve baharatlar kullanıyorsanız derin dondurucuda, buz küplerine koyarak saklayın
Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze haliyle değerlendiriyorsanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizip üzerlerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz. Yemek yapacağınız zaman hem doğrudan küp halindeki zeytinyağını hem de bu yağın içindeki taze baharatı kolayca kullanabilirsiniz.
Bu yöntemi sevmediyseniz taze baharatları kilitli poşetlerin içine hava almayacak şekilde koyup derin dondurucuda muhafaza edin
Taze baharatlarınızı uzun süre saklayabilmenin bir diğer yolu da kilitli poşetten geçiyor. Biberiye, kekik gibi taze baharatları güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra kilitli poşetin içine koyun ve hava almayacak şekilde poşeti kapatın. Bu aşamada dilerseniz oluşabilecek nem gibi bir sorunu en aza indirebilmek adına poşetin içine temiz bir kağıt havlu da koyabilirsiniz.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayın
Eğer ne yaparsanız yapın bazı baharatlarınız çok kısa sürede bozuluyorsa muhtemelen sıcaklık değişimiyle ilgili sorun yaşıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda alabileceğiniz en etkili yöntem, serin yerlerde saklanması gereken baharatlarınızı buzdolabına (derin dondurucuya değil) kaldırmak. Yine ağzı hava almayacak şekilde kapatılabilen kavanozlara koyun ve buzdolabına koyun. Baharatlarınızın kolay kolay bozulmadığını göreceksiniz.
Baharatlarınızı aldığınız tarihi mutlaka not edin ve o tarihten itibaren 1 yıldan uzun süre kullanmayın
"Baharatların bozulup bozulmadığını hiç anlayamıyorum" diyorsanız baharatlarınızı alıp kavanoza aktardığınız ya da derin dondurucuya, buzdolabına kaldırdığınız tarihi mutlaka üzerine not edin. Bu tarihi bir yıldan uzun süre geçirmeyin.
Baharatların daha uzun süre dayanması için toz halinde kullandığınız baharatları evde kendiniz öğütün
Baharatlar toz haline getirildiğinde bozulma süreleri artabiliyor. Bu nedenle toz halinde kullandığınız baharatları mümkünse taneli ya da yapraklı halleriyle almanız ve evinizde, kendiniz öğütmeniz en doğrusu sayılıyor.
Eğer baharatlarınız aromasını ya da tadını kaybettiyse kullanmaktan vazgeçin
Baharatlarınızın bozulduğunu sadece böceklenmesiyle anlayamazsınız. Bazen baharatlarınız sadece kokusunu ve/veya tadını kaybeder. Bu da aslında bozulduğu anlamına gelir. Eğer baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da herhangi bir tat alamıyorsanız o baharatları yemeklerinizde kullanmayın.