Yemek.com

Mevsimi Geliyorken Öğrenmeli: Ayva Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir, Ayva Nasıl Yetiştirilir?

19 Ekim 2020

Ayvalar yavaş yavaş olgunlaşmaya başlamışken, bitki severlerin evlerine yepyeni bir heyecan katacak bir konudan söz edeceğiz bugün: "Ayva nasıl yetiştirilir?" sorusuna hep birlikte yanıt arayacağız.

Ayva çekirdeklerini çimlendirmenin yöntemini öğrenerek işe başlayacak, gerekli tüm emeği ve zamanı vererek mis gibi ayva bitkileri elde edeceğiz. Kabul, kocaman bir ağaç olması, meyve vermeye başlaması tabii ki çok zaman alacak ama ona verdiğimiz her emeğe fazlasıyla da değecek.

Siz de evinizde, bahçenizde bitki yetiştirmeyi seviyorsanız, hiçbir meyvenin çekirdeği ziyan olmasın, hemen ekeyim diye düşünüyorsanız hemen yaklaşın böyle. Başlıyoruz!

Ayva nasıl yetiştirilir: Ayva çekirdeği nasıl çimlendirilir?

Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz. Ancak amacınız hızlıca verimli ayva ağaçları elde etmekse bu yöntem yerine doğrudan fide almayı deneyebilir, ziraat mühendislerinden ya da konunun diğer uzmanlarından destek olarak aşılama yöntemiyle daha hızlı bir şekilde ayva bitkinizi elde edebilirsiniz. Uyarımızı da yaptığımıza göre geçelim ayva çekirdeklerini nasıl kolayca çimlendirebileceğinize.

  • Ayvalarınızı dikkatlice ikiye ayırın ve orta kısımda, ince keseler içinde bulunan çekirdekleri dikkatlice, zarar vermeden çıkarın.
  • Kenara ayırdığınız bu ayva çekirdeklerini bir bardak suyun içine koyun ve bu şekilde 2 gün kadar bekletin.
  • 48 saat bu şekilde beklettikten sonra bardaktaki suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz, endişelenmeyin. Hatta bu jelimsi kısmı cildinizde dahi kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun. (Bakınız: Ayva Çekirdeği Jeli)
  • Bu esnada küçük bir çimlendirme saksısı ayarlayın. İçini verimli bahçe toprağı ile bolca doldurun. (Ama üst kısmında en az bir parmak kalınlığında boşluk kalsın)
  • Jelimsi kıvam alan suyun içinden ayva çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla dikkatlice çıkarın.
  • Saksının üzerine bu ayva çekirdeklerini aralıklarla yerleştirin.
  • Çekirdeklerin üzerini yine yaklaşık 1 parmak kalığında olacak şekilde (çok kalın olmayacak) toprak tabakasıyla güzelce kapatın.
  • Ekim işleminin ardından can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin.
  • Çimlendirme saksısına ektikten sonra da işiniz bitmiyor tabii, ayva bitkisi elde etmek zor demiştik. Bu aşamadan sonra uzun bir bekleme dönemi sizi bekliyor. Çünkü ayva çekirdekleri uzun süreli bir soğuk katlamaya ihtiyaç duyuyor. Bunun için ne yapıyoruz derseniz: Çimlendirme saksısını bir poşetle güzelce kapatın ve bu şekilde ya buzdolabının alt kısımlarında ya da çok serin bir ortamda en az 3 ay saklayın. 3-4 ay boyunca ara ara kontrol etmeyi unutmayın, her şey yolunda gider ve bitkiniz çürüme yapmazsa çıkarıp toprağa ekim işlemini yapabilirsiniz.

    İşte tüm bu zorlu aşamaları yaşamak istemezseniz doğrudan ayva fidesi alarak ya da uzmanlara aşılama yaptırarak da ayva ağacı elde edebilirsiniz tabii ki. Bu yöntemi denemek isteyenler de toprak seçiminden sulama sıklığına, aşağıdaki adımlara mutlaka dikkat etmeli:

    Verimli ayva fideleri temin ettiğinizden emin olarak işe başlayın. Bu konuda fide satışı yapan çiçekçilerden, ziraat mühendislerinden ya da yapı marketlerin bahçe reyonlarında bu işle meşgul olan uzmanlardan destek alabilirsiniz, tekrar hatırlatalım.

    Saksı seçimi: Ayva bitkisi sonunda mutlaka bahçe gibi geniş bir alana aktarılması gereken bir bitki olduğundan öncesinde de geniş saksıları tercih edebilirsiniz. En az 5-10 litrelik bir saksı almanız bitkinizin sağlıkla gelişip büyümesi için ilk etapta yeterli olacaktır. Aynı şekilde kullanacağınız saksının altında fazla suyun akışını sağlayacak deliklerin bulunduğundan da emin olmalısınız.

    Toprak seçimi: Saksıya doldurmak için kullanacağınız toprağın bahçe toprağı olması yeterli olacaktır. Ancak torf bakımından zengin bir toprak kullandığınızdan da emin olmalısınız, aklınızda bulunsun. Toprağı saksıya yerleştirmeden önce saksının dibine çakıl taşları yerleştirmeyi de unutmamalısınız. Bu, drenajı sağlayacak ve aşırı sulama yapmanız durumunda fazla suyun tahliyesini hızlandırarak bitkinin çürümesinin önüne geçecektir, bizden söylemesi.

    Sulama: Doğru saksı ve toprak seçimini yapıp ayva fidesini dikkatlice toprağa diktikten sonra düzenli olarak takip etmeniz gereken şey bitkinin sulaması olacak. Sulama sıklığınızı belirlerken toprağın kuruluğunu dikkate alabilirsiniz. Toprak tamamen kurumadan sulama yapmalı, nemli kalmasını sağlamalısınız. Özellikle yaz ayları çok sıcak geçen bir yerde yaşıyorsanız yaz aylarında sulama sıklığınızı artırmayı ihmal etmemelisiniz. Ayva bitkinizi sağlıkla büyütmeye başladıktan sonra ise bahçeye aktarma zamanını da doğru belirlemeli, meyve alabilmek için aşılama yapmanız/yaptırmanız gerektiğini de unutmamalısınız, aklınızda bulunsun.