Miniğiniz Büyürken: 6 Aylık Bebek Gelişimi
26 Ekim 2017Bebekler 6. ayda hızlı gelişimlerine bir halka daha ekliyor. Günden güne büyüyen ve hızla serpilen bebeklerin 6 ayı ebeveynlerini şaşırtmaya devam ediyor. Bebekler 6. ayda da sizden çok şey öğrenmeyi ve size yeni şeyler öğretmeyi sürdürüyor.
Uyku
6 aylık bebek gelişimi, 14 saat ve üzerinde uykuyu işaret ediyor. 12 saatlik gece uykusu ile düzen oluşturması beklenen bebekler, artık ebeveynlerinin hayatını kolaylaştırıyor. Onu ailesini yanında hissettirecek objelerle yavaş yavaş uyutmak gerekiyor.
Beslenme
Altıncı ayda bebekler artık ek gıdaya hazırlanıyor. Anne sütü alımı devam ederken, adım adım ek yemeklere geçiliyor. Muhallebi, sebzeler, bebek ekmeği, yoğurt, meyve ve yağsız et bebeğe yedirilebiliyor. İlk ek gıdanın pirinç ve yulaftan seçilmesi diğerlerine sonra geçilmesi tavsiye ediliyor. 6. ayda gıdaların oldukça yumuşak seçilmesi gerekiyor.
Fiziksel gelişim
Bebekler 6. ayda ebeveynlerinin "Bak bunlar ellerin, işte burada burnun var" gibi yönlendirmelerine hazırlanıyor. Destek yardımıyla oturmaya hazır olan bebekler, aradığını bulmaya, obje ve insanları tanımaya başlıyor. Bu dönemde bebek yüzle, saçlarla oynamaktan hoşlanıyor. Yuvarlanan, dönebilen bebek, başını her yöne rahatlıkla döndürebiliyor. Düşürdüğü, takip ettiği objeleri isteyebilen, uzanabilen 6 aylık bebek, küçük cisimleri zahmet göstermeden kavrayabiliyor. Ay sonunda yüzükoyun yattığında elleriyle oturur konuma gelebiliyor.
Sosyal gelişim
Bebek bu dönemde anne, baba, mama, dede gibi yinelenen heceleri art arda söylemeye yelteniyor. Konuşmasa bile sık kullanılan sözcükleri tanıyan bebekler, tanıdığı kişilere gülücükler atarak şakalar yapabiliyor. Ses tonunu anlamlandırarak iletişimi kuvvetlendiriyor.
Aşı takvimi
2. ayda ilk dozu, 4. ayda 2. dozu yaptırılan Karma, Prömokok, Rotavirus ve Hepatit B aşılarının 3. dozları vuruluyor. Kimi aşılarda markaların 3. dozları bulunmuyor (2 doz yeterli) aşı markası öğrenilerek doktordan bilgi alınması tavsiye ediliyor. Aşı sonrasında ateş görülebiliyor. Sorun durumunda doktora danışılabiliyor.
6. ayın sonunda bebeğim neler yapabilir?
6. ayın sonunda bebeğiniz yüksek sesle tepkiler verebiliyor. Muhtemelen dikkat çekmek için size şakalar yapabilir hale geliyor. Tutunarak ayağa kalkabilirken, tek başına oturabiliyor. Eşyaları elden ele geçiren bebekler, ellerindekileri ağızlarına sokmaya devam ediyor. Mırıldanmalar, diş çıkarmalar sık görülüyor. Sese tepki veren, geldiği yere yönelen bebek, yabancılara karşı soğuk davranıyor olabilir.
Tanıdıklarının farkına varmasından kaynaklanan değişim, çocuğun ürkekliğini artırabiliyor. Hareket kazanan bebek, hızla kazalar yaşayabileceğinden ebeveynlerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Otururken bile düşebilecek olan bebeklerin çevreleri desteklenirken ayağa kalkabilecekleri alanlarda başını vurmaması için eşyaların süngerlenmesine başlanabiliyor.