kisnis-nasil-kullanilir-ocak-2021

Artık Onu Daha Çok Kullanmanın Vakti Geldi: Kişniş

Favorilerime
Ekle

Hani böyle bazı baharatlar, yiyecekler vardır, adını hep duyarsınız ama evinize pek de konuk etmezsiniz. İşte yine onlardan biriyle karşınızdayız bugün: Kişniş.

Artık onu nerede yetiştiğinden tutun da nerede bulabileceğinize kadar birçok konuda daha yakından tanıyın istiyoruz. Tanıyın ve faydalarını bilin ki evinizden eksik etmeyin.

Çünkü herkesin mutfağında önemli bir yer edecek kadar şifalı ve lezzetli bit bitki kişniş. Üstelik yaprağından tohumuna her yeri değerlendirilebiliyor. Daha ne olsun?

İçindekiler

  • Kişniş nedir?

kisnis-nedir-ocak-2021

Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan kişniş, halk arasında "aş otu" olarak da biliniyor. Yeşil yapraklarıyla maydanoza oldukça benzeyen kişniş, tek yıllık otsu bir bitki.

Meyvesinden yaprağına her yeri ayrı ayrı değerlendirilebildiği için aslında oldukça bereketli olan bu bitki, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor.

Akdeniz iklimi yetişmesi için elverişli koşullar sağlarken, Akdeniz haricinde Afrika ve Asya'da da yetiştirilebiliyor.

  • Kişnişin faydaları nedir?

nedir-kisnis-one-cikan

Kişniş, güçlü antioksidan özelliği sayesinde gripten kansere kadar uzanan birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.

İçindeki linoleik asit gibi asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek veriyor.

Bu faydalı asitler kolesterolü dengelerken kan şekerini düzenlemeyi de ihmal etmiyor.

Hem antioksidan etkisi hem de içeriğinde bulunan oleik asit gibi asitler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, felç ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltıyor.

Kişniş, içinde bulunan cineol adlı madde sayesinde göz ve deri iltihaplanmalarına karşı da adeta doğal bir ilaç gibi etki gösteriyor.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve hazımsızlık sorununu gideriyor.

Sindirim sistemini düzene soktuğu için de iştahsızlık sorunu yaşayanlara çare oluyor, vücutta iştah açıcı etkiler yaratıyor.

Yemek sonrası oluşabilen mide krampları, şişkinlik ve ağrı gibi durumların önüne geçiyor.

Kişniş tohumu doğrudan çiğnendiğinde kötü ağız kokusunun kesilmesini sağlıyor.

Besin zehirlenmelerini önlemede etkili olduğu için en çok zehirlenmelere yol açan tavuk yemekleri gibi yemeklerde kullanılması önem taşıyor.

Vücudu toksinlerden arındırması ve sindirimi kolaylaştırması nedeniyle diyet yapanlarına da yardımcı oluyor.

Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi ani gelişen rahatsızlıklarda önleyici etkileri bulunuyor.

Vücudu rahatlattığı gibi sinir stresimi de rahatlattığından stresle baş etmede yardımcı oluyor, uykusuzluk sorununun önüne geçiyor.

Özellikle kadınlarda cinsel isteği artırma yönünde etkileri olduğu da biliniyor.

  • Kişniş nerelerde bulunur?

kisnisin-faydalari-ocak-2021

Kişniş bitkisi ağustos ve eylül aylarında olgunlaşıyor, bu yüzden o dönemde tazesini bulup almak en güzeli oluyor. Ama bu zamanı kaçırsak bile kişnişi yılın her günü bulmak mümkün oluyor, panik yok.

Ülkemizde en çok Konya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştirilen bu bitkinin en çok kullanılan kısmı olan tohumları (ya da meyveleri) kurutulduktan sonra, özellikle de toz haline getirilerek tüketiliyor.

Kişnişin baharat olarak kullanılan bu toz halini ya da kurutulmuş tohumlarını güvendiğiniz aktarlardan ya da büyük marketlerden kolayca bulabiliyorsunuz.

Ancak doğrudan toz halini almak yerine tohum olarak alıp kullanacağınız zaman toz haline getirmeniz kişnişin faydalarından yararlanmanız açısından çok daha iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.

  • Kişniş nasıl kullanılır?

kisnis-cayi-ocak-2021

Hadi bulduk, aldık. Ne yapacağız peki bu kişnişle? Hemen anlatalım efendim. Kendisinin kullanım alanı çok geniştir ve dediğimiz gibi kişnişin yaprağından tohumuna her yeri kullanılabilir.

Eğer olgunlaşma dönemini yakalar ya da evde kendiniz yetiştirirseniz kişniş yapraklarını salatalarınıza ekleyebilir, soslara katabilirsiniz.

Gövdesi ve kökleriyse özellikle çorba ve sebze yemekleriyle birlikte pişirildiğinde yemeğe farklı bir lezzet katar.

En çok kullanılan kısmı olan tohumunun kullanım alanı ise oldukça geniş. Turşuya eklenebileceği gibi toz haline getirilerek hemen hemen her yemeğin içine dahil edilebilir.

Faydalarından yararlanmak için doğrudan yemek isterseniz kişniş tozunu balla karıştırarak yiyebilirsiniz.

Son olarak tohumlarını demleyerek kişniş çayı da yapabilirsiniz.

  • Kişnişin zararları nedir?

kisnis-nasil-kullanilir-ocak-2021

Kişnişin bütün iyi özelliklerini, mucizevi etkilerini anlatırız da zararları olabileceğini atlar mıyız?

Öncelikle mide asidi sorunları yaşayanların kişnişten kesinlikle uzak durması gerekiyor. Çünkü sindirim sistemine ne kadar iyi gelse de mide asidi nedeniyle gelişen gastrit, reflü ve ülser gibi sorunlar yaşayanların sorunlarını artırabiliyor.

Ayrıca, karaciğeriyle ilgili sorunlar yaşayanların ya da ciddi herhangi bir rahatsızlığı olanlar ile hamilelik sürecini geçiren kadınların uzak durması, kullanmaya kararlılarsa bile öncelikle kesinlikle doktorlarına danışmaları ve doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri büyük önem taşıyor.

Unutmayın, her şeyin fazlası zarar, ölçülü tüketmek gibisi, en önemlisi de sağlığınızdan değerlisi yok.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?