ciger-otu-faydalari-6

İsmiyle Şaşırtan, Faydalarıyla Kendine Hayran Eden Minik Mucize: Ciğer Otu

Favorilerime
Ekle

İsmini duyunca hafifçe bir irkilmenize neden olacak ama bildiğimiz ciğerle hiçbir ilgisi olmayan, sıra dışı bir bitkiyi tanıyacağız bugün, ciğer otunu!

Onu tanıdıkça isminin ilginçliğinin yerini faydalarına olan hayranlığınız alacak, aklınızda hemen "Acaba nerede bulunur, nasıl kullanılır?" sorusu oluşacak.

İşte tam da bu yüzden biz de ciğer otunun faydalarını anlatarak bitirmeyeceğiz konuyu, nedir, ne değildir, nerede bulunur, nasıl kullanılır tek tek anlatacağız, onu tüm yönleriyle size tanıtmaya kararlıyız.

Unutmadan, merak edenler için şimdiden söylemiş olalım, ciğer otunun bir zararı varsa bunlardan da söz etmeden geçmeyeceğiz.

Buyurunuz, tüm yönleriyle karşınızda: Ciğer otu!

Ciğer otu nedir, ciğer otunun özellikleri nelerdir?

Hodangiller familyasının pek nadide üyelerinden biri olan ciğer otu, tahmin edebileceğiniz gibi bu ismini aslında yapraklarının görüntüsünün ciğere benzetilmesinden alıyor. Bilim dünyasının 'pulmonaria officinalis" olarak isimlendirdiği bitki, halk arasında ciğer otu dışında üşne adıyla da anılıyor.

Çok yıllık bir bitki olan ciğer otu, hem çok eski zamanlardan bu yana tedavi amaçlı olarak kullanılmasıyla biliniyor hem de mor-kırmızı tonlarındaki çiçekleriyle nefis bir süs bitkisi olarak değerlendiriliyor. Nisan-mayıs aylarında çiçek açan bitki, dik ve tüylü gövdesi, mor-kırmızı renkli dikkat çeken çiçekleri ve tabii ki ciğer şekline benzetilen benekli yapraklarıyla hemen tanınabiliyor.

Ciğer otunun faydaları nelerdir, ciğer otu ne işe yarar?

Ciğer otunu kısaca tanıdığımıza göre şimdi sıra geldi ciğer otunun faydalarını öğrenmeye!

Öksürüğe iyi geliyor

  • Kendisi, çok eski zamanlardan bu yana öksürük tedavisinde kullanılıyor. Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğü hızlıca kestiği söyleniyor.
  • Göğsün yumuşamasını sağlıyor

  • Bu etkileri sayesinde boğaz ağrılarının da hızla iyileşmesine destek oluyor.
  • Akciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor

  • Verem gibi var olan akciğer temelli rahatsızlıkların da iyileşme sürecine destek oluyor.
  • İltihapların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor

  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplı bölgelerin daha hızlı kurumasını ve iyileşmesini sağlıyor.
  • Sindirim sistemine iyi geliyor

  • Mide ve bağırsağın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesine olanak tanıyor.
  • Birçok mide sorununa çözüm oluyor

  • Mide ve bağırsaklar üzerindeki olumlu etkileri sayesinde hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sık sık yaşanan sorunlara çözüm olabiliyor.
  • Kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor

  • Bağırsakların çalışmasını desteklediği için kabızlık sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor.
  • Mikrop öldürücü bir etki gösteriyor

  • Antiseptik özellikleri sayesinde mikrop öldürücü bir etki yaratıyor, açık yaraların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşmelerine destek veriyor.
  • İdrar söktürme konusunda da doğal bir ilaç olarak görülüyor

  • Ciğer otu, vücutta idrar söktürücü bir etki oluşturduğu için de sıkça tercih ediliyor.
  • Ciğer otu nerede bulunur, ciğer otu nasıl kullanılır?

    ciger-otu-faydalari-6

    Ciğer otunun faydalarını öğrenince "Nasıl kullanabilirim?" diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. O yüzden sizi hiç bekletmeden ciğer otu nasıl kullanılır anlatmaya başlayalım diyoruz.

    Kendisi, yukarıda da söylediğimiz gibi bir süs bitkisi de olduğu için çiçekçilerde bile karşınıza çıkabilir. Ancak faydalarından yararlanmak için ciğer otu almak istiyorsanız uğramanız gereken ilk adresler kesinlikle güvenilir aktarlar olmalı. Bunun dışında kullanıma hazır haldeki ciğer otunu doğal ürünler satan online satış siteleri üzerinden de temin edebilirsiniz tabii ki.

    Kurutulmuş ve tercihe göre ufalanıp paketlenmiş ciğer otunu temin ettikten sonra onu kullanabileceğiniz ilk yöntem tabii ki birçok bitkide olduğu gibi çayını demlemek olacak. Ciğer otu çayı tarifi kısaca şöyle: 1 su bardağı suyu kaynatın. Ardından kenara alıp içine 1 yemek kaşığı ciğer otu ilave edin ve bu şekilde 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından küçük bir süzgeçle süzdürün ve elde ettiğiniz çayı afiyetle tüketin.

    Dilerseniz içine bal ilave edebilir ya da biberiye gibi başka bitkilerle bir arada demleyerek etkisini artırabilirsiniz. Bu çayı günde 2-3 kez birer fincan olarak tüketebilirsiniz.

    Bunun dışında ciğer otunu cildiniz için değerlendirmek isterseniz yukarıda tarifini verdiğimiz şekilde demlediğiniz çayı oda sıcaklığında soğuttuktan sonra bir pamuk yardımıyla cildinize de sürebilirsiniz. Bu uygulamayla egzama, kızarıklık, kaşıntı, döküntü olan bölgeleri rahatlatabilirsiniz. Ancak alerjik bir bünyeniz varsa bu uygulamayı yapmadan önce mutlaka ilgili alanda uzman doktorunuza danışın, aman diyelim.

    Ciğer otunun zararları nelerdir?

    gardeningknowhow

    gardeningknowhow

    Öncelikle iyi haberi verelim: Ciğer otunun bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmuyor.

    Ancak, her bitkide olduğu gibi bu bitkide de kullanım aşamasında dikkatli olmak, asla aşırıya kaçmamak gerekiyor. Aksi halde ishale neden olabiliyor.

    Bunun dışında tabii ki kronik, ciddi bir rahatsızlığı bulunanların, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların ya da alerjik bir bünyeye sahip olanların mutlaka ama mutlaka kullanmadan önce doktorlarına danışmaları ve onların önerileri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor, bizden uyarması.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?