yenihaberden

Edirne'de Düzenlenen Bin Yıllık Korku ve Lezzet Dolu Bir Gelenek: Bocuk Gecesi

Favorilerime
Ekle

Bugün belki de hiç bilmediğiniz ama ülkemizde gerçekleşen ilginç bir gelenekle tanıştıracağız sizi, Bocuk Gecesi ile.

İlk bakışta Cadılar Bayramı'nı andırsa da aslında ondan ayrılan farklı birçok noktası bulunan bu gelenek neredeyse bin yıllık bir Türk geleneği.

Edirne'de her yıl düzenlenen ama bilinirliği ne yazık ki çok da fazla olmayan bu eğlenceli geleneği bilmeyen kalmasın, bu gecede neler yaşanıyor herkes öğrensin istedik.

Buyursunlar...

Cadılar Bayramı değil Bocuk Gecesi geleneği

Edirne'ye bağlı Keşan ilçesinin Çamlıca köyünde hala sürdürülmekte olan bir gelenek Bocuk Gecesi. İlk bakışta her yıl 31 Ekim'de dünyanın birçok yerinde kutlanan Cadılar Bayramı'nı andırsa da aslında bu gelenek bin yıllık bir Türk geleneği ve her yıl, yılın en soğuk gününde düzenlenmesi adetten.

Bu gelenek nereden geliyor derseniz hemen anlatalım: Bocuk kutlamaları aslında Orta Çağ'dan kalma köklü bir gelenek. Balkanlar'daki Hristiyanların "bojic" adetleriyle karıştırılsa da aslında bu ikisi arasında yalnızca kelime benzerliği bulunuyor ve Bocuk gecesi, tamamen Türk halk geleneğinin bir parçası olarak görülüyor.

Bocuk inanışına göre, bu gecede "Bocuk" adı verilen bir varlığın insan görünümünde ama beyazlar içinde gezdiği düşünülüyor. Bu nedenle halk, üzerine beyaz çarşaflar geçirerek sokaklara dökülüyor ve evlerin camlarını çalıp "Bocuk geliyor!" diye evlerinde oturanları korkutuyorlar.

Tabii korkutma kısmı bu işin yalnızca bir parçası.

Bunun yanı sıra Bocuk Gecesi'ne bolca da lezzet hakim. Bu gece için evlerde öncesinden bal kabağı tatlısı, akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem hazırlanıyor, fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz gibi yemişler de sofralardan eksik edilmiyor. Bocuk Gecesi'nde hazırlanan bu yiyecekler konu komşuyla paylaşılıyor. Böylece kışın en soğuk geçen gecesinde sıcacık bir ortam ve dayanışma ruhu oluşturulmuş oluyor.

Aynı zamanda o gece kabak tatlısının olduğu eve, tüm yıl boyunca kötülüklerin uğramayacağına inanılıyor.

Son olarak, Bocuk Gecesi'nde ev halkının suya bir tahta parçası atması gibi bir ritüel de bulunuyor. Bu adete göre, tahta o gecesinin sabahında suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evde yaşayan insanların yıl boyunca sağlıklı olacağına inanılıyor.

Bu geceye biraz korku, bolca iyi dilek hakim

Bocuk Gecesi, bu yıl da her yıl olduğu gibi Edirne'nin Çamlıca köyünde 6 Ocak tarihinde düzenlendi. Çamlıca Köyü Muhtarlığı ve Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği gibi dernek ve kurumların katkılarıyla düzenenlenen bu etkinlikte, gençler başta olmak üzere tüm köy halkı hem korku hem eğlence hem de lezzet dolu bir gece geçirdi desek yanlış olmaz.

Bu yılki etkinlikte eski zamanlardan bu yana süregelen gösteriler sahnelenirken, yüzlerini boyayanlar, maskeler, beyaz çarşaflar ve pelerinler giyenler sokaklardan ve evlerin pencerelerinden tabii ki eksik olmadı.

Küçük korku şakalarının yanı sıra hem köy halkı hem de Bocuk Gecesi etkinlikleri için komşu illerden gelen konuklar, o yıl boyunca herkesin sağlıklı olması adına güzel dilekler dilemeyi de ihmal etmediler tabii.

Korku dolu anların ardından gelen bal kabağı tatlısı ve akıtma

Bocuk Gecesi'ne katılanlar yakılan ateşlerin etrafında toplanıp eğlenirken etkinlikler boyunca tüm halka bol bol da kabak tatlısı dağıtıldı, ağızlar tatlandı.

Bu bin yıllık eğlenceli geleneğin köye bir katkısı da köyde yetiştirilen ya da el yapımı olarak üretilen birbirinden farklı ürünlerin ihtiyaç sahipleriyle buluşturulduğu minik bir pazar yerinin kurulması oldu.

Sözün kısası, Bocuk Gecesi bin yıldır süregelen bir gelenek olmasının yanı sıra Çamlıca köyüne kültürel ve sosyal anlamda da büyük katkılar sağlamaya bu yıl da devam etti.

Bocuk Gecesi, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aday

ntv

ntv

Türk Patent Enstitüsü’nce ’Çamlıca Bocuk Gecesi’ olarak tescillenen bu sıra dışı geleneğin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar da başlatıldı üstelik.

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bocuk Gecesi geleneğinin sürdürülmesi gerektiğinin önemini vurgularken şunları eklemeyi de ihmal etmedi:

"Bocuk bin yıllık bir Türk geleneğidir. Bocuk Gecesi ve Çamlıca, artık bir destinasyon olmuş. Bakanlık envanterine de Bocuk'u işlersek, Hıdrellez, Kırkpınar ve Ebru gibi UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde olma yolunda emin adımlarla ilerleyecek ve buraya gelecek insanların sayısı katbekat artacaktır."

Kaynak: hurriyet

Görseller Google'dan alınmıştır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?