bitki-costuran-dogal-yontemler-one-cikan

Bitkileri Coşturup Balkonlarınıza Renk ve Lezzet Taşıyan 8 Doğal Yöntem

Favorilerime
Ekle

Evde renk renk çiçekler yetiştirenler, saksılarda enfes meyve ve sebzeleri elleriyle büyütenler, kısacası evine yeşilin her tonunu konuk etmeyi, bitki yetiştirmeyi sevenler bilir, onların boynunu büktüğü an yaşanan hüzün büyük olur.

Elbette hepsinin bir ömrü var, elbette zamanı gelince sararıp solacaklar ama bu durum erkenden gerçekleşince insan üzülmeden edemiyor, "Acaba yanlış bir şey mi yaptım?" demeden kendini alamıyor.

Biz de istedik ki kendinizi suçlu hissetmeyin, bitkilerinize hak ettikleri özeni gösterin. Bunun için neler yapabilir dediğimizdeyse en doğal seçeneklerin arasında yine enfes yiyecekler ve sıra dışı yöntemler çıktı karşımıza.

Sebzeleri haşlayıp suyunu kullanmaktan tutun da akla hayale gelmeyecek ilginç karışımlara dek, bu tariflerin her biri bitkilerinize iyi gelecek!

İsraf etmiyor, her şeyini değerlendiriyoruz: Sebze suyu

Eğer halihazırda haşlayarak kullanacağınız sebzelerle dolu bir tarif yapacaksanız sebzenizi dilediğiniz gibi haşladıktan sonra kalan suyu asla dökmeyin. Bu suyu oda sıcaklığına gelene dek soğutun ve bitkilerinizin köklerine dökün. Sebzelerin suya bıraktığı yararlı maddeler sayesinde bitkileriniz çok daha kolay büyüsün, verdikleri çiçekler ya da meyveler çok daha uzun süre verimli olsun.

Kabuklar da olur: Meyve ve sebze kabukları

Eğer sebzeleri haşladıktan sonra kalan suyu da herhangi bir yemek tarifi için kullanabiliyorsanız ve bitkilere dökmek size "ziyan etmek" gibi gözüküyorsa meyve ve sebze kabuklarını da değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Kabuklarını soyarak tükettiğiniz sebze ve meyve kabuklarını bir kapta güzelce biriktirin. Ancak üzerinden 24 saat geçmemesine dikkat edin.

Kabuklar henüz tazeyken bu kabukların üzerine, üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve bu şekilde kabukları suyun içinde ortalama 12 saat ile 1 gün arası bir süre bekletin. Bir sonraki gün suyun içinden meyve ve sebze kabuklarını çıkarın ve bu suyla bitkilerinizi sulayın. Bunu düzenli hale getirdiğinizde bitkilerinizin çok daha canlı ve sağlıklı olduklarını göreceksiniz.

Adeta bir sardunya coşturan: Haşlanmış yumurta suyu

Bitkileri çok daha canlı ve sağlıklı bir hale getirmekten söz etmişken sardunya konusuna değinmeden geçmek olmaz. Birçoğumuzun balkonunda saksılar dolusu yetiştirdiği sardunları coşturmak, daha bol çiçekli olmasını sağlamak sizin için de önemli bir meseleyse yaklaşın böyle. Zira başta sardunya ve menekşe olmak üzere, birçok bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirecek pratik bir yöntem bu. Hemen her sabah haşladığınız yumurtalardan arta kalan o suları ziyan etmiyor, oda sıcaklığına geldikten sonra bitkilerinizin saksılarına döküveriyorsunuz. Bir süre sonra çiçeklerinizin coştuğunu, bitkinizin çok daha verimli hale geldiğini görüyorsunuz. Nefis.

Kabuklar da değerlensin: Yumurta kabukları

Yumurtanın sadece haşlandığında kalan suyu değil kabukları da bitkilere iyi geliyor. Bu nedenle yumurta kullandıktan sonra kabuklarını asla atmıyor, ufak parçalar haline getiriyor ve bitkilerin topraklarına karıştırıyoruz. Dilerseniz yumurta kabuklarını tamamen toz haline de getirebilirsiniz.

Bu kabukları bitkiyi daha verimli bir hale getirmekle kalmıyor aynı zamanda haşerelerin de bitkilerden uzak durmasını sağlıyor. Daha ne olsun?

Bu kez yöntemi değiştiriyoruz: Doğal gübre çayı (şerbeti)

Gübre yapabileceğiniz en doğal malzemeleri bir araya getirin ve çürüdüklerinden emin olduktan sonra işe koyulun. Dilerseniz bu aşamada piyasada bulabileceğiniz çeşit çeşit gübre içinden kendi bitkileriniz için uygun olanı seçerek de bu işlemi uygulayabilirsiniz. Gübreniz hazır olduğunda bu gübreyi su geçiren bir bezin içine yerleştirip bezin ağzını kapatın ve bir kova dolusu suyun içine koyup bekletmeye başlayın.

1 gün boyunca beklettikten sonra gübre dolu bezi kovadan çıkarın ve kovada kalan renk almış suyu saksılarınıza dökün. Bu işlemi ayda 1 kez tekrarlayarak bitkilerinizin ömrünü uzatabilir, sağlığını katlayabilirsiniz.

Bu üçlünün gücüne inanın: Muz kabuğu, fasulye ve balık

İlk bakışta insana garip ve hatta iğrenç bir fikir gibi gözükse de bu karışım aslında bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu birçok madde bakımından çok zengin bir doğal gübre niteliğinde.

30-40 adet kuru fasulyeyi, 1 adet muzun kabuğunu ve hamsi ya da sardalya gibi küçük bir balığı alın, küçük bir tencereye koyup üzerlerini geçecek miktarda su ekleyin ve haşlayın. Fasulyeler yumuşayana kadar haşlama işlemine devam edin. ardından bu karışımı oda sıcaklığına gelene dek bekletip püre haline getirin ve bitkilerinin toprağına karıştırın. Bitkileriniz ihtiyaç duydukları fosfora, potasyuma ve azota kavuşsun. Mis.

Tatile çıkacaklar özenle toplayacak: Yosun

youtube

youtube

Yosun da birçok bitkinin köklerini güçlendirmede ve onlara ihtiyaç duydukları mineralleri sağlamada önemli bir yardımcı. Eğer yakınlarınızda bir deniz varsa ya da tatile gidecekseniz denizden, karşınıza çıktığında pek de memnun etmeyen yosunlardan toplayın ve temiz suyla bolca yıkayarak tuzunun atılmasını sağlayın.

Ardından yosunu bol suyun bulunduğu bir kabın içine koyup kabın kapağını kapatın ve bu şekilde 1,5-2 ay kadar bekletin. Uzun ve uğraştırıcı bir süreç olsa da 2 ayın sonunda yosunu alın ve temiz, klorsuz suyla spreyleme şeklinde sulayın. Suladığınız yosunu bitkinin toprağına yerleştirin ve alacağınız neşe veren sonuçları gözlemlemeye başlayın.

Bu karışımı kaçırma bonusu: Solan çiçekleri sadece 3 malzemeyle canlandıran karışım

solan-cicekler-icin-karisim-one-cikan

İddiası kendinden büyük, çok pratik, aşırı basit bir tarife sahip bir karışımdan söz ediyoruz. Tarifi ve adım adım uygulanışını görebilmeniz için sizi hemen şöyle alalım diyoruz: Solan çiçekleri sadece 3 malzemeyle canlandıran karışım tarifi

Önemli bir not: Bu malzemeler ya da tarifler birçok bitkiye iyi geliyor olsa da bitkinin yetiştiği topraktan tutun gün içinde aldığı güneş miktarına kadar birçok durum bitkilerin verimli ve sağlıklı bir şekilde yetişmesini etkiler. Bu nedenle önce bitkinizi iyi tanıyın ve hangi koşullarda nasıl davrandığını iyi gözlemleyin. Hatta bitkiyi temin ettiğiniz kişiden bitkinin neleri sevip sevmediği hakkında bilgi edinin. Bitkinin yetişmesi için en uygun olan koşulları öğrendikten sonra yukarıdaki malzeme ya da tariflerden birini uygulamaya koyulun. Ne siz mağdur olun ne de bitkileriniz boynunu büksün, aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?