yiyecek-saklarken-yapilan-hatalar

Hemen Herkesin Yiyecekleri Saklarken Yaptığı 11 Üzücü Hata

Favorilerime
Ekle

Hepimiz yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını istiyoruz ama onları doğru saklayamadığımız için zaman zaman çöpe atmak zorunda kalıyoruz. Bu da her yıl milyonlarca besinin çöpe gitmesi demek, sandığınızdan çok daha büyük israf demek.

Hem bu israfın önüne geçmek, hem de bütçenizi korumak için yiyeceklerin doğru saklamanız büyük önem taşıyor.

Diğer bir deyişle eğer bu hataları yapıyorsanız bilin ve yiyecekleri daha uzun süre taze saklamanın yollarını öğrenin istedik.

Marul, maydanoz gibi yeşillikleri plastik poşetler içinde buzdolabında saklıyorsunuz

Yeşillikleri marketten ya da pazardan aldığınız gibi poşet içinde buzdolabına kaldırıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Zira plastik, hava sirkülasyonuna izin vermediği için bu durum marul, maydanoz gibi yeşilliklerin çok hızlı çürümelerine ve bakteri üretmelerine neden olur. Yapmanız gereken yeşillikleri yıkadıktan sonra onları kağıt havluya sararak öyle buzdolabında muhafaza etmek olmalı.

Sütü buzdolabı kapısında saklıyorsunuz

sut-dolap-kapisinda-saklanmaz

Süt şişeleri ya da paketleri tasarım olarak buzdolabı kapısında saklanacak gibi duruyor olabilir ancak onları o bölgede saklamak aslında ömürlerini kısaltıyor. Zira buzdolabı kapısı sık sık açılıp kapandığı için dışarıdaki havayla çok daha fazla temas ediyor ve bu ısı dalgalanması da süt gibi sabit bir soğuklukta sürekli tutulması gereken ürünleri doğrudan etkiliyor. Süt ve süt ürünlerini saklamak için buzdolabınızın orta rafları ideal.

Balığı oda sıcaklığındaki haliyle derin dondurucuya kaldırıyorsunuz

Halbuki eğer balıkları derin dondurucuda uzun süre muhafaza etmek gibi bir planınız varsa onları önce buzdolabında bekletmeli ve ardından derin dondurucuya kaldırmalısınız. Aksi takdirde balık kendi suyunu kaybeder ve bu da formunu kaybetmesine yol açar. Aynı şekilde derin dondurucudan çıkardığınız balıkları asla doğrudan oda sıcaklığında çözdürmemeli, önce buzdolabına indirip öyle yavaş yavaş çözdürmelisiniz.

Domatesleri buzdolabında saklıyorsunuz

Şöyle diyelim domates soğuğu hiç sevmiyor. Soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine sebep oluyor, bu da gün sonunda lezzetsiz domatesler yememize neden oluyor. Tabii buzdolabında saklanan domateslerin ömrü uzuyor, bu yüzden çözüm kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda domates almak ve onları oda sıcaklığında bekletip kullanmak olabilir.

Baharatları ocağa yakın yerde tutuyorsunuz

Eğer yemek yaparken kolaylık olsun diye baharatları ocağın yakınlarında ya da üstündeki raflarda saklıyorsanız hata yapıyorsunuz. Zira ısıdan direkt olarak etkilenen baharatların renkleri ve kokuları değişecek ve tatlarını kaybedecektir. Onları ağzı kapalı bir şekilde serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklamaya çalışmalısınız.

Balı tıpkı reçel gibi buzdolabında saklıyorsunuz

Bal, buzdolabında saklandığında şekerlenecek ve kristallenecektir. Balın asla bozulmayan yani son kullanım tarihi olmayan bir yiyecek olduğu düşünüldüğünde zaten bu çok da gerekli değil. O yüzden balı karanlık ve serin bir ortamda saklamanız daha doğru.

Peyniri aldığınız plastik ambalajında muhafaza ediyorsunuz

Eğer aldığınız peyniri uzun süre tüketmek istiyorsanız onu hava almasını engelleyen o sıkı plastik ambalajlardan kurtarmalısınız. Diğer yandan peynirin sünger gibi olduğunu ve buzdolabındaki diğer kokuları içine direkt olarak çekeceğini de unutmamak gerek. Bu yüzden peyniri gözenekli bir malzemeyle sarıp dolapta bekletmek en isabetli tercih olacaktır.

Çürük elmaların diğerleriyle birlikte durmasına izin veriyorsunuz

Halbuki tek bir elma bile çürükse temasta olduğu diğer elmaların daha çabuk bozulmasına ve çürümesine sebep olur. Bu yüzden elmaları sık sık kontrol edin ve çürüyen elma varsa hemen diğerlerinden ayırın.

Patates ve soğanları birlikte saklıyorsunuz

patates-sogan

Patates, soğan kulağa ayrılmaz ikili gibi gelse aslında konu onları muhafaza etmek olduğunda birbirlerinden ayrı durmaları gerekiyor. Sebebi ise hem patates hem de soğanın dışarı nem ve gazlar salarak birbirlerinin daha çabuk bozulmalarına yol açmaları. Bu yüzden bu iki dostu ayrı ayrı kuru ve serin ortamlarda saklamaya özen göstermelisiniz.

Ketçabı tezgah üstünde bırakıyorsunuz

Restoranlarda masa üstünde durduklarına bakmayın. Özellikle çok sık ketçap tüketen biri değilseniz yani aldığınız ketçabı uzun vadede bitirmeyi planlıyorsanız onu oda sıcaklığında uzun süre bırakmamalısınız. Zira ketçabın yoğun asitli yapısı bakterilerin üremesine oldukça elverişli. Dolayısıyla onu buzdolabında saklamak tadının ve tazeliğinin korunmasına yardımcı olacaktır.

Konserve yiyecekleri derin dondurucuya atıyorsunuz

q13fox

q13fox

Eğer hazır olarak aldığınız konserve yiyecekleri herhangi bir sebepten dolayı derin dondurucuda saklamak istiyorsanız büyük bir risk alıyorsunuz. Nitekim konserve içinde yer alan su derin dondurucudayken genleşir ve konservenin patlamasına bile yol açabilir. Aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?