soft-box-yeni

Yemek Fotoğrafçısının En Önemli Silahı Olan Çekim Ekipmanlarını Öğreniyoruz!

Favorilerime
Ekle

Yemek fotoğrafçılığı üzerine verdiğimiz bilgileri bu yazımızda bir adım daha yukarıya taşıyor ve  yemek fotoğrafçılığındaki olmazsa olmaz ekipmanları sizin için derliyoruz.

Önceki yazılarımızda yemek fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatmış,  eğer telefonla yemek fotoğrafı çekiyorsanız sizi profesyonelliğe taşıyacak ipuçlarını sıralamış ve çekimi gerçekleştirdikten sonra hangi uygulamalarla fotoğrafınızı düzenleyebileceğinize değinmiştik.

Ön hazırlığımızı yaptığımıza göre sıra ekipmanlarda.

Ekipmanların anası: Tripod

photojojo.com - tripod

photojojo.com - tripod

Tripod daha dengeli kadrajlar çıkarmanızı sağlayacak ve yemek fotoğraflarında hiç hoşlanmayacağınız titreşimleri ortadan kaldıracak bir ekipmandır. Fotoğraf ve video çekimleri için en temel ekipman olan tripod ile kadrajınızı ayarladıktan sonra kameranızı sabitleyebilir, gerekli kompozisyon düzenlemelerinizi kadrajınıza uygun gerçekleştirebilirsiniz.

Tripod, hem kolay bulunabilen hem de çok pahalı olmayan bir ekipman olduğundan setinizi oluştururken öncelikli olarak edinmenizi öneririz. Kamera ağırlığınızı düşünerek seçeceğiniz tripodlar sizin için daha avantajlı olacakken kameranızın türüne göre masa tripodları da tercih edebilirsiniz.

Telefonla çekim yapıyorsanız masa tripodları işinizi görecektir. Eğer bir selfie çubuğunuz varsa, selfie çubuğunun sapını çıkartıp bir ekipmanınızı bir masa tripodu ile birleştirebilirsiniz.

Daha profesyonel, daha net: Lens

lens-yemek-fotografi-yeni

Bir DSLR fotoğraf makinesi ile çekimlerinizi gerçekleştiriyorsanız mutlaka uygun lens seçimleri yapın. Genelde kameranızla birlikte gelen 18-55 mm'lik lensler sizi bir yere taşımayacaktır, bu yüzden yemek fotoğrafları için kullanılan lensleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Profesyonel bir yemek fotoğrafı çekebilmek için kısıtlı alan derinliğine ve yakın plan çekimlerine sahip olmanız gerekmektedir. 50-150 mm arasındaki makro lensler ile fotoğraflarınızı bu özelliklere dikkat ederek çekebilirsiniz. Öte yandan 90 mm'lik tilt shift lensler de fotoğrafta özel kompozisyonlar yaratmak için tercih edilebilir.

Fotoğrafın vazgeçilmezi: Işık

isik

Işık fotoğraflarınızda en önemli unsur. Doğru açıdan yakalanan ve kompozisyona yönlendirilen ışık kaynakları yemek fotoğrafınızdaki detayların öne çıkmasını sağlayacaktır.

Peki bu ışık kaynakları neler olabilir? Öncelikle ilk ışık kaynağınız gün ışığı olmalı. Gün ışığını akıllıca kullanmak çekimlerinizi hızlandıracaktır. Tabi ki burada gün ışığını doğru bir şekilde yansıtmak ve yönlendirmek için farklı ekipmanlara da sahip olmanız gerekecek, onları da bir sonraki maddede anlatacağız.

İkinci olarak kullanabileceğiniz ışık kaynakları masa lambaları olabilir. Yine bir yansıtıcı ya da yumuşatıcı yardımıyla bu ışık kaynaklarınızı da verimli kullanabilirsiniz.

Etkili, sıra dışı yemek fotoğrafları çekmek istiyorsanız da el feneri tercihini düşünebilirsiniz. Kompozisyonunuzun sadece bir bölümünü sınırlı bir kaynakla aydınlatmak yemek fotoğraflarınıza farklı bir hava katacaktır.

Mini stüdyo imkanı: Lightbox

soft-box-yeni

Lightbox, sonsuz fon ve mini stüdyo gibi fotoğraf çekiminde hayat kurtaracak tüm avantajlara sahip bir ekipmandır. Doğru yemek fotoğrafı için kullanıldığı zaman sizi profesyonellik seviyesine bir adım daha ulaştıracaktır.

Ekipman düzeneğinde sağ, sol ve üstten yönlendirilen ışık kaynaklarını yumuşatan bir perde, içerisinde sonsuz hissiyatı uyandıracak bir fon ve ürünü yerleştirebileceğiniz bir kutu yer almakta. Lightbox sayesinde içeriye yöneltilen ışıklar, yumuşayarak objenizi aydınlatmakta, oluşturulan sonsuzluk görünümü ise tabak sunumlarınızı stüdyo havasında çekiliyormuş gibi bir hava katmaktadır.

Lightbox'ı çeşitli internet sitelerinden satın alabileceğiniz gibi kendiniz de evde yapabilirsiniz. Kolay bir Lightbox'ın nasıl yapılacağını ilerleyen yazılarımızda detaylı olarak anlatacağız.

İstenmeyen gölgelere son: Reflektör

yansitici

Fotoğraftaki en önemli unsurun ışık olduğunu sürekli belirtiyoruz. Işığı bu kadar önemli yapan aslında doğru kullanımı. Yani elinizde 3’lü bir ışık seti olsa dahi doğru kullanmadığınız takdirde hiç bir şekilde işinize yaramayacaktır. Doğru kullanım içinse gerekli olan bir reflektör.

Kolay bir reflektörü istediğiniz boyuttaki mukavva üzerine yapıştıracağınız alüminyum folyo ile yapabilirken beyaz karton ya da örtü kullanımı da ışığınızı yansıtmanız için yeterli olacaktır. Işık kaynağından gelen aydınlatmayı dilediğiniz bölüme yönlendirmeyi sağlayacak reflektörler ile, az ışıktan yakındığınız anları lehinize çevirebilirsiniz. Bir diğer kolay reflektör yapımı ise fotoğraf çerçevelerine yapıştıracağınız alüminyum folyolar ile olabilir.

Daha yumuşak ışıklar: Renkli ve Şeffaf Kağıtlar

Işığın sert bir şekilde kompozisyonunuza vurması bazı durumlarda etkili fotoğraflar çıkarmanıza neden olabilir ancak bu her zaman sizi kurtarmayacaktır. Tabağa gelen sert ışığı bir şekilde yumuşatmanız gerekmektedir. Burada devreye kolayca bulabileceğiniz beyaz bir tül, yine beyaz bir yemek kağıdı ya da renkli jelatinler kullanabilirsiniz.

Ayrıntılı reflektör yapımı ve yansıtıcı seti hazırlama yazımızı ilerleyen haftalarda okuyabilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?