Havuç besin değerleri

Fazla Alımında Vücudu Tehdit Eden 10 Vitamin ve Yan Etkileri

Favorilerime
Ekle

Vitaminlerin insan vücuduna yararını, önemini anlatmayacağız zira ilkokuldan bu yana bunlarla büyüdük. Kışın ayrı yazın ayrı almamız gerekenler var mesela. O derece önemli.

Bu yazımızda hangi vitaminin ve mineralin ne kadar alınması gerektiğine dair bilgiler paylaşacağız. Bununla beraber fazla alımında ne gibi yan etkileri mevcut sorusuna da inceden bir cevap vereceğiz.

Hazırsak başlayalım.

Havuç mesela: A Vitamini

havuc-sebze-aralik-2020

A vitamini aşırı miktarda alındığında ilk olarak baş ağrısına yol açabiliyor. Bununla beraber çok sık görünmemekle birlikte, fiziksel ağrılara, psikolojik rahatsızlıklara ve karaciğer hastalıklarına da neden olabiliyor. Günde iki küçük boy havucun yeterli olacağı söyleniyor.

Kuzu ciğeri mesela: B Vitamini

Bu vitaminlerin yüksek dozda insan vücuduna kazanımı, vücut yorgunluğu başta olmak üzere uykusuzluk ve baş ağrısına neden olmaktadır. Daha yüksek dozda alımı ise kasları kullanamamaya kadar varabilir.

Portakal mesela: C vitamini

Öksürüğe Ne İyi Gelir: Bademli Portakal Suyu

Öksürüğe Ne İyi Gelir: Bademli Portakal Suyu

C vitamini genel olarak çoğu insan için güvenlidir. Bazı insanlarda C vitamini, bulantı, kusma, mide yanması, mide krampları, baş ağrısı ve diğer yan etkilere neden olabilir.

Bu tür yan etkiler, özellikle birkaç gün boyunca aşırı doz alımı sonucunda daha çok kendini gösterebilir. Günlük 2-3 tane portakal ile yeterli C vitamini alabilirsiniz.

Yumurtanın sarısı mesela: D vitamini

yumurta-kahverengi-beyaz-kasim-2020

Özellikle de doğal olmayan yöntemlerle alınan D vitaminin vücuda fazla alımı; iştah kaybı, mide bulantısı ve hatta kusmaya neden olabilir. Bunun haricinde D vitamini güneş harici besin ve ilaçlar ile fazla alımı halinde vücutta depolanarak çok nadir de olsa zehirlenmeye yol açabilir. D vitamini alabileceğiniz besinleri yazımızda okuyabilirsiniz.

Kuru yemişler mesela: E vitamini

badem-yeni-1

E vitamininin yüksek dozu ise kanın yapısının bozulmasına neden oluyor. Bunun haricinde yine aşırı doz tüketimi tansiyon hastalıklarını tetikleyebiliyor.

Domates mesela: K vitamini

domates-nasil-soyulur-kasim-2020

Bu vitaminin çok alımında, kanın pıhtılaşma oranı artarak damar hastalıklarına neden olabilme ihtimali vardır. Bunların haricinde aşırı terleme ve nefes darlığı da gözükebilir.

Narenciye mesela: Beta karoten

greyfurt-meyve-aralik-2020

Yüksek dozda beta karoten alımı da akciğer rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Gün içerisinde tüketeceğiniz bir bardak narenciye suyu A ve C vitaminlerinin çoğundan bu vitamini de alabiliyoruz.

Fındık mesela: Beta selenyum

Afrodizyak Fındık

Selenyum tek başına değil de bazı besinlere takviye olarak eklenebiliyor. Günlük yararlı ihtiyacı ton balıklı bir adet sandviçle veya bir avuç fındıkla karşılamak pek mümkün. Yüksek dozda alımı ise doğrudan saç ve tırnak sağlığını etkilemektedir.

Buğday unlu ekmek mesela: Folik asit

tam-tahilli-ekmek-tarifi

Hamilelerin mutla kullanması gereken bir mineraldir. Ancak hamile olmayan kadın ve erkekler için fazla alımı kalp hastalıkları ve ruhsal bunalımı tetikleyebiliyor.

Kırmızı et mesela: Çinko

kırmızı-et-3

Aynı demir vitamininde olduğu gibi yüksek oranda alımı vücudun bağışıklık sistemine olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Bunun haricinde ise yine yüksek oranda alımı, kullanılan ilaçların etkisini azaltıyor. İyileşme sürecini uzatıyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?