usak-one-cikan

Aşıklar Diyarı Uşak'ın Bir An Önce Keşfedilmesi Gereken Mutfağından 9 Şahane Yemek

Favorilerime
Ekle

Anadolu'nun zengin mutfakları arasında pek bilinmeyen ama sahip olduklarıyla şaşırtan bir mutfağa uzanıyoruz bu kez, Uşak mutfağına.

Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının kurulduğu, Evliya Çelebi'nin anlat anlat bitiremediği, hatta "Aşıklar diyarı" olarak tanımladığı Uşak, tam anlamıyla şeker tadında lezzetleriyle karşılıyor bizi. Ege'nin zengin ot ve sebzelerine, sahip olduğu tahılları da harmanlayan, et yemeklerinin ağırlığını ortaya koymaktan da geri durmayan Uşak mutfağı, hamur işlerinde de usta.

Kısacası, aslında Türk mutfağının tüm zenginliklerinden izler bulunuyor bu mutfakta. Ete de doyuruyor, tahıllara da, hamur işlerine de.

Görünce daha önce keşfetmediğiniz için pişman olacağınız bu lezzetleri her gün evlerinde pişirebilen Uşaklılara imrenmedik desek yalan olur. Meğer Uşak'ta yaşamak ne tadına doyum olmayan bir güzellikmiş.

Uşak usulü ayrı bir güzel: Tarhana çorbası

Hamuru hazırlanırken kırmızı ve yeşil biber, un, yoğurt, süt, soğan,nane, domates ve isteğe göre haşlanmış fasulye ya da nohut kullanılan, bol malzemeli Uşak usulü tarhana, yaklaşık 20 gün kadar toprak bir çömlek ya da geniş bir kapta bekletiliyor. Gün aşırı hafif ıslak bir elle hamuru karıştırarak daha iyi mayalanması sağlanıyor. Daha sonra kurutulan hamur, elle ovalanarak elekten geçiliyor ve yeniden kurumaya bırakılıyor.

Sonunda verdiğiniz tüm zahmete değecek nefis bir çorba oluyor. Uşak usulü tarhana çorbasını iftar sofralarında ya da kış aylarında afiyetle içebilirsiniz. Eğer evde yapmaya kararlıysanız biraz bol yapıp komşularınıza daha hamur yaşken dağıtarak Uşak'ın şahane geleneklerinden birini yerine getirebilirsiniz.

Doyuruculukta üstüne yok: Keşkek

Aslında Anadolu'nun pek çok yerinde yapılan bir yemek olan keşkek, Uşak'ta ayrı bir öneme sahip. Düğün gibi özel günlerde misafirlere ikram edilebilecek en güzel yemeklerden olan keşkeğin yapımında, dövülmüş buğday, et ya da tavuk suyu kullanılıyor, tereyağı ile lezzeti ikiye katlanıyor. İçine isteğe göre didilmiş et veya tavuk ile yaklaşık 1 fincan kadar pirinç katılabiliyor. Üzerine gezdirilen sos da son dokunuşuyla lezzetini perçinliyor.

Tahinlisi de susamlısı da haşhaşlısı da nefis: Katmer

Uşaklılar bilir, en güzel hamur işlerini burada bulmak mümkündür. Eğer yolunuz Uşak'a düşerse siz de hamur işlerini, özellikle de Uşak katmerini mutlaka deneyin. Özene bezene hazırlanan hamurların, tahin, susam ya da haşhaşla bir araya gelmesiyle bir harikaya dönüşen katmerin özellikle de sac üstünde pişirilmişi bir harika oluyor, bizden söylemesi.

Uşak'ın simge yemeklerinden olur kendileri: Döndürme böreği

Başrollerinde ıspanak ve peynirin yer aldığı döndürme böreği, hamurunun hazırlanmasından sofralara gelene kadar oldukça emek verilen bir lezzet. Ama fırından yükselen misler gibi kokusu tüm evi sarmaya başladığında anlıyorsunuz ki verdiğiniz tüm emeğe değecek, o tepsi bir oturuşta bitecek.

Üstelik kahvaltı için nefis bir alternatif de olur ondan, çay saatine muhteşem bir eşlikçi de. Kısacası, Uşak'ın döndürme böreği bir an önce tüm evlerde yapılmaya başlanmalı.

Etin de alası burada: Çömlek eti ya da çömlek kebabı

Erkek keçi ya da koyun eti kullanılarak hazırlanan yemek, çömlek eti ya da çömlek kebabı olarak anılıyor. Parça etler, özel yapım çömleklerdeki yerlerini alıyor, üzerine domates, taze soğan, biber, salça ve su ilave ediliyor. Kapağı kapatılan çömlek, mangal ateşinin ortasına gömülüyor, uzun saatler pişmesi bekleniyor.

3-4 saatin sonunda kokusunun yoğunluğu ile piştiği anlaşıldığında sofralara geliyor, tek başına bir ziyafet yaşatacak güce ulaşıyor. Tabii yanında bir ayran olduğunda ayrı bir leziz oluyor, bunu da söylemeden geçmeyelim.

Mercimek ve bulgurun muhteşem uyumu: Alacatene

Kavrulmuş soğan ve biber salçasına yeşil mercimeğin eklenmesi, biraz daha kavrulduktan sonra devreye bulgur ve suyun girdiği alacatene yemeği, Uşak'ın en nefis yöresel lezzetlerinden biri. Acı severlerin içine pul biber de atabileceği yemeğin suyunu ayarlamak da size kalmış. İster biraz daha sulu yapıp kaşık kaşık tadını çıkarabilir, ister suyunu az tutarak mercimek ve bulgurun tadına vara vara yiyebilirsiniz.

Bu muska böreği bildiğiniz gibi değil: Uşak usulü muska böreği

Genelde peynirlisine aşina olduğumuz muska böreği, Uşak usulü olunca içine elbette Ege mutfağının zenginlikleri girmeliydi. Ispanak da bunu duyunca koşup geldi, muska şeklinde hazırlanan hamurların içine soğanlı, pul biberli nefis bir harc olarak girdi. Üstelik bu börekler tavada değil fırında pişti. Uşak usulü muska böreğini dilerseniz çayın yanında dilerseniz yoğurtla yiyebilir, lezzetten lezzete sürüklenebilirsiniz.

Çok şekil: Demir tatlısı

Özel olarak yapılan bir demir kalıp ile hazırlanan ve adını da bu kalıptan alan demir tatlısını görür görmez denemek istiyor insan. Öyle güzel bir görüntünün ardından gelen lezzetin de tadına varınca bağımlısı olunuyor. Bir hamur tatlısı olan, tavada kızartılırken aynı zamanda kalıpla şekil verilen tatlı, şerbetle de buluşunca lezzetine kavuşuyor, afiyet oluyor.

Tadına doyum olmuyor: Cendere tatlısı

eksitarif

eksitarif

Baklavalık un kullanılarak hazırlanan hamur, açılıyor, içi bol bol cevizle dolduruluyor. Rulo haline getirilip kıvrımlı olması için iki ucundan büzülüyor. Şeklini alan şahane tatlı, fırında nar gibi kızardıktan sonra şerbetiyle buluşuyor. Bizim de görür görmez mutfağa koşup yapasımız geliyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?