urdun-cay-kulturu

Arap Kahvesiyle de Bilinen Ürdün’ün Çay Kültürü: Şekerli ve Çöllü

Favorilerime
Ekle

"Dert çekme, çay çek" deyip bi çay koyan Çay Çek, Yemek.com için yazdı.

Türk çayını severiz. Hem kendisini hem sohbeti demler. İngilizler çayına süt katar, bir de 5 oldu mu tutabilene aşk olsun. Hindistan her şeyde olduğu gibi çaya da baharat koymaktan asla geri kalmaz.

"Çayı var, türlü türlü huyu var" olan ülkelerden biri de Ürdün’dür. Ürdün denilince akla ilk olarak Arap kahvesi gelse de, en az kahve kadar çay kültürünün de bu topraklarda yeri vardır.

urdun-cay-demlik

Ürdün’de çay içeceklerin bilmesi gereken bir takım çaysal mevzular bulunuyor. İlki, Ürdün'deki tüm çaylar doğuştan şekerlidir. Yani çay, içerisine şeker konularak pişirilir.

Ayrıca çayın içerisine çoğunlukla baharat, nane ya da kakule konulur. Kimi zaman çaya, ada çayı karıştırıldığına şahit olunmuştur. Çaylar, çaydanlığın üst kısmı olan demlikte yapılır.

Üzücü haber, çaylar sallamadır. Güzel haber, sokaklarda seyyar arabalarda çay satılır.

Eğer siz de bir çay tiryakisiyseniz, Ürdün’e gitmeli ve başınıza gelebilecek en olağanüstü çay deneyimini yaşamalısınız. Bunun için de size iki tane özel önerimiz olacak:

Dünyanın Yeni Yedi Harikasından Petra Antik Kenti

petra-night-al-khazneh

Petra Antik Kenti, görkemli görüntüsüyle kendine hayran bırakan Al-Khazneh tapınağı ve alışılmış turistik yerlere benzemeyen yapısıyla, Indiana Jones’a set olması için diğer yerlere hiç şans tanımamış. Helal olsun. Bir de akşam gelen misafirlere çay ikramı olması, onu gönüllerin şampiyonu yapıyor.

Petra Antik Kenti’nde haftanın belli günleri düzenlenen Petra by Night’ta ortam şöyle: Al-Khazneh ve tüm yollar mumlarla aydınlatılır, ışık gösterileri başlar ve bir bedevi misafirlere çay dağıtır. Tabii çayımız daima şekerli ve kakulelidir.

Nam-ı diğer Ay Vadisi: Wadi Rum Çölleri

wadi-rum-bedevi-cadiri

wadrum-bedevi-cadiri-cay

‘Çölde çay keyfiiiiii’ diyebilmek adına istikamet Wadi Rum. Anlamı ‘Ay Vadisi’ olan ve kızıl kumlarıyla benzersizleşen Wadi Rum’da bedevi çayı yapılıyor. Çölün ortasında ve kıldan yapılmış bir bedevi çadırında, şekerli mi şekerli, naneli mi naneli bir çay içer; ardından Bertolucci’nin ‘Çölde Çay’ filmine, Teoman’ın şarkısına ‘aynı ben’ tepkileri verebilirsiniz.

Not: Ürdün’ün çay kültürü, Akabe şehrinde gözlemlenmiştir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?