Virüslerden Korunmak İçin 5 Beslenme Önerisi

Sağlıklı Bir Hayata Adım Atmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gerek: Temiz Beslenme Nedir?

Favorilerime
Ekle

Şu sıralar etrafımızda kimle konuşmaya başlasak ''Şu 5 kiloyu acilen vermem lazım.'', ''Oraya gitmesek ya? Ben diyetteyim.'' şeklinde cümleler duyuyoruz. Hava sıcaklıkları biraz artmaya başladı mı etrafımızı saran ''iyi görünme'' telaşı, beraberinde uyguladığımız yüzlerce diyet listesini de getiriyor. 0 karbonhidrat diyeti mi dersiniz, sırf meyveyle yapılan diyetler mi dersiniz, daha neler neler var konu özelinde.

Herkesin almak istediği sonuç ise net; zayıflamak ve daha iyi görünmek. Ancak bunlar için yapılan kısa süreli diyetler, beraberinde o kiloların yeniden alınmasına da sebebiyet veriyor. Çünkü hayat tarzını değil, minicik bir süreliğine de olsa beslenme şekillerimizi değiştiriyoruz. İşin ucunda bir yaz dilediğimiz gibi görünüyor, ardından bol kalorili, kendimize ''Dur'' diyemediğimiz yaşam şeklimize yeniden dönüyoruz.

Ama aslında yapmamız gereken şey o kadar basit ki. İşte, tam da bu aşamada devreye giriyor ''temiz beslenmek''. O size bir diyet listesi ya da kısa süreli zayıflık vaadleri vermiyor. Bir hayat tarzının önünü açıyor.

Neymiş bu temiz beslenme, gelin göz atalım.

İçindekiler

Temiz beslenme nedir?
Nasıl temiz beslenilir?
Temiz beslenmenin faydaları nelerdir?
  • Temiz beslenme nedir?

alkali-beslenme-nedir-aralik-2020

Temiz beslenme (eating clean ya da clean eating) uzun zamandır beslenme dünyasının yakından ilgilendiği ve gündemini meşgul eden konuların başında. Bu akım insanların diyet yapmalarının, sağlıksız kilo vermelerinin önüne geçerek düzgün, vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda beslenmemizi hedef alıyor. Böylelikle düzensiz beslenmeden tutun beslenme bozukluğuna hatta obezite gibi beslenme rahatsızlıklarının dahi önüne geçileceği düşünülüyor.

Söz konusu olan tüm işlenmiş gıdaları hayatımızdan çıkarmak. Tamamen doğanın verdiği, sağlıkla yetiştirilmiş meyve ve sebzelerle, proteinlerce zengin tahıllar ve kuru yemişlerle beslenmeye başlıyor, mutfağa daha çok girip, daha çok yemek yapmaya da özendiriyor bu beslenme şekli. Beraberinde bedenen ve psikolojik olarak daha mutlu bireyler olmamamıza da yardımcı oluyor. Kısacası tüm işlenmiş gıdalara, yapay ürünlere, hormonlu, nasıl yetiştirildiği bilinmeyen meyve ve sebzelere, katkılı gıdalara, fast food besinlere ve gazlı ürünlere elveda demenin yolu temiz beslenmeden geçiyor.

  • Nasıl temiz beslenilir?

Virüslerden Korunmak İçin 5 Beslenme Önerisi

Baştan anlaşalım ve kabul edelim ki ilk aşamada alışkanlıklarımızı bırakmak çok zor olacak. Ama kendimize zaman tanıya tanıya, yavaş yavaş temiz beslenmeyi hayatımızın ortasına oturtacağımız da kesin. İlk aşamada yapmamız gereken şeyler işlenmiş ürünleri elimizden geldiğince, daha sonraları da tamamen hayatımızdan çıkarmak. Çünkü temiz beslenmenin temeli işlenmiş gıdaları tamamen hayatımızdan çıkarma mantığına dayanıyor. Kısacası; market raflarından alıp, buzdolabına koyduğumuz çoğu ürüne ''güle güle'' deme vakti. Bu ürünler; hazır çorbalardan hazır ekmeklere, asitli içeceklerden sucuk, salam gibi et çeşitlerine, içerisinde katkı maddesi bulunan bisküvi, kek gibi ürünleri bir daha alışveriş listemimize almamız gerekiyor. Beraberinde yapay şekeri tamamen tüketmemek ve tuzu olabildiğince azaltmak da gerekiyor. Tuzu tamamen tüketmemek vücudumuz için çok da faydalı olmayacaktır.

Topraktan, çiftlikten gelen ürünleri tüketmeye ve pazardan alışveriş yapma alışkanlığı kazanmaya başlayın. Marketten alışveriş yaparken içindekiler kısmına bakmayı alışkanlık haline getirin. Alışveriş listelerinizi bu şekilde güncelleyin. Aktarlardaki çaylar da en yakın dostlarınızdan olsun. Bol meyve-sebze, proteinlerce zengin tahıllar, kuru yemişler eşliğinde doldurduğumuz sepetimizle eve geliyor, kollarımızı sıvayarak artık mutfağa girmemiz gerekiyor. Zeytinyağında pişmiş, ızgara edilmiş yemekler, şekersiz, meyve ağırlıklı tatlılar, ev yapımı yoğurtlar, kefirler, ekmekler, peynirler artık beslenmemizin en önemli oyuncuları olucak. Bu şekilde mutfak alışkanlıklarımız dahi ufak ufak değişmeye başlayacak.

Her şeyden önemlisi kendinize bu sürece tamamen adapte olabilmeniz için zaman tanımanız gerektiği. Unutmayın.

  • Temiz beslenmenin faydaları nelerdir?

sporcu-beslenmesi-nasil-olmali-shutter-14

Faydaları saymakla bitmiyor aslında. İlk aşamada birçok ürünü hayatınızdan çıkaracağınız için elbetteki bir kilo kaybı söz konusu olacağı aşikar. Çünkü normal beslenme alışkanlıklarınızın dışında vücuda alışık olmadığı, yepyeni alışkanlıklar kazandırıyor olacaksınız. Daha çok bitkisel protein ağırlıklı bir biçimde besleneceğiniz için uzun süreli tokluk hissi, temiz beslenmeye başlamanızın hemen ardından gözlemleyeceğiniz bir başka farklılık olucak.

Meyve ve sebzelerle besleneceğiniz için vücudunuzda ödem, şişlik benzeri durumlar daha az yaşanmaya başlayacağı da temiz beslenmenin faydalarından biri. Tüm bunların yanında kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne temiz beslenerek geçileceği, beslenmeye bağlı daha birçok rahatsızlığın semptomlarının temiz beslenme yardımıyla önüne geçileceği de bir başka faydası olarak görülüyor. Meyve ve sebzelerin, kuru yemişlerin ve protein yüklü tahılların gücüne dayanacağınız için kendinizi daha enerji dolu, sağlıklı hissedeceğiniz kesin. Cildinizin parlaklık sırrı da beslenme şekliniz olacak.

Kısacası temiz beslenmek sizi çok iyi gelecek!

Kaynak: fitnessmagazine

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?