tekirdag-yemekleri

En İyisini Yalnızca Tekirdağ'da Yiyebileceğiniz 9 Tekirdağlı Lezzet

Favorilerime
Ekle

Yemek.com'la Gezelim Görelim adlı programımıza hoş geldiniz. Bu hafta sizinle Trakya'nın en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Tekirdağ'a gideceğiz.

Bildiğiniz gibi daha önceki online seyahatlarimiz şöyleydi: Ege, Yunanistan, Erzurum, Gaziantep, Sivas, Ankara, Arnavutluk ve tabii ki Bulgaristan.

Ne kadar çok yer gezmişiz değil mi, ne kadar kocaman bir yemek kültürü var yaşadığımız yerlerde. Nasıl da güzel ve lezzetli doyuruyoruz karnımızı... Şimdi asıl mesele Tekirdağ yemeklerinde. Tekirdağ'ın enfes ve kendine has yemeklerine çatal atmaya hazırlanıyoruz.

Bizi tutun, duramıyoruz.

Tekirdağ köftesi

Tekirdağ denilince akla ilk gelen yiyecektir kendisi. Genellikçe Akçaabat köftesiyle karşılaştırılır ancak ikisinin de arasında büyük bir fark vardır. Lezzetleri birbirlerine denk değildir. Tekirdağ köftesi üç aşamalı olarak yoğrulur, içine irmik konulur. Bir de yanında yiyeceğiniz acı sos her şeyi değiştirir. Sosun acısı ne kadar iyiyse köfte de o kadar lezzetli olur.

Cizleme

Aa ben bunu biliyorum dediğinizi duyar gibiyim. Akıtma ya da krep adı da verilen o güzel yemeğe benzetiyorsunuz. Ancak kendisi birebir bunlardan değil. Krep ve akıtmada çıkan hava baloncukları kapatılmaya çalışılır. Cizlemede ise ne kadar çok baloncuk çıkarsa o kadar iyidir. Ayrıca cizleme yapılan tavada başka hiçbir yemek yapılmaz ki cizlemeler hep güzel olsun.

Hayrabolu tatlısı

Hayrabolu değildir o be canım, ayraboludur. Kendisi kemalpaşa tatlısının büyükçesi, üzeri tahinlisi ve dondurmalısıdır. Ne kadar tok olursanız olun rahatlıkla yiyebileceğiniz güzelliktedir. İnsanın içini açar. Açmaz mı canım.

Sini mantısı

Kıymayla değil et ile yapılan, sini yani tepsiye yerleştirilen mantıdır. Hamurların içine etler yerleştirilir, sini de hoop fırına. Ardından üzeri yoğurtlanır, allanır, pullanır, afiyetlenir.

Yaş ve olgun üzümlerden hazırlanan, iç serinletici bir lezzettir. Lıkır lıkır içilmesiyle ünlüdür. İçine yaz günlerinde bir de buz girdi mi milli içecek olmasına ramak kalır.

Burma sucuk

İnecik’te bulunan ve pek çok işletmenin satışında bulunduğu et çeşitlerinin yanı sıra burma sucuğu da enfestir. Teke ve oğlaklardan elde edilen etlerden hazırlanır, İnecik'e özel burma sucuklar olmuş olur.

Damat paçası

Altta tavuk suyuyla ıslatılan yufkalar, üstte didilmiş tavuk etleri. Tam bir ziyafet masası, tam bir şölen. Yoğurtlu sosunu da unutmamak gerek.

Kandilli mantı

kandilli-manti

Av etli bohça mantı gibidir, kökenleri böylesine yakındır birbirine. Yalnızca Tekirdağ'da değil aynı zamanda Çanakkale ve Edirne'de de yapılır. İçinde tavuk eti vardır, tavuk ciğeri vardır, tereyağ vardır. Mis gibi kokmadı mı sizce de?

Rakı

instagram

instagram

Bu listede olmazsa olmazdı, yer almazsa çok ayıptı. Tekirdağ'dan otobüsle dahi geçseniz alırsınız o anasonlu kokuyu. Rakı kokuyordur şehir biraz ama Trakyalı biraz da rakıdan böyle güzel olmamış mıdır ki? Olmuştur bizce. Olmaz mı?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

anıl20 Eylül 2015 17:02
Ee burda güzelim şarköy şarabi yok :( Kayra!!
Yanıtla
Zafer Kaya1 Ağustos 2015 05:43
Hardaliye etiketinden de anlaşılacağı gibi ( Kırk Kimse ) Kırklareli'ye ait. Sini mantısı Kırklarelililerindir. Tekirdağlılar kandilli mantı yaparlar. Damat Paçası ve cizleme beynelmilel bir lezzettir. Tüm Trakya'ya hatta Rumeli'ye özgüdür. Olmamış yani. Laf ola beri gele...
Yanıtla
Emr29 Temmuz 2015 12:57
Peynir helvası?
Yanıtla
Ulaş KAPANCI28 Temmuz 2015 23:30
Tekirdağ'a özgü lezetleri tanıtıyosunuz, hardaliyenin üzerinde EDİRNE'DEN yazıyor. Nasıl olcak???
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?