tarcin-elmasi-shutter3

Kanserle Bile Savaştığı İddia Edilen Sıra Dışı Bir Meyve: Tarçın Elması (Graviola)

Favorilerime
Ekle

Artık daha fazla şaşırmayız herhalde diye düşündüğümüz her an karşımıza bambaşka bir meyve çıkmaya devam ediyor desek yeri.

Muzlar, portakallar, mandalinalar bir yana, bu ilginç meyveleri de keşfetmeden duramıyor insan. Özellikle birazdan tanışacağınız ve ülkemizde "tarçın elması" olarak anılmaya başlanan bu meyve, faydalarının iddiası nedeniyle herkesçe bilinmeli bizce.

Tarçın elması nedir, graviola ya da guanabana gibi isimlerle de bilinen bu meyvenin faydaları nelerdir, nerelerde bulunur, bir zararı var mıdır gibi sorulara cevap vermesi bizden, kullanıp kullanmayacağınıza karar vermek sizden.

Yalnız baştan uyaralım, eğer ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa tarçın elması da dahil olmak üzere herhangi bir yiyeceği doktorunuza danışmadan asla tedavi amaçlı kullanmamalısınız, aman diyelim.

İçindekiler

Tarçın elması nedir?
Tarçın elmasının faydaları nedir?
Tarçın elması nerelerde bulunur?
Tarçın elmasının zararı var mı?
  • Tarçın elması nedir?

tarcin-elmasi-shutter1

Ülkemizde yavaş yavaş "tarçın elması" adıyla tanınmaya başlayan; dünyanın farklı yerlerinde guanabana, graviola, soursop ve annona muricata gibi bize oldukça yabancı gelen isimlerle anılan bir meyve bu. Tabii ki bu meyve, adını aynı ismi taşıyan ağaçtan alıyor, bu ağaç da genel olarak tropikal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde yetişiyor.

Dikenli ve yeşil renkli dış kabuğu nedeniyle kurak havalara karşı oldukça dayanıklı olan bu meyvenin içi ise beyaza yakın rengi ve karpuzdakine benzer iri çekirdekleriyle dikkat çekiyor. Oldukça sulu ve tatlı olduğu bilinen tarçın elması, çiğ olarak tüketilebildiği gibi suyu sıkılıp içilerek, reçeli ya da marmeladı yapılarak da değerlendiriliyor.

  • Tarçın elmasının faydaları nedir?

tarcin-elmasi-shutter2

İçinde B1, B2 ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi birçok da mineral bulunan tarçın elması bakın ne işlere yarıyormuş...

  • Tarçın elması, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücuttan toksinleri uzak tutuyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Bu özelliği sayesinde başta grip, nezle gibi kış hastalıkları olmak üzere birçok hastalıktan bizi koruyor.
  • Vücuda enerji veriyor, kendimizi daha enerjik, zinde hissetmemizi sağlıyor. Bu özelliğiyle yorgunluk giderici olarak da biliniyor.
  • Bağırsakların sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesini sağlıyor, özellikle ishal gibi rahatsızlıkların hızla geçmesini sağlıyor.
  • Vücutta oluşan iltihaplanmaların da hızla iyileşmesini sağlıyor, bu faydası nedeniyle özellikle kış hastalıkları nedeniyle boğaz ağrısı çekenlerin tüketebileceği söyleniyor.
  • Tarçın elması ağacının yaprakları çay olarak tüketildiğinde tansiyonu dengeleyici bir etki oluşturuyor.
  • Son olarak, tarçın elmasının birçok kanser türüne karşı koruyucu ve iyileştirici etkiler yaratığına dair araştırmalar bulunuyor.
  • İddialı açıklamalar: Tarçın elmasının kanser üzerindeki etkisi

    tarcin-elmasi-shutter3

    Tarçın elması, özellikle yurt dışında yapılan birçok araştırmaya göre, kansere karşı vücudu koruyucu bir etki yaratıyor, hatta bununla da kalmayıp kanserli hücrelerin büyümesinin ve daha geniş alanlara yayılmasının da önüne geçiyor.

    İçindeki sitotoksik madde olarak anılan ve kanserli hücrelere savaş açan bir madde sayesinde bu etkiyi yarattığı bilinen tarçın elmasının başta meme, akciğer, pankreas ve kolon kanserleri başta olmak üzere birçok kansere karşı vücudu desteklediği bilindiği gibi, bu hastalıklı hücreleri yok ederken sağlıklı hücrelere de zarar vermediği söyleniyor.

    Tarçın elmasında yer alan ve annonaceous acetogenins şeklinde isimlendirilen maddenin antikanserojen bir etki oluşturulduğuna dair de birçok araştırma bulunuyor. Ancak yine de bu meyvenin kanser üzerindeki etkisine dair insanlar üzerinde henüz yeterince deney yapılamadığının da altı çiziliyor, bizden söylemesi.

    • Tarçın elması nerelerde bulunur?

    tarcin-elmasi-shutter4

    Tahmin edebileceğiniz gibi tarçın elması ya da diğer bilinen adıyla graviola, öyle manavlarda, semt pazarlarında kolayca bulabildiğimiz bir meyve değil. Ülkemizde yetiştirilmediği için genel olarak yurt dışından ithal edilen tarçın elmasını satın almak için organik ürün satışı yapan, güvenilir ve online alışveriş sitelerini değerlendirebilirsiniz.

    Tarçın elmasını bulup aldıktan sonra nasıl kullanabileceğinizi de söylemeden geçmeyelim tabii. Önce yeşil kabuğunu dikkatli bir şekilde soyun ve içindeki beyaz kısma ulaşın. Bu kısmı da yiyeceğiniz gibi parçalara ayırıp çekirdeklerini ayıklayın ve afiyetle yiyin, bu cepte.

    Eğer bu şekilde yemek istemezseniz beyaz kısmı çekirdeklerinden ayıkladıktan sonra katı meyve sıkacağından geçirerek içecek haline getirebilirsiniz.

    Tarçın elması bitkisinin kurutulmuş yapraklarından temin edebilirseniz, bu yaprakları sıcak suyun içinde 10 dakika kadar demleyerek de tüketebilirsiniz.

    Alternatif olarak tarçın elmasıyla reçel ve marmelat yapanlar olduğunu da söyleyelim. Tercih sizin.

    • Tarçın elmasının zararı var mı?

    tarcin-elmasi-shutter5

    Tarçın elması nedir, faydaları nelerdir, nerelerde bulabilirsiniz anlattık ama bu konuyu da atlamak olmaz. Sonuçta bize pek de tanıdık olmayan bir meyve söz konusu. Olur da tarçın elması alırsanız dikkat etmeniz gerekenleri de bilmelisiniz.

    Öncelikle içiniz rahat olsun, tarçın elmasının bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Ancak tabii ki her şeyi olduğu gibi onu da ölçülü yemek ve elde edebileceğimiz faydaları zarara dönüştürmemek bize düşüyor.

    Aynı şekilde, daha önce hiç tarçın elması yemeyenlerin, özellikle de farklı maddelere karşı alerjik reaksiyonlar geliştirenlerin çok dikkatli olması, gerekiyorsa konunun uzmanı doktorlara danışması, gerekmiyorsa bile önce sadece bir parça yiyip en az 24 saat beklendikten sonra, herhangi bir yan etki görülmemesi durumunda yenmesi daha doğru olacaktır.

    Elbette kronik ve ciddi bir rahatsızlığı olanların da her yabancı yiyecekte olduğu gibi bu yiyecekte de dikkatli davranmaları ve doktorlarının önerileri doğrultusunda hareket etmeleri önemli.

    Son ve en önemli konulardan biri olarak, başta da söylediğimiz gibi tarçın elmasının kanser üzerinde koruyucu ve iyileştirici etkileri olduğuna dair birçok araştırma bulunuyor. Ancak her hastalık herkeste aynı şekilde ilerlemediğinden ve her yiyecek her bünyede aynı etkileri göstermeyeceğinden tarçın elmasını asla tedavi amaçlı olarak kullanmayı düşünmemelisiniz. Ancak ve ancak doktorunuza danışıp onayını almanız durumunda, tarçın elmasını da tıpkı diğer meyve ve sebzeler gibi sağlığınıza katkı sağlayacak bir yiyecek olarak tüketebilirsiniz.

    Dediğimiz gibi hiçbir yiyecek hiçbir hastalık için tek başına tedavi edici bir etki yaratmaz, ancak sağlığınıza katkı sağlayabilir, aman diyelim, yanlış uygulamalarla sağlığınızı asla riske atmayın.

    Kaynak: 1, 2

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    loooby29 Temmuz 2018 13:06
    Graviola meyvesinin bir cins parkinson hastalığı yaptığı düşünülmektedir. Kullanmak sakıncalı olabilir.
    Yanıtla

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?