Tirmit Mantarı

Favorilerime
Ekle

Çam mantarı ile aynı familyadan gelen tirmit mantarı, 5-15 cm büyüklüğündeki şapkası ile tanınan sütlü bir mantar türüdür. Gençken yarım ay şeklinde olan şapkası, olgunlaştıkça dalgalı bir şekil alır. Düzensiz kenarları ile başlangıçtan beyaz olan tirmit mantarı büyüdükçe sarıya döner.

Oldukça kırılgan bir yapıya sahip olduğu için dokunulduğunda üzerinde kızıl kahverengi lekeler oluşur ve sütü cilde bulaştığında uzun süre çıkmaz. Anadolu’nun farklı yerlerinde ise geyik mantarı olarak adlandırılır.

Tirmit mantarı nerede yetişir ve nasıl saklanır?

Tirmit mantarı, kayın ormanlarında, geniş yapraklı karışık ormanlarda ve nadiren iğne yapraklı çam ormanlarında yetişir. Sembiyoz yapıya sahip olduğu için ağaçlarla birlikte büyüyen tirmit mantarı küçük gruplar halinde bulunur. Temmuz ayının sonunda yetişmeye başlar ve olgunlaşınca toplanabilir.

Diğer mantar türlerinde oranla toprak üzerinde daha uzun süre yaşayabildikleri için sonbahar sonlarına kadar bulunabilirler. Hava sirkülasyonu olan fırınlarda kurutulan tirmit mantarı, haşlanarak buzdolabında bir yıl saklanabilir. Aynı zamanda turşusu da yapılarak kışın tüketilir.

Tirmit mantarının pişirme yöntemi nedir? Tirmit mantarı nasıl pişirilir?

Yumuşak bir tada sahip olan tirmit mantarı çiğ olarak tüketilebilen bir mantardır. Mutfakta ise soğanla sotelenerek kavurma yapılır. Tirmit kavurmasının içine taze biber, domates ve tavuk gibi malzemeler de katılabilir. Fazla olgunlaşmış tirmit mantarlarının kavrulmadan önce haşlanarak acılığının alınması gerekir.

Farklı baharatlarla karıştırılıp tuzlandıktan sonra yağda kızartılarak da yenilebilir. Aynı zamanda çorba yapımında kullanılan tirmit mantarı haşlanarak turşu yapılır. Turşusu kurulan tirmit mantarları ise daha sonra kavurma yapılarak tüketilebilir.

Tirmit mantarı nasıl temizlenir?

Tirmit mantarı böcekleri fazla çekmediği ve yapışkan bir yüzeye sahip olmadığı için temizlenmesi oldukça kolaydır. Tirmit mantarının şapkası ile aynı lezzette olduğu için, mantarın topraktan sökülen ayak kısmını kesmek yeterlidir. Şapka kısmı ise bir fırça yardımı ile temizlenerek tüketilebilir.

Tirmit mantarının faydaları nelerdir?

- Yağ oranı oldukça düşük olan tirmit mantarı, çam mantarı ve cincile mantarı gibi, diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur.

- Protein açısından zengin olan tirmit mantarı, yağsız yapısı ile kolesterol hastaları tarafından et yerine tüketilebilir.

- Tirmit mantarının kalbi koruduğu ve damar tıkanıklığının önüne geçtiği düşünülmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.mantar.pro


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?