tereyagi

Tereyağı

Favorilerime
Ekle

Tereyağı hazırlanış şekline göre; pastörize tereyağı, süthane tereyağı ve köy tereyağı olarak çeşitlere ayrılır. Bazı yörelerde sütten, bazı yörelerde ise yoğurttan yapılır. Hayvanın beslenme şekline göre rengi beyaz ya da sarı olabilir. Yoğurttan yapılan tereyağı koku ve tat bakımından daha üstündür, ancak randımanlı olmadığı için tereyağı endüstrisinde tercih edilmez. Türkiye'de en kaliteli tereyağı, Vakfıkebir ilçesinde üretilmektedir.

Tereyağı nasıl kullanılır?

Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir. Tereyağı, ısıya karşı dayanıksız olduğu için kızartmalarda tercih edilmez. Hamur işi, pilav, çorba ve tatlı yapımında lezzetli sonuçlar veren tereyağının, yemeklere katılırken içine bir iki kaşık zeytinyağı ilave edilirse yanması önlenmiş olur. Tereyağı eritildiğinde üzerinde tortu oluştuğu için, baklava ve benzeri tatlılarda sadeyağ kullanılır. Sadeyağ, tereyağında bulunan su ve tortunun ayrıştırılması yöntemiyle elde edilmektedir.

Tereyağı nasıl saklanır?

Tereyağının özelliğinin bozulmaması için, yapısına uygun şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Buzdolabında saklanma süresi sekiz-on gündür. Bu süre sonrasında, yağın rengi ve tadı bozulmaya başlar. Tereyağının daha uzun süre beklemesi gerekiyorsa, derin dondurucuya koyulması gerekir. Tereyağı, derin dondurucuda bir sene boyunca saklanabilir. İki-üç günlük kullanıma yetecek kadarı buzdolabına indirilip, bittikçe tekrar alınması suretiyle kullanım kolaylığı sağlanır. Tereyağını dondurarak saklama olanağı yoksa, salamura yapılması önerilir. Bunun için tuzla karıştırılan tereyağı, buzdolabı ısısında bir ay boyunca tutulabilmektedir. Salamura tereyağının dezavantajı ise, tuzdan dolayı lezzet ve kokusunun değişmesidir. Salamura tereyağı kullanılırken, yemeğin tuzunu dikkatli ayarlamaya özen gösterilmelidir. Tereyağı eritilerek de saklanabilmektedir. Ancak, vitamin değerleri büyük oranda kaybolacağı için tavsiye edilmez.

Tereyağının faydaları nelerdir?

-İçeriğinde E, A, D vitaminleri bulunur ve demir, fosfor, kalsiyum mineralleri yönünden zengindir. Pek çok yağda sıfır protein bulunurken, tereyağında bu oran oldukça yüksektir.

-Margarin kullanan kişilerde kalp krizi riskinin, tereyağı tüketenlere göre çok daha yüksek olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

-Doymamış yağ ağırlıklı beslenme sonucu, insülin direncine bağlı olarak obezite artmaktadır. Tereyağı ise doymuş yağ oranıyla obeziteyi önler.

-Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

-Tıpkı zeytinyağı gibi güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki zararlı maddeleri bertaraf ederken, pek çok hastalığa karşı koruyucudur.

-Hazmı kolaylaştırır ve enerji verir. Aynı zamanda kilo alma hızını dengeler.

-Düzenli olarak tüketildiğinde vücuttaki yağ oranını korur. Mide ve bağırsakla ilgili rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.

-Sağlıklı diş ve kemik gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Osteoporoz riskine karşı vücudu savunur.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?