tere

Tere

Favorilerime
Ekle

Farklı iklim özelliklerine uyum sağlayabilen tere, oldukça geniş bir coğrafyada yetişir. Halk arasında tıbbı amaçla kullanılır. Habbürreşad veya hurf gibi isimlerle de anılır. Nahoş kokusuna rağmen vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir bitkidir.

Tere otu nasıl kullanılır?

Acımtırak bir tada sahip olan tere otunun yaprakları ve tohumları farklı şekillerde kullanılır. Tohumu kullanılacağı zaman tek başına yenilmemelidir. Doğal bal ya da yoğurt ile karıştırılarak tüketilmelidir. Tere otunun yaprakları, et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilir. Tere yaprakları salata olarak kullanılacağı zaman ton balığı ya da roka ile birlikte kullanılır. Salata dışında makarna soslarına ve çorbalara pişirilmeden eklenir. Tere otu tıbbi amaçla kullanılan bir bitki olduğu için kaynatılarak suyu içilir veya lapa yapılarak kullanılabilir.

Tere otunun faydaları

-Tere otu hafızayı güçlendirir ve kuşkonmaz gibi zihni canlandırır.

-Demir açısından oldukça zengin olan tere otu, kansızlığa iyi gelir ve kanı temizler.

-Geleneksel tıpta soğuk alınlığına ve öksürüğe karşı kullanılır. Balgam söktürür ve boğaz ağrısına iyi gelir.

-Tere tohumu içerdiği demir ve protein ile anne sütünü arttırır.

-Tere otu, düzenli kullanıldığında sigaranın zararlarını azaltır ve kanseri hücre oluşumunu yavaşlatır.

-Tere yapraklarından yapılan lapa cildi güzelleştirir. Tere yapraklarının suyu ise yağlı saçları temizler ve kepeği önler. Aynı zamanda tere suyu saç köklerini besler ve saç dökülmesini azaltır.

-Tere otu, metabolizmayı hızlandırdığı için zayıflamaya yardımcı olur.

Tere otunun zararları

Tere tohumu acı ve buruk bir tada sahip olduğu için mideyi rahatsız edebilir. Özellikle hassas bünyeli kişilerin, ülser hastalarının ve mide kanaması geçirenlerin tere tohumundan uzak durması gerekir. Tere yaprakları ise pişirildikten sonra acılaşır, bu yüzden pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilmez.

Tere otunun mevsimi

Tere otu sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür ve dikimi ilkbaharda yapılır. Dikimi yapıldıktan bir ay sonra büyüyen yaprakları hasat edilir ve tere bitkisinden iki defa ürün alınabilir. Nisan ve mayıs aylarında manavlarda ve marketlerde demet halinde satılır. Tere otu haziran ve temmuz aylarında da bulunabilir.

Görsel kaynak: sifalibitkim


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?