taze fasulye

Taze Fasulye

Favorilerime
Ekle

Taze fasulye, Orta Amerika kökenli, baklagiller familyasının Phaseolus cinsinden otsu bir bitki türüdür. Yüksekliği 30-75 cm olan dik çalı biçiminde ve yüksekliği 1-2 m. olan sarılıcı özellikte iki çeşidi vardır. Düz, yuvarlak, yassı ya da kıvrık şekillerde olan meyvelerinin uzunluğu 5-15 cm. arasında değişmektedir. Fasulye, soğuğa dayanıklı ve hemen hemen her toprakta yetişebilen bir bitki olduğundan bugün dünyanın pek çok yerinde üretilmektedir.

Taze fasulyenin faydaları nelerdir?

-Uzmanlar, tam bir protein deposu olan taze fasulyeyi mevsiminde haftada en az bir kez tüketmeyi tavsiye etmektedir. Taze fasulye; yüksek oranda A, B9 ve C vitamini içerir, magnezyum ve demir açısından da oldukça zengindir. Ayrıca B5 vitamini ve kalsiyum da içeren taze fasulyenin kalorisi oldukça düşüktür. 100 gr çiğ taze fasulye, 31 kalori içermektedir.

-Taze fasulye, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler.

-Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.

-Yaşlanmayı yavaşlatan lutein, zea-xantin ve beta-karoten antioksidanları sayesinde yaşlanma karşıtı besinler arasında yer alır.

-İçerisinde anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyan folik asit barındırmaktadır, bu yüzden hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

-Zihin ve beden yorgunluğunu giderir ve vücudun kuvvetlenmesini sağlar.

-Enfeksiyonlarla mücadelede vücuda yardımcı olur.

-Şeker hastalığını önler, kandaki şeker düzeyini düşürür.

-Pankreas bezinin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

-Kalbi ve böbrekleri güçlendirir, kalp çarpıntılarını giderir.

-Böbrek kumu ve böbrek taşının dökülmesine yardımcı olur.

-Ayrıca zehirlenmelerden sonra tüketilmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Taze fasulye neyle iyi gider?

Taze fasulye; etli, zeytinyağlı, sosla ya da kavrularak pişirilebilir. Türk mutfağında etli taze fasulye genel olarak yoğurt ya da cacık ve pilav ile servis edilir. Zeytinyağlı taze fasulye  ise pilav ya da makarna ile birlikte tüketilir.

Taze fasulye pişirmenin püf noktası

Zeytinyağlı taze fasulyeyi kendi suyu ile pişirmek yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca etli ya da zeytinyağlı taze fasulye hazırlarken domates ya da salçayı sonradan eklemek taze fasulyenin daha hızlı pişmesini sağlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?