Tarhun

Favorilerime
Ekle

Papatyagiller familyasının Artemisia cinsinden gelen tarhun, 120-150 cm kadar uzayan boyu ve ince uzun yaprakları ile tanınan çalımsı bir bitki türüdür.Keskin ve hoş kokulu yapısı ile ticari bir değere sahip olan tarhun bitkisi, Anadolu’da yeşil altın, dargun gibi isimler ile adlandırılır. Kafkas ülkelerinde ise ejder otu olarak bilinir.

Tarhun bitkisi nasıl kullanılır?

Tarhun, başta Fransız mutfağı olmak üzere Rus ve Kafkas mutfaklarında sıkça kullanılan bir baharattır. Fransız mutfağında sulu tavuk yemeklerinde, lazanya ve buğulama gibi balık yemeklerinde ve yumurtalı ekmek yapımında kullanılır. Keskin aroması nedeniyle sirkenin içine katılır. Sirke şişesinin içine konulan taze tarhun yaprakları sirkeye hoş bir tat katar.

Kafkas ülkelerinde ise gazlı içecek üretiminde kullanılan bitki, Türk mutfağında oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Tarhun bitkisi, Türk mutfağında genel olarak balık yemekleri ve et yemeklerinin soslarına, sebze çorbalarının içine baharat olarak eklenir.

Haşlanmış ya da fırında pişirilmiş tavuk yemeklerine konulan bitki; omlet, patates yemekleri, söğüş ve mevsim salatalarının içine eklenir. Anadolu’nun farklı yerlerinde börek gibi hamur işlerine de katılan tarhun otu sirke, biber ve tuz yerine kullanılabilir.

Tarhun otu kullanmanın püf noktaları nelerdir?

Keskin bir tada sahip olan tarhun otu, oldukça güçlü bir baharat olduğu için yemeklerde kullanılırken doğru ölçülerde yemeğe eklenmelidir. Yemekle birlikte pişen tarhun otu yemeğe fazla tat vermiş ise yemeğin pişmesini beklemeden tencereden çıkarılmalıdır.

Kullanılan tarhun otunun taze ya da kuru olduğuna dikkat edilmelidir. Kuru tarhun taze tarhuna oranla çok daha güçlü bir aromaya sahip olduğundan yemeğin tadını tamamen bastırabilir. Tarhun otu ince ve sivri yapraklara sahip olduğu için yemek servis edilmeden önce yapraklar yemekten çıkarılmalı ya da tarhun yaprakları yemeğe eklenmeden ufalanmalıdır.

Tarhun otunun faydaları nelerdir?

- Hazımsızlığın giderilmesine ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur.

- Tarhun otu, mahlep gibi mide ağrılarını hafifletir.

- Akşamları çay olarak tüketildiğinde uykusuzluğa iyi gelir

- Sinirleri yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir.

- Tarhun otu, vücutta biriken suyun ve tuzun atılmasına yardımcı olur.

Görselin kaynağı: http://cahidejibek.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?