Sütlü Çikolata

Favorilerime
Ekle

4000 yıllık tarihinin büyük bölümünü acı bir içecek olarak geçiren çikolata, Amerika'nın keşfiyle Avrupa'da tanınmaya başlamıştır. Alman şirketi Jordan & Timaeus'un 1839'da sıvı olarak tüketilmek üzere ilk kez ürettiği sütlü çikolata versiyonu, 1870'lerde İsviçreli Daniel Peter'ın girişimiyle katı hâlini ilk kez almıştır.

Yeni Dünya'nın keşfinden önce Orta Amerika'nın yerli topluluklarınca asalet sembolü olarak, içine vanilya, bal, acı biberler ve diğer bazı baharatlar katılarak tüketilen kakao mamulü, İspanyol kaşiflerce Avrupa'ya getirildikten sonra şeker ve tarçınla tatlandırılarak kısa zamanda büyük bir üne sahip olmuştur. 19. yüzyıl başlarında üretilen özel pres makinesiyle elde edilen katı çikolata, yüzyıl sonlarında sütlü olarak da üretilmeye başlanmıştır.

Sütlü çikolatanın yararları nelerdir?

- Ana maddesi olan kakao, yüksek miktarda antioksidan içerir.

- Kakaonun bulundurduğu teobromin adlı uyarıcı idrar söktürücü, boğaz yumuşatıcı ve inatçı öksürüklerde rahatlatıcı etkiye sahiptir.

- Kan basıncını (tansiyonu) düşürerek kalp sağlığının ve damar açıklığının korunmasına, felç ihtimalinin düşürülmesine yardımcı olur.

- Barındırdığı flavonoid maddesiyle kan akışının hızlanmasını sağlar.

- Bulundurduğu karbonhidrat çeşitleriyle beynin serotonin salgılamasını sağlar ve mutluluk verir.

- İçindeki şekere tezat olarak, diş sağlığını koruyan antibakteriyel maddelere sahiptir.

Sütlü çikolatanın zararları nelerdir?

Vücudun ihtiyaç duyduğu yağ oranını ayarında tüketildiğinde tek başına karşılayabilir; ancak fazla kullanımı ile de kilo alımına yol açabilir. 50 gram sütlü çikolatada 250-300 arası kalori bulunur. Dolgu maddeleri ve fındık ya da fıstık katkılı olanlarda kalori daha da artar.

Migren hastalarınca tüketildiğinde baş ağrısını tetikleyebilir. İçindeki teobromin adlı uyarıcı, özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar tarafından sindirilemediğinden bu canlılar için zehirleyici olabilir. Aşırı tüketiminde normalde alerjisi bulunmayan kişilerde dahi deride döküntülere neden olabilir. Bulundurduğu doymuş yağ oranından ötürü özellikle kalitesiz olanları kolesterolün yükselmesine yol açabilir.

Sütlü çikolata nasıl saklanmalıdır?

Genellikle sıcakta kalıp erimesinden çekinilerek buzdolabına konulan sütlü çikolata, çikolata türleri arasında buzdolabı koşullarından en kötü etkilenen çeşittir. Buzdolabından çıkarıldığında eski hâline tam olarak dönemeyen sütlü çikolata, yağ oranı daha fazla olduğu için yenilebilecek duruma da en geç gelendir. Sütlü çikolata, ideal oda sıcaklığında, karanlık ve kokusuz bir ortamda saklanmalı, mümkünse orijinal alüminyum folyosundan ayrılmamalıdır.

Görselin kaynağı: http://www.foodnculture.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Hamzah Alasmar30 Mart 2021 12:54
Bir çikolata var mı
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?