susam yagi

Susam Yağı

Favorilerime
Ekle

Güney Asya ve özellikle Hindistan'da gelişen Ayurvedik tıp geleneği içinde önemli bir yeri olan susam yağının, yaklaşık 5000 yıl önce, birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanıldığını gösteren bulgular vardır. Günümüzde yapılan araştırmalar, çörek otu ya da keten tohumu yağı gibi bitkisel kökenli ve doymamış yağ asitleri açısından zengin olan susam yağının önemini kanıtlamaktadır. İçeriğinde bulunan magnezyum, demir, çinko gibi mineraller nedeniyle saç ve cilt bakım ürünlerinde de kullanılan susam yağı, ayrıca sağlıklı ve lezzetli olduğu için Çin, Japonya, Malezya ve Hindistan'da, yemeklerde de tercih edilen bir yağdır.

Susam yağının faydaları nelerdir?

-İyi kolesterolü yükseltirken kötü kolesterolü azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu düşürür.

-Kollajen üretimini arttırarak cildin daha sağlıklı ve elastik olmasına yardım eder. Özellikle yanık tedavisinde sıkça kullanılan bir yağdır.

-Diyabetle savaşan başlıca besinlerden birisidir.

-İçeriğindeki yüksek magnezyum sayesinde kolon kanserinde koruyucu etkiye sahiptir.

-Bakteri önleyici etkileri nedeniyle ağız ve diş bakımında, boğaz ağrılarında gargara olarak yararlanılır.

Susam yağının zararları nelerdir?

Alerjik reaksiyonlar, susam tohumu ve yağının en yaygın etkilerinden biridir. Tansiyon yükselmesi, nefes almada güçlük ya da hırıltı şeklinde ortaya çıkabilen alerji oldukça tehlikelidir. Aşırı şekilde tüketilen susam yağı, hormon dengesini bozarak saç dökülmesine neden olabilir. Yağının fazla miktarda tüketilmesi ya da doğrudan uygulanmasıyla cilt üzerinde kaşıntı ya da kızarıklık oluşturabilir. Hamilelik sırasında ise susam yağının aşırı tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.

Susam yağı nasıl kullanılır?

Belirgin ve lezzetli bir tadı olan susam yağı, Asya ve Hint mutfaklarına özgü lezzetlerle özdeşleşse de hemen her ülkede bilinmektedir. Arap mutfağına ait lezzetli bir meze olan humus, susam tohumundan elde edilen tahinle yapılmaktadır. Soya ve teriyaki soslarıyla uyumlu bir tadı olan susam yağı, Japonya ve Çin'de, tavuk yemeklerinde, deniz ürünlerinde, noodle yapımında tercih edilir. Susam yağı ayrıca sebzeleri fırınlarken ya da kızartırken kullanılabilir. Hamur işlerinde, tatlı ve keklerde tercih edilebilir. Susam yağını, zeytinyağı gibi farklı yağlarla birlikte salatalara sos olarak eklemek de mümkündür.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?