Soya Fasulyesi

Favorilerime
Ekle

Özellikle Uzak Doğu’da yaygınlaşıp, ardından tüm Dünya’ya yayılan soya fasulyesi, barındırdığı proteinler ile birlikte diğer baklagillere oranla en faydalı baklagillerdendir. Soya sütü, soya peyniri gibi birçok yemekte de kullanılan soya fasulyesi, sahip olduğu E vitamini ve östrojen hormonları sayesinde kanser, kalp rahatsızlıkları ve osteoporoz gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Soya fasulyesinin faydaları nelerdir?

-Yapılan araştırmalara göre, soya fasulyesinin kolesterol düşürücü özelliklere sahip olduğu ve bu kolestrol düşürücü özelliği ile kalp krizi riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

-Soya fasulyesi barındırdığı Lesitin özelliği sayesinde yağ düşürücü etkiye de sahiptir.

-Damarlar içinde yağ oluşumunu azaltıp, kansere karşı iyi geldiği bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

-Soya fasulyesi, içerdiği östrojen hormonlar sayesinde menopoz dönemindeki kadınların rahatsızlıklarının azalmasını sağlar. Menopoz dönemindeki kadınların soya fasulyesi tüketmesi doktorlar tarafından önerilmektedir.

-Saymakla bitmeyen soya fasulyesinin faydalarından biri de soyanın içinde bulunan yüksek kalsiyumun kemik sağlığına yararıdır. Kemik sağlığına iyi gelmesiyle bilinen süte oranla iki kat kalsiyum içeren soya fasulyesi C, B1, B2, E ve K vitaminleri içerir.

Soya fasulyesinin zararları

Birçok faydası olmasına rağmen soya fasulyesi, gereğinden fazla tüketilmesi halinde zararlı da olabiliyor. Özellikle östrojen tedavisi gören kadınlarda soya fasulyesinin fazla tüketilmesi göğüs kanseri ve kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Gereğinden fazla tüketildiği takdirde soya fasulyesinin zararları arasında D vitamini eksikliği, hazımsızlık, tiroit hastalıklar ve kısırlık da yer alıyor.

Soya fasulyesi nasıl pişirilir?

Soya fasulyesi, pişirilmeden önce en az 12 saat suda bekletilip, yumuşatılması gerekmektedir. Bu kadar uzun bekletilmesinin nedeni ise soya fasulyesinin gaz yapıcı maddelerinden arındırılmasıdır. Bunun için soya fasulyenizi akşamdan ıslatmanız önerilir.

Soya fasulyesi nerede yetişir?

Dünya genelinde en çok Uzak Doğu’da yetiştirilen soya fasulyesinin, Türkiye’deki üretimini ise %92’lik bir kısımla Akdeniz Bölgesi karşılar. Başta Adana (Çukurova Bölgesi) olmak üzere Hatay ve İçel çevresi, Türkiye’de soya fasulyesinin en çok yetiştirildiği yerlerdir. Dünya’da ise üretimi en çok Çin ve Japonya’da yapılır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?