Somon

Favorilerime
Ekle

Soya fasulyesinden elde edilen soya yağı, kokusuz, hafif tatlı ve bitkisel kaynaklı bir yağ türüdür. Som balığı olarak da bilinen somon, ortalama 60-100 cm boyundadır ancak 1,5 metre uzunluktaki türlerine de rastlanmıştır. Göçebe tipteki balık, her yıl yumurtlama döneminde kilometrelerce yolu katederek nehirlere göç eder. Bu yolculuklar sırasında somonların kimi yerlerde 3-5 metre sıçrayarak karşısına çıkan engelleri aştığı görülür.

Okyanuslara açıldığında doğduğu sulardan binlerce kilometre uzaklaşan somon, yumurtalarını dünyaya geldiği çukura bırakabilmek için doğduğu suyun kokusunu takip ederek yolculuğunu tamamlar. Barbunya, levrek, çipura, orkinos ve uskumru gibi ekonomik değeri yüksek balıklardan olan somon, Atlantik somonu ve Pasifik somonu olmak üzere iki türe ayrılır.

Dolgun, yağlı, az kılçıklı ve beyaz bir ete sahip olan somon, güçlü çenesi ve çevik yapısı sayesinde balıkla beslenir. Çiftlikte kültür üretimine son derece uygun olan somon, günümüzde en çok Norveç, Şili, İrlanda, Faroe Adaları, Kanada ve İskoçya’da üretilmektedir. Türkiye’deki üretimi sınırlı ölçüdedir.

Somon balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Tatlı suda yetişen en lezzetli balıklardan olan somon, vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini en çok içeren türlerden biridir. Somonun besin değerleri içerisinde A, B2, B6, B12, C, tiamin, niasin, folat, pantotik asit vitaminlerinin yanı sıra selenyum, fosfor, potasyum, magnezyum mineralleri bol miktarda bulunur.

Somon balığının faydaları nelerdir?

- Omega 3 yağ asitleri, niasin ve B12 vitamini yönünden zengin oluşuyla kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır.

- Kalp hastalığı riskini arttıran trigliserid seviyesini düşürmede destekleyicidir.

- Pankreas, meme, lenfoma, lösemi, kolon, ağız ve mide kanserlerini önleyici olduğu düşünülmektedir.

- Yemek borusu ve midenin hassas olan mukoza tabakalarını korur.

- Damar tıkanıklığına karşı vücudu destekler.

- Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder.

- Makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) başlangıcını engelleyici özelliktedir.

Somon nasıl pişirilir?

Somon doğru pişirildiği takdirde dışı kıtır içi sulu bir balıktır. Genellikle fileto halinde satılan balık, tavada, ızgarada veya fırında pişirilebilir. Buğulaması lezzetli olur. Dünya mutfaklarında köftesi de yapılmaktadır. Somon oldukça yağlı bir balık olduğu için yağlı kağıt üzerinde, yağ ilave etmeden pişirilmesi uygundur. Yanında patates, brokoli, limon sosu gibi tamamlayıcılarla dengeli bir şekilde tüketilmesi önerilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?