semizotu

Semizotu

Favorilerime
Ekle

Çiçeklerinden ve siyah, küçük tohumlarından ziyade yaprakları tüketilen semizotu, besin değeri açısından oldukça zengin bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen semizotunun mayhoş ve ekşimsi bir tadı vardır.

Semizotunun nasıl kullanılır?

Yazın farklı şekillerde tüketilen semizotu; yemeklerde, pilavlarda ve hamur işlerinde kullanılır. Özellikle etli yemekler ile birlikte pişirilen semizotu, bulgur ve pirinç pilavına eklenir. Semizotu, yoğurt ve pirinç gibi malzemelerle birlikte çorba olarak hazırlanır ve soğuk olarak tüketilir. Bunun yanında yoğurt ile birlikte salatası da yapılır. Semizotu, tıbbı amaçla kullanılacak ise lapası yapılır. Lapa yapılacağı zaman ezilen semizotları, yaraların üzerine konarak kullanılır.

Semizotu nasıl seçilir ve nasıl temizlenir?

Semizotu seçerken koyu yeşil olanları seçmek gerekir. Yaprakları çok büyük olanların baş kısmında siyah tohumların olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında semizotu yaprakların diriliğini ve canlılığını kaybetmemiş olması gerekir. Semizotu yere yakın bir bitki olduğu için çamurlu ve topraklı olur. Bu yüzden temizlemesi ve ayıklanması zahmetlidir. Semizotu ayıklamadan önce kök kısımlarını koparmak gerekir. Köklerini kopardıktan sonra sudan geçirilip sirkeli suda 10-15 dakika bekletilmelidir. Bunun yanında semizotları bıçakla değil el ile büyük parçalar halinde doğranmalıdır.

Semizotunun faydaları nelerdir?

-Semizotu C ve A vitamini acısından oldukça zengindir. Bu özellikleri ile bünyeyi kuvvetlendirir, gözlere ve kansızlığa iyi gelir.

-Kanı temizler, kolesterolü düşürür.

-İdrar söktürür. Yüksek oranda lif içerdiği için bağırsakları çalıştırır. Bunun yanında mide yanması gibi rahatsızlıkları geçirmeye yardımcı olur.

-İçeriğindeki B2 vitamini ve B6 vitamini ile zihinsel gelişimi destekler ve sinir sistemini korur. Bunun yanında omega 3 acısından oldukça zengin olan semizotu, konsantrasyonu arttırır ve hafızayı kuvvetlendirir.

-Semizotu, düşük kalorili bir bitki olduğu için zayıflamaya yardımcı olur.

Semizotu nasıl saklanır?

Özellikle yaz mevsiminde bulunan semizotu, daha sonra tüketilmek dereotu gibi buzdolabında saklanabilir. Semizotu buzdolabında saklamadan önce temizlenmeli ve doğranmalıdır. Kullanılacak yemeğe göre porsiyonlar halinde poşetlenen semizotu, buzdolabı poşetlerinin içine hava almayacak şekilde yerleştirilip, buzlukta dokuz ay kadar saklanabilir.

Görsel kaynak: etsy


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?