Rokfor

Favorilerime
Ekle

"Roquefort" ismi ile bilinen rokfor peyniri, içinde ince küf tabakları bulunan Fransız kökenli peynir türüdür. Kendine özgü kokusu ve tereyağı yumuşaklığında tadı ile meşhurdur. Üst tabakası ince, iç kısmı ise kavuniçi rengindedir. İçinden mavimsi küf damarları geçen rokfor peyniri, büyük tekerlekler şeklinde üretilip çapraz dilimler halinde satılır.

Güney Fransa’nın doğal mağaralarında üretilen peynir, rokfor küfü denilen küf sayesinde asıl tadına ve kokusuna ulaşır. İçindeki bu küf ile "küflü peynir" gibi isimler ile anıldığı da olur. Rokfor peyniri, diğer peynirlerin aksine buğday unu, çavdar unu, maya ve sirke gibi malzemeler ile hamur gibi yoğrularak hazırlanır.

Rokfor peyniri nerede satılır?

Rokfor peyniri, oldukça pahalı bir peynir türüdür. Lüks marketlerde farklı büyüklüklerde dilimler halinde satılır. İthal peynir satan dükkanlarda da bulunan rokfor, gıda satışı yapan internet sitelerinden satın alınabilir. Bunun yanında lüks şarküterilerde de bulunan rokfor peyniri, gurme marketlerden dilimlenerek alınır.

Rokfor peyniri seçmenin püf noktaları nelerdir?

Rokfor peyniri seçerken peynirin küflü iç damarlarına bakılmalıdır. Küf dağılımı düzgün olan rokfor peynirinin küflü kısımları mavimsi bir renkte olmalıdır ve küflü yüzeylerinde grimsi veya yeşilimsi bir küf olmamasına dikkat edilmelidir. Rokfor peyniri iki üç ay bekletilmesine rağmen edam peyniri gibi sertleşmez ve kendine özgü yumuşak kıvamını uzun yıllar korur.

Bu nedenle rokfor peyniri alırken peynirin kıvamına dikkat edilmeli ve sertleşen peynirler alınmamalıdır. Rokfor peyniri tadıldığında ise ağızda acılık bırakmamalı ve peynirden yabancı bir koku gelmemelidir.

Rokfor nasıl kullanılır?

Rokfor peyniri tereyağı gibi yumuşak bir tada sahip olduğu için özellikle kırmızı şarap yanında yenir ve kahvaltıda da tadımlık olarak tüketilebilir. Peynir tabağı hazırlarken kullanılan rokfor, lüks restoranlarda tereyağı ile birlikte servis edilir. Fransız mutfağına özgü salataların içine katılan rokfor peyniri, kanepelere lezzet vermek için kullanılır.

Zeytinyağı ve krema ile hazırlanan makarna soslarının veya kurutulmuş domatesle yapılan sosların içine katılır. Aynı zamanda tavuk yemeklerine de eklenen rokfor peyniri, bonfile gibi etlerin üzerine hazırlanan sosların içine eklenir. Lüks restoranlarda ise krep ve sufle yapımında kullanılır.

Görselin kaynağı: http://www.gurmerehberi.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?