Rezene

Favorilerime
Ekle

Maydanozgillerden, akrabaları dereotu ve kimyon gibi kendine has bir kokuya sahip olan rezenenin boyu iki metreyi bulabilir.İçeriğinde tanen, nişasta, uçucu yağlar ve şeker bulunduran rezenenin çiçekleri altın sarısı rengindedir.

Bitki, ekimini takip eden iki yıl içinde, hasat edilebilecek hali alır ve olgunlaşan tohumları toplanmaya başlanır
İçeriğinde A, C ve E vitaminleri ile demir, çinko, bakır, potasyum, selenyum ve magnezyum barındırır.

Rezene nasıl tüketilir?

Rezenenin tohumu, gövdesi, yaprağı ve soğanı farklı şekilde kullanılabilir. Rezenenin soğanı çiğ olarak, özellikle sandviç ve salatalarda tercih edilir. Yine tazeliğini koruyan gövde kısmı da salata malzemesi olarak ilgi görür.

Rezene tohumları suda kaynatılır ya da kaynar su içinde demlenmeye bırakılırsa, tadı ve kokusu meyan köküne benzeyen rezene çayı elde edilmiş olur.Rezenenin tohum ve yaprağının kaynatılması ile elde edilecek buhar, gözenekleri açarak cildin derinlemesine temizlenmesini sağlar.

Yine rezene yağı tüketimi de, en az rezene tohumu kadar sağlığa yararlı sonuçlar sağlar.

Rezenenin faydaları nelerdir?

- Rezene güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile virüs ve parazitlerin vücuttan atılmasını sağlayarak, bünyeyi güçlü kılar.

- Doğal bir antibiyotik olan rezene deri ve cilt enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

- Yüklü miktarda diyet lifi içeren rezene, sindirimi kolaylaştırıcı ve bağırsak sağlığını koruyucu özelliklere sahiptir.

- Kolesterolün dengelenmesine yardımcıdır.

- Gaz giderici özelliği bilinmektedir.

- Kan basıncını ve kalp ritmini düzenlemede yardımcı rolü bulunmaktadır.

- Cilt sağlığını korumada etkilidir.

Rezenenin zararları nelerdir?

Rezene tohumunun fazla tüketilmesi halinde, ciltte dökülme ve kızarma meydana gelebilecektir. Yine yüksek dozlu kullanımlarda baş dönmesi, titreme ve kusma görülebilir.Epilepsi hastalarının ve gebelik sürecinde olanların tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Yine kanser tedavisi görenlerin de rezeneden uzak durması gerektiği bildirilmektedir.

Emziren annelerin ise kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.Özellikle rezenenin tohumu deri iltihabı, deride kabarcıklanma ve benzeri deri problemlerine kaynaklık edebilir. Alerjiye neden olabileceği gibi var olan alerjik problemleri de yeniden açığa çıkarabilir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ilaç kullananların mutlaka doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?