Radika

Favorilerime
Ekle

Radika, bilinen diğer ismi ile karahindiba otu, sarı çiçekleri, sivri ve uzun yaprakları ile tanınan bitki türüdür. Rozet şeklinde çiçekleri ve kengel denilen acı sütle dolu kökü ile Papatyagiller familyasının en yaygın türüdür. Anadolu’nun farklı yerlerinde acıgünek, güneyik, çıtlık ve arslandişi gibi isimlerle adlandırılan bitkinin Hindistan ve çeşitli Avrupa ülkelerinde tarımı yapılır.

Radika bitkisi nasıl tüketilir?

Kökü ve yaprakları farklı şekillerde tüketilen radika bitkisinin taze toplanan yaprakları suda haşlanarak salata yapılır. Radika salatasına haşlanmış yumurta ya da haşlanmış patates eklenebilir. Salatanın dışında, haşlanan radika yaprakları soğan ve sarımsak ile sotelenerek radika kavurması yapılır.

Radika kavurmasının üzerine yumurta kırılabileceği gibi yoğurt ve pul biber eklenerek de yenilebilir. Radika kökü ise yaprakları gibi salatalara eklenerek tüketilebilir. Radika kökünden salata yapılacağı zaman kökleri doğramak için bıçak kullanmamak gerekir. Kurutulan ve toz haline getirilen radika köklerinden ise acı radika kahvesi yapılır ve Türk kahvesi gibi pişirilerek içilir.

Taze radika kökleri ve radika yaprakları da tarçınla karıştırılarak çay olarak hazırlanır. Kökü ve yaprakları dışında çiçekleri de kullanılan radika otunun taze toplanan çiçekleri bal ile karıştırılarak ilaç olarak hazırlanır ve radika çiçeklerinden pekmez de yapılır. Radika köklerinin yapraklarının kaynatılması ile elde edilen su, cilt bakımında kullanılabilir.

Radika otunun mevsimi ve saklanması

Çayırlarda, tarla ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen radika otu, nisan ve mayıs aylarında yetişir. Sebze olarak tüketilen yaprakları, büyümeye başladığı andan itibaren toplanabilir. Çiçekleri ise yazın olgunlaştığında toplanır. Çiçekleri tazeliğini kısa sürede kaybedeceği için hemen tüketilir. Radika otunun kökleri ise sonbaharda sökülür ve temizlenir. Temizlenen kökler kurutularak bütün olarak ya da toz haline getirilerek ışık almayan bir ortamda saklanır.

Radika otunun faydaları nelerdir?

- A ve C vitaminleri acısından zengin olan radika, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve hastalıklara karşı direnç kazandırır.

- Akşamdan içilen radika çayı, funda çayı gibi uyku bozukluklarına iyi gelir.

- Radika yapraklarının suyu tonik olarak cilt temizliğinde kullanılır. Bu tonik akne ve sivilceleri azaltır.

- Radika otu böbrek ve safra taşı düşürmeye yardımcı olur.

Görselin kaynağı: http://www.bitkicenter.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?