portakal

Portakal

Favorilerime
Ekle

Citrus cinsine ait olan portakal, Citrus sinensis'i ve bu ağacın meyvesini ifade etmektedir. Ümit Burnu'nun keşfi sonucu Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle birlikte, portakal üretimi Portekiz civarına yayılmıştır. Portakalın, mandalina ve pomelo meyvelerinin doğal bir sentezi olduğu tahmin edilmektedir.

Portakal nasıl kullanılır?

Portakal, taze olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda; reçel, pasta, tatlı ve komposto yapımında kullanılır. Portakal suyunun cildi besleyici özelliği bulunmaktadır. Özellikle yağlı ve normal cilt üzerinde portakal suyunun olumlu etkileri görülmektedir. Portakal yağı, selülitlerin giderilmesi için sıklıkla başvurulan bir destektir. Portakal çiçeklerinin kaynatılması suretiyle elde edilen çay, balla tatlandırılarak içildiğinde, spazmlara karşı yararlıdır. Kabuklarından portakal esansı ve parfüm elde edilir. Portakal kabuğu aynı zamanda mide rahatsızlıkları için de faydalıdır. Portakal, gıda ve ilaç sanayisinde sıklıkla kullanılan bir meyvedir.

Portakalın faydaları nelerdir?

-Portakal içerdiği C, B, E ve P vitaminleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücut direncini artırır.

-Damar sertliği ve tıkanıklığını önler. Kalp-damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.

-İyi bir enerji kaynağı olan portakal, kolesterolü düşürürken, tansiyonu dengeler.

-Spor yapanların mineral gereksinimlerini karşılar ve vücuda zindelik verir.

- Sinirleri yatıştırıcı ve yorgunluğu gidericidir. Aynı zamanda zararlı maddelerin vücuttan atılmasını destekler.

-Grip, nezle ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucudur. Öksürük şikayetini azaltır.

-Tıpkı kayısı gibi cilt kırışıklıklarını önler, cilde taze ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

-Folik asit yönünden zengin olduğu için, hamileler ve bebekler için faydalı bir meyvedir.

-Portakal, bünyesinde bulunan bol miktarda lifle sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra, kansızlığı giderici etkiye sahiptir.

Portakal hangi bölgede yetişir?

Akdeniz, Güney Anadolu, Doğu Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde yetişen portakalın en kaliteli cinsi olan Washington, Antalya'nın Finike ilçesinde bulunur. Diğer turunçgiller gibi portakal da, sıcaklık ortalamasının 23 ila -3 derece olduğu bölgelerde yetişmektedir. Humuslu ve derin toprakları seven portakal ağaçlarının yıllık su gereksinimi; iklim, toprak ve ağacın gelişimine bağlı olarak 800-1.000 mm arasında değişmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?