Yemek.com

Pirinç Kepeği Yağı

pirinc-kepegi-yagi

Pirinç kepeği yağı, buğdaygiller familyasından gelen pirincin işlenmesinden sonra kalan dış kabuklarından elde edilen yağdır. Kahverengi pirince asıl tadını veren bu dış kabuk, antioksidan yağlar açısından oldukça zengindir. Pirinç kepeği olarak da adlandırılan bu dış kısımdan elde edilen yağ, özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın bir şekilde tüketilir.

Pirinç kepeği yağı nerede satılır?

Pirinç kepeği yağı hem yemeklerde hem de cilt bakımında kullanıldığı için farklı yerlerde bulunabilir. Yemeklerde kullanılmak için üretilmiş pirinç kepeği yağı, büyük marketlerde, alışveriş merkezlerinde ve şarküterilerde 1 litrelik cam şişeler içinde satılır.

Cilt bakımında kullanılmak için üretilen pirinç kepeği yağı ise aktarlarda ve şifalı ürünler satan dükkanlarda 15 - 20 ml’lik küçük şişeler halinde bulunur. Bunun dışında pirinç kepeği yağı gıda ve bitkisel ürünler satan sitelerden sipariş edilebilir.

Pirinç kepeği yağı nasıl kullanılır?

Pirinç kepeği yağı yemeklere ve salatalara eklenerek tüketilebilir. Kek ve kurabiye gibi hamur işlerinin yapımında kullanılır. Ayçiçeği yağına oranla daha sağlıklı bir yağ olduğu için özellikle Asya mutfaklarında yaygın bir şekilde tüketilir. Yemeklik pirinç kepeği yağı, sade halde veya ılık suya katılarak da içilir.

Cilt bakımı için küçük şişelerde satılan pirinç kepeği yağı ise bakım yağı olarak vücuda ve yüze uygulanır. Özellikle maşa ve düzleştirme gibi işlemler sırasında yıpranan saçlarda kullanılan pirinç kepeği yağı, saça boydan boya sürülür ve saç diplerine uygulanır. Kozmetik sektöründe de kullanılan pirinç kepeği yağı; cilt bakım kremlerinin, rujların, tırnak cilalarının ve güneş kremlerinin içine katılır.

Pirinç kepeği yağının faydaları nelerdir?

- Cilt bakımında kullanılan pirinç kepeği yağı, cilt tarafından hızla emilir ve cildin esnekliğini arttırır.

- Pirinç kepeği yağı, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar açısından dengeye sahip olduğu için kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

- Güneş ve yaşlılıktan kaynaklanan kahverengi lekeleri geçirmeye yardımcı olur ve düzenli kullanıldığında cilt tonunu açar.

- Zeytinyağlı sabunla karıştırılıp kullanılan pirinç kepeği yağı, cildi yumuşatır ve cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

- E ve B vitaminleri açısından zengin olan pirinç kepeği yağı, kenevir yağı gibi cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Görselin kaynağı: http://bubbleandbee.blogspot.com.tr/

1 yorum yapılmış
2016-09-28 10:50:31
Ben de yeni keşfettim bu yağı. Cildim için iki aydır kullanıyorum. Gerçekten çok faydasını gördüm. Ben DOA Kozmetikten uygun fiyata alıyorum. http://www.doakozmetik.com/pirinc-kepegi-yagi-pmu15