Pırasa

Favorilerime
Ekle

Uzun yapraklı ve toprak üstünde büyüyen pırasanın çeşitleri, yapraklarına ve baş bölümünün genişliğine göre farklı türlere ayrılmıştır. Tereyağbaşlı pırasa, Çin pırasası, gevrekbaş, yayvanyaprak, Romen, yaz gevreği gibi türleri olan pırasanın Türkiye'de en çok tercih edilen türü kamış pırasasıdır.

Kamış pırasası, İstanbul içinde Kartal pırasası olarak adlandırılırken, Bursa tarafında İnegöl pırasası olarak bilinir. Pırasa, düşük kalorili bir sebzedir ve A, B6, C, K gibi vitaminler bakımından zengindir. Bununla birlikte içinde kalsiyum, iyot, demir, potasyum ve silisyum da barındırır.

Pırasanın faydaları nelerdir?

- Pırasa, içinde bulunan flavonoid sayesinde damarları korur.

- Tansiyonu düşürmede etkilidir.

- Hamilelik döneminde önem kazanan, folik asit olarak da bilinen B9 vitaminini barındıran pırasa, bu sayede kalp sorunlarını önler.

- İçinde bulunan antioksidan sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruyucu bir etki yaratır.

- İçinde bulunan K vitamini, kemiklerin sağlamlaşmasını sağlar ve kan akışını düzenler.

- Pırasanın içindeki bazı mineraller, ileri yaşlarda ortaya çıkması muhtemel olan göz sorunlarına karşı gözleri güçlendirir.

Pırasa nasıl seçilir?

Sağlıklı ve doğal bir pırasa, yapraklarının koyu yeşil, dip kısmının beyaz olmasıyla anlaşılabilir. Pırasanın beyaz kısımlarında sararma, yapraklarında çatlaklar ve solma varsa o pırasa taze değildir. Yıl boyunca üretilebilen ve tüketilebilen pırasanın en iyi olduğu zaman sonbahar ve ilkbahar ayları arasındaki dönemdir.

Pırasa nasıl saklanır?

Pırasa kuru olarak satın alınmalı ve pişirme aşamasına kadar yıkanmamalıdır. Yıkanmadığı takdirde, buzdolabında 10 güne kadar muhafaza edilebilen pırasayı buzdolabı poşetine koyarak saklamak, sebzenin nem dengesini düzenler ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Pırasa pişirildikten sonra en fazla iki gün içinde tüketilmelidir.

Pırasa nasıl tüketilir?

Pırasanın en yaygın tüketiliş şekli, zeytinyağlı yemek olarak pişirilen ve soğuk olarak tüketilen şeklidir. Bununla birlikte pırasa böreklerin içinde de kullanılabilir, fırında farklı sebzelerle birlikte pişirilmiş yemeği de yapılabilir. Sıcak olarak tüketilmek istenildiği takdirde, kıymalı ve sebzeli yemeği ya da pırasayı kıymanın içine katarak elde edilen köftesi ve dolması da yapılabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?