Pelin Otu

Favorilerime
Ekle

Papatya ve ayçiçeği gibi papatyagiller familyasından gelen pelin otu, 120 cm’ye kadar uzayabilen boyu ve grimsi yeşil rengi ile Akdeniz’de yetişen bitki türüdür. Kırmızı çiçekleri ve parçalı yaprakları ile ıtırlı bir bitki olan pelin, oldukça acı bir tada sahiptir. Antik çağlardan itibaren tıbbı amaçla kullanılan pelin otunun günümüzde de kullanımı devam etmektedir. Anadolu’nun farklı yerlerinde acı pelin, ak pelin ve acı yavşan gibi isimlerle tanınır.

Pelin otu nasıl kullanılır?

Pelin otu içeriğindeki zehirli ve uyuşturucu maddeler nedeni ile oldukça dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Pelin otunun en yaygın ve en güvenli kullanımı ise çay şeklindedir. Pelin otundan çay hazırlanacağı zaman kurutulmuş yaprakları ve çiçek açmış salkımları kullanılır. Pelin otu çayı hazırlarken kullanılan ölçü ise 1 bardak suya 1 veya 1.5 tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu şeklindedir.

Kaynamış suyun üzerine atılan kurutulmuş pelin otları 10-15 dakika demlendirilip içilebilir. Pelin otunun tadı acı olduğu için pelin otu çayının içine doğal tatlandırıcılar katılması tavsiye edilir.

Pelin otu çay dışında mutfakta kullanılmaz. Özellikle sebze olarak yemeklere katılması tavsiye edilmez. Bunun dışında pelin otu absent içkisinin ana maddesidir. Pelin otu, tarçın, mercanköşk ve kakule gibi aromatik bitkiler ile birlikte beyaz şarabın brendi ile karıştırılması ile elde edilen vermut içkisine katılır. Pelin otunun çiçekleri ise geleneksel halk hekimliğinde ilaç olarak hazırlanır.

Pelin otunun faydaları nelerdir?

- İçeriğinde uyuşturucu maddeler bulunan pelin otu, stresin neden olduğu baş ağrısı gibi durumları ortadan kaldırır. Bu özelliği ile sinirleri yatıştıran ve kaygı seviyesini düzelten pelin otu, panik durumlarında kişiyi sakinleştirir.

- Pelin otu, migren ağrılarını hafifletir.

- Sindirim sorunlarına karşı kullanılan pelin otu; mide ağrıları, mide yanması, mide şişkinliği ve bağırsak sorunlarına karşı iyileştirici özelliğe sahiptir.

Pelin otunun zararları nelerdir?

Pelin otu içerdiği zehirli maddeler nedeni ile yüksek dozlarda tüketilmemesi gereken bir bitkidir. Aşırı kullanımda mide bulantısına, susuzluğa, baş dönmesine ve kas ağrısına neden olur. Uzun süre kullanıldığında halüsinasyonlara yol açan bitki, kafa karışıklığı, düzgün düşünememe gibi durumları ortaya çıkarır. Pelin otu düzenli kullanılacağı zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Görselin kaynağı: http://www.actaplantarum.org/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?