patates

Patates

Favorilerime
Ekle

Patates, patlıcangiller familyasına dahil olmakla birlikte, yumruları yenen otsu bir bitki türüdür. Pembemsi ve beyazımsı çiçekler açan bitkinin boyu 70-80 santimetre arasındadır. Toprak altındaki yumru bölümleri patates olarak adlandırılır. Patates, kabuğunun rengine göre; kırmızı ile sarı, etli kısmına göre ise sarı ve beyaz türlere ayrılır. Tohumuna milva denilir. Ülkemizde üretimi en çok Nevşehir ve Niğde illerinde yapılmaktadır.

Patates nasıl kullanılır?

Çeşitli yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılabilen patates, aynı zamanda kızartma ve haşlama olarak da tüketilmektedir. Patates lapa haline getirilmek suretiyle yanıkların üzerine tatbik edilirse hem ağrıyı alır hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Patatesin kabuklarının kalın soyulması, vitamin değerlerinin kaybolmasına neden olacağı için, mümkün olduğunca ince soyulması ya da kabuklarıyla tüketilmesi önerilmektedir. İnce kıyıldıktan sonra öz suyu çıkartılarak, aç karnına günde bir çay bardağı içildiği takdirde mide ağrıları ve ülser tedavisine yardımcı olur.

Patates nasıl saklanır?

Patates de soğan gibi çabuk bozulduğu için, ihtiyaç duyulan miktarda satın alınmalıdır. Patateslerin; serin, karanlık ve havadar dolaplarda saklanması gerekir. Yüzde sekseni sudan oluşan patates, nemli ortamda bekletildiği takdirde tomurcuklanır ve rengi yeşile dönmeye başlar. Buzdolabında muhafaza edilen patatesler ise soğuğun etkisiyle kararır. Hava almayan, kapaklı kutular içerisinde tutulduğunda patatesler kolayca kurur ve tüm lezzetini yitirir. Uzmanlar, patateslerin vitamin değerlerini yitirmemesi için, mümkün olduğunca evin girişindeki serin yerlerde veya karanlık bodrum katlarında saklanmasını tavsiye etmektedir. Bu şekilde saklanan patatesler üç ay boyunca tazeliğini korur.

Patatesin faydaları nelerdir?

-İçeriğinde; su, kalsiyum, sodyum, bakır, manganez, demir gibi madensel tuzların yanı sıra; C, K, P, B, B1,B6 vitaminleri bulunan patates, dengeli beslenmede önemli bir yere sahiptir.

-Vücuda enerji verir. Sinir sistemindeki tahribatları onararak, yorgunluğu ortadan kaldırır.

-Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılabileceği gibi, şeker hastalarının da güvenle tüketebileceği bir besindir.

- Yapısında bol miktarda su bulunduğu için, organizmanın ihtiyaç duyduğu suyu kolaylıkla karşılar.

-Magnezyum yönünden güçlü bileşimiyle, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

-Bünyesindeki diyet lifleriyle bağırsakları çalıştırır. Böylece kabızlık ve kolon kanserine karşı koruma sağlar.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler ve başta guatr olmak üzere birçok rahatsızlığı bertaraf eder.

-Vücuttan toksin atılmasını sağlar.

-İçerdiği zengin fosfor oranıyla cinsel gücü artırır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?