Nohut

Favorilerime
Ekle

Özellikle kış aylarında vücut direncini arttırarak hastalığa yakalanmaktan koruyan nohut protein ve vitamin içeriği ile kuvvetli bir beslenme sağlar. İçerdiği vitamin, mineral, nişasta ve proteinler nedeniyle besin değeri yüksektir. Değişik tüketim imkanlarının arasında en çok tercih edileni kurutularak kullanımıdır. Leblebi üretiminde de kullanılan nohut, en çok tercih edilen baklagiller arasında en üst sıralarda yer alır.

Nohutun faydaları nelerdir?

-Nohutun idrar söktürücü özelliği mevcuttur.

-Anne sütünü arttırıcı özellikleri nedeniyle hamilelerin tüketmesi tavsiye edilir.

-Özellikle siyah nohut mesane ve böbrek kumlarını dökmeye yardımcıdır.

-İçerdiği E vitamini ile cildi temizler ve yaşlanmaya karşı korur.

-İçinde barındırdığı A, C, E ve K vitaminleri, fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, selesyum, manganez, bakır ve çinko bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu dış etkenlere karşı korur.

-Bağırsakları yumuşatır ve bağırsak problemlerini giderir.

-Zihinsel yoğunlukları gidermede etkilidir.

-Östrojen hormonunu dengeleyici özellikleri nedeniyle menopoz dönemlerinde kullanımı faydalıdır.

-Kısırlıkta, bağırsak kurtlarının temizlenmesinde, soğuk algınlığında, mafsal ağrılarının dindirilmesinde, sarılık ve şişliklerde farklı kullanım şekillerine bağlı olarak şifa kaynağıdır.

Nohutun besin değeri nedir?

Nohut nişasta bakımından son derece zengindir. Bitkisel protein açısından önemli bir kaynaktır. Demir ve çinko açısından son derece zengindir.

Nohutun 100 gramında 330 kilo/kalori enerji bulunur. 100 gram nohutta ortalama 16 gr protein ve 41 gr karbonhidrat bulunur. Yüzde 3 civarında bulunan oranı ile nohutun içindeki yağ oranı oldukça düşük seviyededir.

Nohut azotlu maddeler, kalsiyum ve potasyum açısından oldukça zengindir. Bu da günlük besin ihtiyacının önemli bir bölümünün nohuttan karşılanabileceği anlamına gelir.

Nohut nasıl tüketilir?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan nohut denilince ilk akla gelen yemekler etli nohut yemeği, humus, nohutlu pilav, nohut püresi ya da güveç olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kış aylarında tüketimi artsa da nohut, hem yaz hem de kış aylarında tüketime uygundur.

Yazın sıcak aylarında genellikle nohut ile hazırlanan salatalar tercih edilir. Kış aylarına gelindiğinde ise enerji, vitamin ve protein deposu nohutun et ile birlikte kullanılarak tencere yemeklerinin yapılması yaygındır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Ramazan Yıldız2 Ekim 2019 21:38
Nohut yemeği nasıl pişirilir
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?