Mersin Çayı

Favorilerime
Ekle

Mersingiller familyasından gelen mersin, küçük ağaçlık ve fundalılar halinde yetişen, sık çatallı, bol yapraklı bir bitki türüdür. 1 ile 5 metre arasında boy veren mersinin yaprakları, açık-koyu yeşil tonlarında, mızrak biçiminde, uzun ve sivri haldedir. Beyaz renkte çiçekler veren mersin, yumurtaya benzeyen beş parçadan meydana gelir.

Bitkinin meyveleri yumurtayı andıran şekilde ya da yuvarlak olabilirken, büyüklük olarak bezelyeye benzemektedir. Meyveler çoğunlukla mavimsi siyahlıkta, nadiren de beyaz renkte olabilir. Mersinin ana yurdu Akdeniz ülkeleri olarak bilinmekle birlikte, Türkiye'de yabani olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir.

Mersin çayı kullanımı

Mersin çayı, bitkinin kendisiyle hazırlanabileceği gibi sadece yapraklarından ya da meyvelerinin suyundan da elde edilebilir. Mersinin yaprak ve meyveleriyle hazırlanan çay, kan şekerini düşürücü olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Yaban mersini çayından en yüksek faydayı görebilmek içinse, bitkinin kurutulmuş yapraklarının kullanılması önerilmektedir. Mevsiminde toplanan mersin yaprakları kurutularak ya da aktardan hazır bir şekilde satın alınarak çay şeklinde demlenebilir. Hazırlanan çayın etkisinin görülmesi için günde iki kez ve yemeklerden önce içilmelidir.

Mersin çayının faydaları nelerdir?

- Diyabetli hastalar için doğal bir destekleyici olan mersin çayı, tıpkı teke sakalı bitkisi gibi kandaki şeker oranını düşürücü etkiye sahiptir.

- Antioksidan etkisi sayesinde, vücudu serbest radikallere karşı savunur ve damarları güçlendirir.

- İçeriğindeki bol miktarda C vitamini ile; grip, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

- Dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri gözlenen mersin çayı, tansiyonu dengeler ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir.

- Göz ve bağırsak iltihaplarının tedavisine destek olur.

- Bileşiminde bulunan "tanen" ile ishali geçirmeye yardımcı olur.

- Gözleri kuvvetlendirir. "Rodopsi" adlı pigmentin üretimini aktive ederek, katarakta karşı koruma sağlar.

Mersin çayının yan etkileri nelerdir?

Mersin, bilinen bir yan etkisi bulunmayan, meyve ve yapraklarıyla genel olarak güvenli olarak kabul edilen bir bitkidir. Mersin yapraklarının aşırı tüketimi, kas spazmına neden olabileceği gibi fazla kilo kaybına da yol açabilmektedir. Kanı pıhtılaştırıcı özelliği bulunan mersin çayı, adet döneminde kanamayı artıracağı için dikkatli kullanılmalıdır.

Operasyon öncesi ve sonrası süreçte içilmesi tavsiye edilmeyen mersin çayı, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girerek, ilaçların tesirini tehlikeli oranlarda artırabilmektedir. Düzenli olarak diyabet ilaçları kullananların mersin çayı içmeye başlamadan önce bir uzmana danışmaları faydalı olacaktır. Aksi takdirde ilaçların etkisini güçlendireceği için hipoglisemiye neden olabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?