madimak

Madımak

Favorilerime
Ekle

Farklı coğrafi koşullarda yetişebilen madımak, Anadolu’da halk oyunlarına ve çeşitli türkülere adını vermiştir. Yüksek besin değeri ile Orta Anadolu’da yaygın bir şekilde kullanılır. Kültürel değeri ile birlikte tıbbı değere sahiptir ve farklı şekillerde tüketilebilir.

Madımak nasıl tüketilir?

Madımak bitkisi, mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Başta çorba olmak üzere zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Farklı malzemelerle birlikte börek ve gözleme gibi hamur işlerine katılarak tüketilir. Baharda taze toplandığında salatası da yapılan madımak, sarımsakla birlikte yoğurda katılarak yenir. Bununla birlikte bulgur ve pirinç pilavı ile tüketilen madımak, et yemeklerinin yanında garnitür olarak da servis edilir. Yemeklerin dışında tıbbı amaçla kullanılacak ise kuşkonmaz gibi çay olarak tüketilir. Ezilerek lapası da yapılan madımak bitkisi, toz halinde de kullanılır.

Madımak hangi mevsimde alınır?

Toprak üzerinde yatık bir şekilde büyüyen madımak, yol kenarlarında, tarla sınırlarında ve bahçelerde yetişir. Anadolu’da oldukça geniş bir coğrafyada yetişen madımak, genelde ilkbaharda büyür ve bahar yağmurları ile birlikte nisan ve mayıs aylarında toplanmaya başlanır. İlkbahar aylarından sonra haziran başında da nadiren bulunabilen madımak bitkisi, şehir pazarlarından ve manavlardan satın alınabilir.

Madımak nasıl temizlenir ve saklanır?

Doğada kendiliğinden büyüyen madımak, yabani otlarla karışık büyüyen bir bitki türüdür. Bu yüzden madımak bitkisini temizlemek ve ayıklamak oldukça zahmetlidir. Madımak temizleneceği zaman önce yabani otların ayıklanması gerekir. Kökü varsa kesilir, uç kısımları ve sapları sert ise bu kısımlarında kesilmesi gerekir. Kesildikten sonra bol su ile temizlenen madımak ince ince doğranır. Madımak saklanmak istenildiğinde ise önce kurutulması gerekir. Ayıklanıp temizlenen madımak tıpkı nane gibi gölgelik bir alanda kurutulup, hava almayacak şekilde poşette veya kavanozda saklanır.

Madımak bitkisinin faydaları

-Çay olarak hazırlanarak tüketilen madımak mide rahatsızlıklarına ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

-Karın ağrısına karşı oldukça faydalı olan madımak, böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.

-Kurutularak tozu elde edilen madımak, yaraların üzerine sürülürse yaralar daha hızlı iyileşir.

-Madımak bitkisi kan şekerini düşürür ve dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılır.

Görsel kaynak: heryoredenorganik


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?