Lavanta Çayı

Lavanta Çayı

Favorilerime
Ekle

Ballıbabagiller ailesinden gelen lavanta, lavandula cinsini meydana getiren Akdeniz kökenli bitki türlerinin adıdır. Lavantalar, çalı görünümünde ve toplu başak şeklinde mavi, morumsu veya kırmızı çiçekler açan aromatik bitkilerdir. Taşlık ve dağlık bölgelere özgü bir bitki olan ve boyu 60-100 santimetreye kadar uzayabilen lavanta; Hindistan, Amerika, Akdeniz ülkeleri, Avustralya, Rusya, Arap Yarımadası, Afrika ve Atlas Okyanusu adalarına kadar ulaşan geniş bir alanda yetişmektedir. Lavantanın medikal amaçlı kullanılan kısmı, taze ve kurutulmuş çiçekleridir. Kurutulmuş haliyle lavanta çayı olarak tüketilebilen bu bitki, antiseptik özelliğinin yanı sıra, hoş kokusu ve şifalı etkileriyle öne çıkmaktadır.

Lavanta çayı nasıl demlenir?

1 su bardağı içme suyu kaynatılarak içine 1 tatlı kaşığı lavanta eklenir. Bu işlemden sonra ocağın altı kısılarak, lavanta çayının 6 dakika demlenmesi sağlanır. Demlenen çay ılıdıktan sonra süzülerek içilebilir. Lavanta çayı, aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içilmelidir. Lavanta çayının faydalı etkilerinden yaralanmak için, tatlandırılmadan içilmesi önerilmektedir. Bu çayı tedavi amaçlı tüketen kişiler, 15 günlük periyotlar halinde kullanmalı ve bu sürenin sonunda mutlaka ara vermelidir.

Lavanta çayının faydaları nelerdir?

- Lavanta çayı yüzyıllardan beri, sinirleri yatıştırmak, romatizmal ağrıları gidermek ve uyku bozukluklarının tedavisi için kullanılmaktadır.

-Tıpkı melisa çayı gibi, psikolojik rahatsızlıklar ve depresyon üzerinde iyileştirici özelliklere sahiptir.

- Sinir sistemini güçlendirerek, tansiyon problemlerini azaltan lavanta çayı, baş ağrıları ve migren tedavisine yardımcı olmaktadır. 

- Mide ve bağırsakla ilgili rahatsızlıklar üzerinde iyileştirici niteliklere sahiptir.

- Dolaşım bozukluklarının doğal tedavisini destekler, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır.

- Adet döngüsünü düzenler ve cilt problemleriyle savaşır. Akneli bölgelere tonik şeklinde uygulanarak, pürüzsüz bir cilt görünümünü destekler.

- Lavanta çayı, detoks etkisiyle, karaciğerin temizlenmesine ve düzenli çalışmasına destek olur. Bu niteliğiyle; sarılık, Hepatit B, C ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

- Saç dökülmesi şikayetleri için şifalı etkileri bulunan lavanta çayı, ılındıktan sonra temiz saça friksiyon şeklinde uygulanarak yarım saat bekletilir ve durulanır. Saç köklerinde kan akışını hızlandıran bu uygulamayla, saçlar canlı ve parlak bir görünüm kazanmaktadır.

Lavantanın yan etkileri nelerdir?

Sağlığa faydaları kabul görmüş, ancak etkileri hakkında yeterli bilimsel kaynak bulunmayan lavantanın kullanım şekli önemlidir. Bu tür alternatif tıp yöntemlerine başvurulmadan önce bir uzmanın görüşüne başvurulması gerekmektedir. Lavanta çayı, bazı kişilerde alerjik rahatsızlıklara sebep olabileceği gibi, titreme, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi yan etkiler doğurabilmektedir. İştah artırıcı özelliğe sahip olan lavanta çayını, kilo sorunu olanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Hamile olanlar ve emzirme dönemindeki kadınların lavanta çayı içmesi önerilmez. İlaçlarla etkileşimi hakkında araştırma bulunmamasına rağmen, yatıştırıcı etkileri olduğu bilinen lavanta çayının antidepresan ilaçların etkisini güçlendireceği yönünde görüşler de bulunmaktadır. Lavantanın, kaygı giderici ilaçlarla birlikte kullanılması tavsiye edilmemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?